Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

LM plāno ietaupīt 20 mlj. latu uz bezdarbnieku skaita samazināšanās un slimības lapu reformas rēķina

Labklājības ministrija (LM) nākamgad neplāno samazināt būtiskos izdevumus, bet konsolidācijas ietvaros tā plāno ietaupīt 17 miljonus latu uz bezdarbnieku skaita samazināšanās un 3 miljonus latu uz slimības lapu kontroles pastiprināšanas rēķina, pirmdien žurnālistiem pastāstīja labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība).

Nākamgad LM budžetā samazinājumi netiek plānoti. Ministrijas pamatfunkciju budžets ir plānots gandrīz 177 miljonu latu apmērā, kas nozīmē, ka "būtiskākie izdevumi netiek samazināti", norādīja labklājības ministre.

Viņa norādīja, ka sociālās aprūpes centru finansējums netiks samazināts. "Valdība ir izdarījusi divus nozīmīgus politiskus lēmumus -  nākamgad tiek turpināts sociālā drošības tīkla pasākumu līdzfinansējums, GMI pabalsti paliek tādā pašā apmērā, kā arī finansējumu kārtība paliek tāda pati. Tam papaildus Labklājības ministrijā paredzēti 13,6 miljoni latu," skaidroja ministre. Viņa gan norādīja, ka dzīvokļa pabalstus no valsts līdzekļiem finansēs līdz apkures sezonas beigām, pēc tam to pārņems pašvaldības.

Ministre skaidroja, ka nākamgad ģimenes valsts pabalstu izmaksa tiks saglabāta kā līdz šim. "Ar šo Labklājības ministrija apņemas veikt sociālo pabalstu reformu un ģimenes valsts pabalstu reformu. Ministrijas piedāvājumus, kas balstīti uz līdzšinējās prakses analīzi, plāno iesniegt valdībai pavasarī, lai likuma grozījumus varētu veikt vēl nākošgad, lai jaunā kārtība varētu stāties spēkā no 2013.gada," skaidroja I.Viņķele.

Runājot par speciālo budžetu – pensijām un pabalstiem – ministre atzīmēja, ka sociālais budžets "nedaudz sarūk". "Runājam par izdevumu samazinājumu, kas balstīts uz prognozēm par bezdarba prognožu izmaiņām, šī pozīcija tiek samazināta. Ir plānots, ka iemaksas sociālajā budžetā pieaug," teica ministre.  Viņa arī prognozēja, ka uzkrājums, kas nākamgad lēšams 400 000 000 apmērā tomēr dils, un 2013.gadā sociālajam budžetam būs jāaizņemas no pamatbudžeta. "Tas nozīmē, ka sociālā budžeta nodrošināšana būs viens no valdības izaicinājumiem vismaz trīs gadus," klāstīja I.Viņķele.

Ministre arī norādīja, ka 2012. gadā ieņēmumu palielinājums tiek lēsts 24 miljonu latu apmērā, un tas balstīts uz tautsaimniecības izaugsmes rādītājiem, kā arī algu pieaugumu.

Plānots arī, ka 2013. gadā atjaunos 2. pensiju līmeņa iemaksas 6% apmērā. "Iemaksas pensijas pirmajā līmenī nesamazinās, neskatoties uz to, ka iemaksas pirmajā pensiju līmenī tiek palielinātas," skaidroja ministre. Viņa atgādināja, ka ministrija 2014. gadā cer atgriezties pie pensiju indeksācijas visām pensijām. "Tas izmaksas varētu būt 5,2 miljoni latu uz šo pozīciju," teica ministre.

Viņa atzīmēja, ka 2014.gadā plānots pārcelt piemaksas pie pensiju stāža uz pamatbudžetu. Ministrija aprēķinājusi, ka patalaban tie ir 140 miljoni latu.

Runājot par konsolidācijas summu, ministre kā trešo pozīciju minēja izdevumu samazinājumu, saglabājot maternitātes un paternitātes pabalsta ierobežojumu 80% apmērā no vidējās algas, tādējādi samazinot izdevumus no sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta par 5,3 miljoniem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas