Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

LM analīzē kritizēja TM pasūtītās Stambulas konvencijas izvērtējumu

Labklājības ministrija (LM) savā analīzē par pēdējās nedēļās sabiedrībā plaši apspriesto Tieslietu ministrijas (TM) pasūtīto un apmaksāto Stambulas konvencijas izvērtējumu 13 lappušu garumā norāda uz nepilnībām un nekorektiem spriedumiem par konvenciju. 

LM dokuments Par informatīvā ziņojuma projekta saskaņošanu datēts ar 28.aprīļa datumu, kas nozīmē, ka TM bija iepazinusies ar LM kritiku. 

Jau vēstīts, ka pagājušā nedēļā TM nāca klajā ar par 3000 eiro pasūtīto Stambulas konvencijas analīzi, kurā nebija atrasts "neviens iemesls" kādēļ Latvijas būtu jāparaksta konvencija. Dokumentā, kura beigās kā autore parakstījusies bija Baiba Rudevska, bija skaidrots, ka konvencija noniecina Latvijas brīvības cīnītāju piemiņu, ir radikālā feminisma dokuments, ievazās Latvijas sabiedrībā dženderisma jēdzienus kā arī neatbilst Latvijas Republikas Satversmei. 

LM kritizē konvencijas izvērtējumā kritizē dažādus aspektus, kas, pēc ministrijas ieskatiem, neatbilst kvalitatīvam izvērtējumam. Tiek uzskaitītas vairākas loģikas kļūdas un vērsta uzmanība uz faktu, ka analīze ir tendencioza - "Tiek izdarīti tendenciozi secinājumi par to, ka Stambulas konvencija pieļauj vīriešu diskrimināciju: „No tā tālāk var secināt, ka katrs vīrietis ir potenciāls varmāka tikai tādēļ vien, ka ir vīrietis. Var arī secināt, ka jebkurš vīrietis apgrūtina jebkuras sievietes pilnīgu attīstību un, ja nebūtu vīriešu, nebūtu vardarbības pret sievietēm un visas sievietes būtu jau sen sasniegušas pilnīgu attīstību.”

LM norāda, "ka Stambulas konvencija ir vienīgais starptautiskais dokuments, kas pievēršas ne tikai vardarbībai pret sievietēm, bet arī vardarbībai ģimenē, tai skaitā, vardarbībai pret vīriešiem un bērniem (piemēram, Stambulas konvencijas 2.panta otrā daļa). 

Tāpat tiek norādīts, ka dokumentā ir problēmas ar valodas lietojumu, kas neatbilst "valsts valodas lietošanas likumiem, atspoguļojot juridisku necieņu pret normatīvajos aktos oficiāli apstiprināto terminoloģiju". 

LM raksta, ka "visā informatīvā ziņojuma pielikuma tekstā tiek lietots jēdziens “gender vienlīdzība”, kāda latviešu valodā nav un kas netiek lietots politikas plānošanas dokumentos," izdarot minējumu, ka "iespējams, šīs valodas problēmas autoriem ir radušās, kā argumentus apgalvojumiem izmantojot sekundārus avotus un savu nostāju pamatojot ar internetā atrodamiem rakstiem krievu valodā par vārda “гендер” lietošanas problemātiku Krievijas Federācijas normatīvajos aktos un kādas šīs valsts nevalstiskas organizācijas skatījumu uz to.

Dokumentā beigās, ko parakstījusi Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme, pausta neizpratne par to kāpēc TM, lai gan iepriekš paudusi izpratni par vardarbības ģimenē problemātiku, atsakās atbalstīt Stambulas konvencijas parakstīšanu, savu slēdzienu balstot uz nekvalitatīvi sagatavotu atzinumu.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien pēc diskusijām, kurās izskanēja arī savstarpēji pārmetumi, atbalstīja Stambulas konvencijas ratificēšanu un parakstīšanu. Atrunājot to, ka tā tiks ievērota tik tālu, cik tā nekonfliktēs ar satversmi. 

Savukārt dažādu nevalstisko organizāciju pārstāvji pieprasīja tieslietu ministra Dzintara Rasnača (NA) demisiju, tiesa gan premjers Māris Kučinskis (ZZS) noraidīja sakot, ka ministra darbu vērtēs pēc valdības rīcības plāna punktu izpildīšanas. 

Piektdien Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcija paziņoja, ka ir uzaicinājusi uz frakcijas sēdi tieslietu ministru Rasnaču. Sarunā plānots spriest arī par situāciju ar maksātnespējas administratoriem un Stambulas konvencijas jautājumu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas