Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Mazo pensiju saņēmēji izdzīvošanas režīmā gaida pensiju indeksāciju

«Vai kādreiz varēšu saņemt cilvēka cienīgu pensiju?» jautā Jelgavas pensionāre Elza (vārds mainīts). Viņa patlaban spiesta samierināties ar ikmēneša pensiju Ls 76. Lai arī iztikas minimums, pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ir ap Ls 170-180 mēnesī, izdzīvot ar zemākiem ikmēneša ienākumiem spiesti daudzi Latvijas pensionāri. Elza (64) līdz aiziešanai pensijā nostrādājusi 29 gadus, bet rezultātā nav nopelnījusi pat ne pusi no iztikas minimuma. Kā izdzīvot? Uz ko cerēt?

Prasa pensiju indeksāciju

«Iztikas minimums ir patēriņa preču un pakalpojumu apjoms, kas atbilst sabiedrībā pieņemtajam minimālajam iztikas līmenim. Veidojot sociālo politiku, Labklājības ministrija iztikas minimuma preču un pakalpojumu grozu nelieto,» skaidro Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupče.

Ja darba stāžs nesasniedz 30 gadus, tad tiešām pensija var būt ļoti maza, saka Latvijas Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze. Senioriem, kam darba stāžs ir tāds kā Elzai - no 21 līdz 30 gadiem -, minimālais vecuma pensijas apmērs pat nesasniedz Ls 70 mēnesī, apstiprina Labklājības ministrija. Mazo pensiju saņēmēji var cerēt vienīgi uz pensiju indeksāciju, kas diemžēl iesaldēta līdz 2013. gada beigām. «No 2014. gada paredzēts indeksēt visas pensijas reizi gadā, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu,» informē M. Kupče. Pensionāru federācija gan pieprasa atjaunot pensiju indeksāciju jau no nākamā gada. «Uzskatām, ka mazās pensijas - līdz 300 latiem mēnesī - jāindeksē jau 2013. gadā. Pārējie var gadu pagaidīt,» domā A. Verze.

«Zinu vienaudzes, kuras strādājušas daudz mazāk, bet saņem divreiz lielāku pensiju,» piebilst Elza. Viņasprāt, nav taisnīgi vienam saņemt 700 latu lielu pensiju, citam tikai 70 latu. Atšķirīgo pensijas apmēru iemesls meklējams ne tikai nostrādāto gadu skaitā, bet arī darba gaitu laikā gūto ienākumu, respektīvi, no tiem veikto obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu, apmērā, nosaka mūsu valstī pastāvošā pensiju sistēma.

Jāpelna daudz, jāstrādā ilgi

Zemās pensijas ir sāpīga sociālā problēma, atzīst Inguna Badune. Viens no viņas vadītās organizācijas Baltā māja darbības mērķiem ir pensionāru labklājības līmeņa paaugstināšana. «Daudzi, kas patlaban sasniedz pensionēšanās vecumu, saņem ikmēneša pensiju ap 70 latiem, jo gadiem ilgi strādājuši par minimālo algu, labi ja 200 latiem mēnesī,» saka I. Badune.

Arī Labklājības ministrijas pārstāve atzīst, ka seniori saņem zemas pensijas, jo darba algas Latvijā, it īpaši laukos, ir zemas.

Patlaban seniors, kuram, sasniedzot pensijas vecumu, obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas veiktas par 36 gadiem, kas ir vidējais apdrošināšanas ilgums Latvijā, var gaidīt pensiju vidēji 45-55% apmērā no tā ienākumu līmeņa, no kura minētās iemaksas veiktas, skaidro M. Kupče, atsaucoties uz kolēģēm - Labklājības ministrijas Pensiju politikas nodaļas vadītāju Daci Trušinsku un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības departamenta pārstāvi Andu Masejevu.

Ministrijas pārstāves aicina arī atcerēties, ka pensiju piešķir un aprēķina katram cilvēkam individuāli, par pamatu ņemot pensijas sākuma kapitālu (aprēķināts, ņemot vērā personas apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam), pensijas kapitālu (no 1996. gada 1. janvāra personificētajā kontā reģistrētās sociālās apdrošināšanas iemaksas), kā arī pensionēšanās vecumu.

Senioram, kurš pensijā aiziet ātrāk, pensijas apmērs ir mazāks, nekā būtu tad, ja pensionētos pēc vairākiem gadiem, jo viņa uzkrātais pensijas kapitāls tiek sadalīts ilgākam pensiju izmaksas periodam.

Uz subsidētām darbvietām

Cilvēkam, kurš drīzumā gatavojas doties pensijā un pēkšņi sapratis, ka gaidāma ļoti pieticīga dzīve vecumdienās, praktiski vairs nav iespēju nodrošināt sev lielāku pensiju, atzīst Aina Verze. «Pirmspensijas vecumā vairs neko saglābt nevar - cik nu tas darba stāžs ir, tik ir! Kādi ienākumi bijuši, tādi bijuši! Pensionāru federācija cenšas panākt, lai cilvēkiem pirmspensijas vecumā vispār būtu darbs, un tas izdarāms, nodrošinot subsidētās darbvietas,» saka A. Verze un pieļauj, ka būtu vajadzīgas arī subsidētās darbvietas pensionāriem, jo tādā gadījumā tie seniori, kuriem veselība atļauj, varētu savu dzīves līmeni uzlabot, pensiju papildinot ar darba algu.

Arī I. Badune domā, ka «iespējas nopelnīt cilvēka cienīgu pensiju Latvijā ir ierobežotas, it īpaši lauku reģionos, bet visi nav tik drosmīgi, lai dotos strādāt uz Īriju.

Gan A. Verze, gan I. Badune tiem, kam patlaban jāiztiek ar ļoti mazu pensiju, iesaka vērsties pašvaldībā pēc pabalstiem un sociālās palīdzības.

Top komentāri

pensiju maksātājs
p
kāda jēga man maksāt soc. nodokļus ja mana pensija būs vienāda ar nabadzības pabalstu saņēmējiem, kuri sēž tagad uz pabalsta
Liekas, ka
L
esam vienīgā TĀDA valsts...Abi ar vīru nostrādājām vairāk par ...50 gadiem, bet pensija katram ir...200Ls.Ja nebūtu bērnu...Grūti iedomāties LIELĀKU pazemojumu no valsts puses, ka tā rēķinās, ka bērniem IR JĀUZTUR vecāki VALSTS VIETĀ. Tā NAV valsts, tā ir karikatūra. Nespēju iedomāties, kā vara SPĒJ mierīgi gulēt, zinot, ka AR SAVĀM rokām veic genocīdu pret veselu tautu - SAVU tautu.
Jukums
J
Uzskatu, ka valsts, kurā valda šāda attieksme pret saviem cilvēkiem, morāli nav tiesīga pastāvēt! Nesaprotu kā atbildīgie (salašņas) var mierīgi naktīs gulēt, kā viņiem neiesprūst komoss kaklā, rijot dārgas pusdienas krogos?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas