Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Levits: Pie okupantu pieminekļa ejošie cilvēki nav sapratuši, kurā valstī un gadsimtā viņi dzīvo

Cilvēki, kuri iet pie okupantu pieminekļa, nav sapratuši, kurā valstī un kurā gadsimtā viņi dzīvo, videouzrunā norāda Valsts prezidents Egils Levits.

Pēc prezidenta paustā, šie cilvēki fiziski atrodas Latvijā, bet garīgi - "krievu pasaulē", kas ir atpalikusi un domā pagājušā un aizpagājušā gadsimta kategorijās. Valsts pirmā persona norāda, ka šādi cilvēki nav tikai Latvijā. Viņi ir arī citās Eiropas valstīs, piemēram, Vācijā.

Levits akcentē, ka latviešiem un visiem Latvijas patriotiem neatkarīgi no tautības ir skaļi, skaidri un tieši jāsaka un jārāda, ka viņi stāv uz Satversmes pamatiem, uz mūsu kopīgo Latvijas un Eiropas vērtību pamatiem, ka mēs esam kopā ar Ukrainu, nevis ar Krieviju kā agresorvalsti.

Prezidents nepiekrīt nesen dzirdētajam padomam, ka ir jāizvairās paust savu viedokli skaļi. Levits uzskata, ka tieši otrādi - latviešiem un Latvijas patriotiem šis viedoklis ir jāsaka, lai visiem - arī tiem cilvēkiem, kuri iet pie okupantu pieminekļa, - būtu skaidrs, ka tas ir Latvijas kopīgais viedoklis.

Savukārt attiecīgajām amatpersonām un iestādēm, pēc prezidenta paustā, ir jāizvērtē līdz šim notikušais un jāizdara secinājumi, lai turpmāk šādi gadījumi neatkārtotos.

Jau ziņots, ka 9.maijā, neskatoties uz aicinājumiem nedoties pie pieminekļa, vairāki tūkstoši cilvēku, tostarp, Krievijas vēstniecības pārstāvji, dienas laikā novietoja ziedus pakājē. Otrdienas rītā pašvaldība atnestos ziedus aizvāca, tostarp, izmantojot traktoru.

Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsauca asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt bija gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Tā rezultātā otrdienas vakarā pie pieminekļa atkal bija sapulcējušies vairāki simti cilvēku, tostarp tādi, kas slavināja Krievijas agresīvo rīcību.

Galvaspilsētas pašvaldības izpilddirektors Jānis Lange uzstāja, ka ziedu aizvākšana bijusi saskaņota ar policiju un iekļauta kopējā drošības pasākumu plānā. Savukārt Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks noliedza, ka policija būtu bijusi tā, kas aicināja novākt ziedus - tas bijis pašvaldības atbildības jautājums.

Policijas priekšnieka vērtējumā, situācijas eskalāciju otrdien izraisīja ziedu novākšana pie pieminekļa no rīta, bet tālāk jau policija cīnījusies ar sekām.

Tikmēr Valsts drošības dienests nesen paziņoja, ka LKS aktivitātes ir vērstas uz Krievijas īstenotās ārpolitikas un starptautisko tiesību normu pārkāpumu attaisnošanu, kā arī propagandas vēstījumu izplatīšanu, tāpēc dienests aicinājis partiju novērst turpmākas nelikumīgas darbības, brīdinot, ka pretējā gadījumā dienests pret to izmantos likumā noteiktos instrumentus.

Saskaņā ar likumu, ja iestādes konstatē, ka partija neievēro normatīvos aktus vai partijas darbība neatbilst statūtiem, tās rakstveidā brīdina partiju un uzdod novērst nelikumīgo darbību.

Termiņš pārkāpumu novēršanai nosakāms ne mazāks par 15 dienām un ne ilgāks par sešiem mēnešiem.

Tiesa var apturēt partijas darbību uz laiku līdz sešiem mēnešiem, ja partija pēc rakstveida brīdinājuma saņemšanas brīdinājumā noteiktajā termiņā nav novērsusi pārkāpumus. Tāpat tiesa var lemt par partijas darbības izbeigšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas