Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Maizītis norāda, ka AM "sabiezināja krāsas" paziņojumā par bēdīgi slaveno Rimšēviča foto

Aizsardzības ministrija (AM) sabiezinājusi krāsas savā 20. februāra preses paziņojumā par fotogrāfiju, kur redzams kukuļņemšanā aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs kopā ar Krievijas Informāciju tehnoloģijas izpētes institūta vadītājam Dmitrijam Piļščikovam līdzīgu personu. Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Maizītis trešdien Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā paskaidroja, ka AM paziņojums nebija saskaņots ar SAB, un birojs nesaskatot pierādījumus visiem AM izplatītajiem argumentiem par to, ka bilde varētu būt izplatīta kampaņveidīgi ar nolūku diskreditēt Latviju.

"Tur (paziņojumā) tika pieminētas vēlēšanas. Vēlēšanas ASV, Francijā un Vācijā. Nu pilnīgi dažādas situācijas no notikuma secības rakstura. Varu publiski pateikt, ka mums ārvalstu kolēģi jautā, kurš variants tad pie jums notiek - tas ASV, Vācijas vai Francijas modelis, un kādi ir pierādījumi? Tā, ka mums ir nedaudz atšķirīgs (viedoklis)," norādīja Maizītis.

SAB arī kritiski vērtē AM paziņojumu daļā par ziņas par fotogrāfiju izplatīšanu.

"Ja ir runa par to, kā tehniski ziņa izplatās, tad jūs kā žurnālisti zināt labāk, kā ziņu var izplatīt ļoti īsā laikā. Šādā situācijā vienmēr nav jābūt iesaistītiem specdienestiem, jo žurnālisti to izdara pat ātrāk nekā specdienesti. Tāpēc daļā par informācijas izplatīšanas metodēm mēs esam pietiekami kritiski," norādīja SAB direktors.

Jāatgādina, ka Aizsardzības ministrija par Rimšēviču kompromitējošo foto un veidu, kā tas izplatīts, pauda aizdomas: "Ir augsta varbūtība, ka tiek īstenota no ārienes organizēta plaša mēroga informācijas operācija, kas pēc struktūras un izpildījuma ir identiska tām, kas tika novērotas priekšvēlēšanu laikā ASV, Francijā un Vācijā." 

Publiskajā telpā izskanēja arī viedokļi, ka bilde it kā esot safabricēta ar attēlu apstrādes programmatūras palīdzību. Ziņu aģentūra Associated Press savukārt uzsvēra, ka ir pārliecināta par bildes autentiskumu.

Latvijas Radio raidījumā SAB direktors norādīja: "Mūsuprāt, ir pārāk sabiezinātas krāsas, jo šajā gadījumā nav runa par iekšpolitiskiem procesiem, bet par krimināllietu, aizturēšanas un juridiskajiem procesiem. Vai tad Krievija tagad diktē, kā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam aizturēt Rimšēviču un noteikumus, kā Ekonomikas ministrijai sākt kriminālprocesu? Es atvainojos, bet tas izklausās panaivi."

Patlaban šajos procesos Krievijas ieinteresētību SAB nenovērojot, taču Maizītis uzsvēra, ka birojs turpina sekot, kā notikumi risināsies tālāk.

Maizītis arī apliecināja, ka pirms fotogrāfijas parādīšanās publiskajā telpā šādas fotogrāfijas nebija SAB rīcībā. "Pāris stundas iepriekš (pirms foto publiskošanas) ieguvām informāciju, ka publiski parādīsies kaut kas kompromitējošs, taču nezinājām, kas," norādīja Maizītis.

SAB direktors arī apliecināja, ka SAB nav problēmu pārbaudīt, cik bieži Rimšēvičs devies braucienos uz Krieviju. Daļa informācija par braucieniem uz Latvijas kaimiņvalsti jau esot pārbaudīta.

Detalizētākos secinājumos Maizītis neieslīga, taču vēlreiz apliecināja, ka Rimšēvičs tiks aicināts uz interviju SAB, lai birojs izlemtu, vai Rimšēvičam pielaide valsts noslēpumam ir saglabājama vai anulējama.

Maizītis arī norādīja, ka tikai tiesībsargājošo iestāžu veiktās izmeklēšanas varēs apliecināt, vai publiskajā telpā izplatītā versija par Latvijas komercbanku organizētu kampaņu pret Latvijas Banku ir patiesība.

Top komentāri

TTT
T
Ir laiks beidzot pievērst nopietnu vērību faktam, ka kopš 2017.gada Krievijas Bruņotajos Spēkos oficiāli darbojas INFORMATĪVO OPERĀCIJU KARASPĒKS: “Шойгу рассказал о задачах войск информационных операций” 22 Feb. 2017 <https://ria.ru/defense_safety/20170222/1488617708.html>.
Versija
V
Labāk patiktu, ja Latvija varētu ar Portugāli apmainīties vietām ģeogrāfiski.
Agris
A
Vai tās foto no Maligina personīgā arhīva? Tie ir visi viņa draugi1
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas