Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

LM rosina pensionēšanās vecumu sākt paaugstināt jau 2014.gadā

Labklājības ministrija (LM) rosina pensionēšanās vecumu Latvijā sākt paaugstināt divus gadus ātrāk – jau no 2014.gada, nevis 2016.gadā, kā plānots iepriekš.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (Vienotība) trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā sacīja, ka tas nepieciešams, lai arī turpmāk saglabātu priekšlaicīgas pensionēšanās iespēju.

"Jautājums par priekšlaicīgu pensionēšanos ir jāskata kontekstā ar pensionēšanās vecuma paaugstināšanu. Tas ir jāsāk agrāk jau no 2014.gada," rosināja Viņķele.

Par slieksni, kādā paaugstināt pensijas vecumu, vēl varot diskutēt – vai tie būtu trīs mēneši vai pusgads.

Šis ir priekšlikums, par ko diskusijas Saeimas komisijā varētu sākt jau tuvākajā laikā, taču grozījumu virzīšana netikšot sasteigta.

Valdība iepriekš bija lēmusi pensionēšanās vecumu sākt paaugstināt 2016.gadā, lai 2021.gadā tas sasniegtu 65 gadus.

Latvijas Pensionāru federācijas līdere Aina Verze aģentūrai BNS sacīja, ka atbalsta iepriekš panāktās vienošanās par 2016.gadu un "pie tā arī paliekam".

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvis Pēteris Leiškalns uzskata, ka pensionēšanās vecuma paaugstināšanu jāsāk vēl ātrāk – jau nākamajā gadā.

"Jāsāk maksimāli ātri ar mērenu solīti – trīs mēnešiem. Modelis, ka saglabāsim priekšlaicīgo pensionēšanos līdz 2014.gadam un tad sāksim paaugstināt, būs skaudrs, jādara pretēji – tiem, kas nevar atrast sev darba tirgū vietu, jāļauj iet pensijā. Tie, kas var strādāt, lai viņi strādā," pastāstīja Leiškalns.

Pašreiz tiesības uz vecuma pensiju ir sievietēm un vīriešiem, kuri sasnieguši 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas