Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Latvijā plāno izskaust veipošanu; cituviet kategorisma mazāk

Saeimā balsojumam tiek virzīti grozījumi Tabakas likumā, kuru mērķis ir izskaust elektronisko cigarešu lietošanu. Cituviet pasaulē viedoklis gan nav tik kategorisks, ziemeļu kaimiņi pat atzīst, ka viņu aizliegums ievest un iegādāties aromatizētus e-cigarešu tvaicēšanas šķidrumus un citus produktus nav nostrādājis tā, kā iecerēts. Tāpat kategoriskā pieeja attiecībā uz e-cigaretēm nobremzēta arī netālajā Zviedrijā.

Pērn Igaunijas sabiedriskā televīzija ERR vēstīja, ka Igaunijā 2019. gada aizliegums ievest un iegādāties aromatizētus e-cigarešu tvaicēšanas šķidrumus nav nostrādājis tā, kā vajadzētu”. Gluži pretēji Igaunijā arvien populārākas kļūstot vienreizējās lietošanas e-cigaretes, jo tās var iegādāties ārvalstīs. Igaunijas Sociālo lietu ministrs Pīps Pētersons televīzijā atzinis, ka viņam “nav nekādas ietekmes uz e-cigarešu piederumu ievešanu valstī."  Savukārt Nodokļu un muitas pārvaldes Muitas departamenta vadītājs Ēriks Heldna teicis, ka viņa vadītās iestādes amatpersonas katru dienu pārtver nelegālos tabakas izstrādājumus, kas ievesti Igaunijā. Taču gala rezultātā tas neietekmējot veipošanas apjomus valstī.

Līdzīgu mēģinājumu izskaust veipošanu pērn vasarā apturēja  Zviedrijas parlaments. Galvenais arguments - tas būtu kaitīgi sabiedrības veselībai ilgtermiņā. Cita starpā Zviedrija uzrāda zemākos rezultātus ES plaušu vēža izplatībā starp tabakas smēķētājiem. Tiek uzskatīts, ka tas ir pateicoties Zviedrijā legālām tabakas cigarešu alternatīvām, kā, piemēram tabakas spilventiņiem Snuss, kuri ES legāli nopērkami tikai Zviedrijā. “Garšas nav kaitīgas. Taču ļoti kaitīga ir tradicionālā smēķēšana. Lai samazinātu ar tabakas lietošanu saistīto kaitējumu, mums ir jāsamazina smēķēšana. Tāpēc ir labi radīt alternatīvas. Mēs esam noraizējušies, ka e-cigarešu garšas aizlieguma rezultātā daudz vairāk cilvēku smēķēs tradicionālās cigaretes, kas ilgtermiņā izraisītu vairāk nāves gadījumu un nopietnas veselības problēmas,” paudis Zviedrijas parlamenta deputāts Johans Hultbergs.

Nav noslēpums, ka veipošanas un tabakas izstrādājumu pretnostatījums balstīts milzīgajā tabakas lobija ietekmē un faktā, ka pasaulē aizvien vairāk vērojama tendence, ka e-cigaretes tiek uzskatītas kaitīgu, taču par mazāk kaitīgu alternatīvu tabakas smēķēšanai. 

Piemēram, plaša diskusija par veipošanu un nikotīna aizstājējproduktiem notiek arī britu salās. Lielbritānijas Sabiedrības veselības aģentūra nonākusi pie slēdziena, ka veipošanai piemītot tikai “neliela daļa no tradicionālo cigarešu smēķēšanas riska, veipošana ir par 95 % mazāk kaitīga, kā arī tai ir nebūtisks risks apkārtējiem cilvēkiem”. Savukārt Lielbritānijas medicīnas asociācija konstatējusi, ka ievērojams skaits smēķētāju lieto e-cigaretes un daudzi cigarešu smēķētāji nonākot pie secinājuma, ka tās ir noderīgas, lai atmestu smēķēšanu vai samazinātu izsmēķēto cigarešu skaitu. “E-cigarešu lietošanai acīmredzami ir potenciāli ieguvumi, samazinot ar smēķēšanu saistīto būtisko kaitējumu un pieaugot vienprātībai, ka e-cigaretes ir ievērojami mazāk kaitīgas kā tabakas lietošana.”, norāda asociācija.

Pasaules Veselības organizācijas (WHO) Eiropas birojs paziņojis: “Ir gūti pārliecinoši pierādījumi, ka pilnībā aizstājot smēķējamo tabaku ar nikotīnu saturošajām un beznikotīna e-cigarešu ierīcēm, tiek samazināta lietotāju pakļautība daudzām kancerogēnām un kaitīgām vielām, kas atrodas tradicionālajās tabaku saturošajās cigaretēs.” Savukārt Kohreina (Cochrane) sistemātiskā literatūras pārskata secinājumos lasāma atsauce uz 78 pētījumiem, kuros piedalījās ap 22 000 pieaugušie, kuri smēķē cigaretes. Pētījumi veikti ASV, Apvienotajā Karalistē, Itālijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Grieķijā, Beļģijā, Kanādā, Polijā, Dienvidkorejā, Dienvidāfrikā, Šveicē un Turcijā. Tajos secināts, ka nikotīnu saturošās veipošanas jeb e-cigaretes palielina smēķēšanas atmešanas rādītājus, salīdzinot ar e-cigaretēm bez nikotīna, kā arī, salīdzinot ar nikotīna aizstājterapiju nikotīna plāksteri un košļājamo gumiju. “Mēs nekonstatējām tiešus pierādījumus par nikotīna e-cigarešu kaitīgumu”, teikts Kohreina secinājumos.

Jau vēstīts, ka Jaunzēlandes parlaments pērnā gada nogalē nobalsojis par grozījumiem Nesmēķēšanas, vides un regulēto produktu (smēķējamās tabakas)  likumā.  Tajā veikti  vairāki būtiski grozījumi ar kuriem faktiski jau tuvākajā nākotnē valstī tiks izskausta legāla tradicionālo cigarešu smēķēšana. Tādējādi amatpersonas cer valstī izaudzināt jaunu tradicionālo cigarešu nesmēķētāju paaudzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas