Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Lietuvas veterinārais dienests: Baltijas valstīm un Polijai ir jāizstrādā vakcīna pret ĀCM

Lietuva vēlētos atklāt zinātnes centrus, kas nodarbotos ar vakcīnas pret Āfrikas cūku mēri (ĀCM) izstrādi, un to kopīgi varētu veikt trīs Baltijas valstis un Polija, saņemot Eiropas Savienības (ES) finansējumu, paziņojis Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Jons Miļus.

"Mēs dienestā izveidojām institūtu cīņai ar Āfrikas cūku mēri un tagad gatavojamies Polijā runāt ar visām četrām valstīm par to, ka beidzot ir jāizstrādā vakcīnas. Mēs apvienosim Polijas, Latvijas un Igaunijas zinātniekus," Miļus teica Berlīnē notiekošajā izstādē Gruene Woche (Zaļā nedēļa).

Viņš sacīja, ka 26.janvārī notiks Baltijas valstu un Polijas sanāksme par šo ideju. Ja četru valstu veterināro dienestu vadītāju un atbildīgo ministru sanāksmē ideja tiks atbalstīta, būs jāgaida Eiropas Komisijas apstiprinājums.

Miļus apliecināja, ka ĀCM draudi joprojām ir aktuāli ES, jo Ukrainā slimības uzliesmojums tuvojas robežai ar Rumāniju. Ja slimība nonāks šajā valstī, apturēt tās izplatīšanos būs grūti, brīdināja Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs.

Tikmēr Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere aģentūrai LETA atzina, ka Lietuvas puse vēl nav informējusi par minēto ieceri, līdz ar to komentēt to esot pāragri. 26.janvārī paredzēta Baltijas valstu un Polijas uzraudzības iestāžu pārstāvju tikšanās, lai apspriestu aktualitātes mēra apkarošanā. Ja Lietuvas dienesta vadītājs ar savu ideju iepazīstinās arī kaimiņvalstu kolēģus, tā tiks uzklausīta un pārrunāta. "Līdz šim visi mēģinājumi radīt vakcīnu pret šo slimību bijuši nesekmīgi, tādēļ jebkura jauna iniciatīva šajā jomā ir vērtējama pozitīvi," sacīja Meistere.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Slimība nav bīstama cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas