Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Latvija piedzīvo pasaulē trešo straujāko populācijas samazinājumu

Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam saruks līdz 1,6 miljoniem, piedzīvojot pasaulē trešo straujāko populācijas samazinājumu, liecina ASV statistikas organizācijas "Population Reference Bureau" (PRB) jaunākais ziņojums par pasaules populāciju.

Populācijas samazinājuma apjoms PRB ziņojumā noteikts pēc 2050./2012.gada iedzīvotāju skaita izmaiņu koeficienta.

Latvijas iedzīvotāju skaitu ietekmē negatīvais dabiskā pieauguma līmenis 0,5% apmērā, kā arī negatīvais migrācijas līmenis - četri emigranti uz 1000 iedzīvotāju. Turklāt Latvijā līdzās Taivānai ir pasaulē zemākais auglības koeficients - vidēji 1,1 bērns uz sievieti reproduktīvā vecumā.

PRB 2012.gada ziņojumā par pasaules populāciju prognozēts, ka Latvijas iedzīvotāju skaits līdz 2025.gada vidum saruks līdz 1,9 miljoniem cilvēku, bet līdz 2050.gada vidum līdz 1,6 miljoniem cilvēku.

Iepriekšējā, 2010.gada ziņojumā Latvija pēc iedzīvotāju skaita krituma aplēsēm ierindojās sestajā vietā, PRB prognozējot, ka iedzīvotāju skaits līdz 2050.gadam saruks līdz 1,8 miljoniem iedzīvotāju.

Tomēr aizvadīto gadu laikā Latvijā par 0,2 procentpunktiem pazeminājies auglības koeficients, par 0,1 procentpunktu samazinājies dabiskā pieauguma līmenis un divtik pieaudzis emigrācijas līmenis uz 1000 iedzīvotāju.

PRB jaunākajā ziņojumā straujākais iedzīvotāju skaita kritums prognozēts Moldovai, tās populācija laika posmā no 2012. gada līdz 2050.gadam saruks no 4,1 miljona līdz 2,6 miljoniem.

Otru straujāko iedzīvotāju skaita samazinājumu šajā laika posmā piedzīvos Japāna un Gruzija, bet trešo straujāko līdzās Latvijai Baltkrievija, Bosnija-Hercegovina, Bulgārija, Trinidada un Tobāgo un Ukraina.

Savukārt Igaunija un Lietuva piedzīvos ceturto straujāko iedzīvotāju skaita sarukumu.

PRB prognozē, ka Lietuvas iedzīvotāju skaits samazināsies no pašreizējiem 3,2 miljoniem līdz 2,7 miljoniem iedzīvotāju 2050.gadā. Lietuvas populācijas izmaiņas visvairāk ietekmē migrācija.

Igaunijas iedzīvotāju skaits samazināsies no 1,3 miljoniem līdz 1,2 miljoniem, teikts ziņojumā.

Savukārt visstraujāko iedzīvotāju skaita pieaugumu piedzīvos Nigēra, kur iedzīvotāju skaits no 16,3 miljoniem 2012.gadā palielināsies līdz 54,2 miljoniem 2050.gadā.

Ziņojuma autori norāda, ka šajā gadsimtā attīstītajās valstīs iedzīvotāju skaits nepalielināsies vispār vai arī pieaugs nelielā apmērā, galvenokārt pateicoties imigrācijai no mazāk attīstītām valstīm.

Visstraujākais iedzīvotāju skaita pieaugums sagaidāms pasaules nabadzīgākajās valstīs un līdz 2050.gadam mazāk attīstītās valstīs dzīvos 8 miljardi cilvēku jeb aptuveni 86% no pasaules populācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas