Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Naudīgie augstskolu vadītāji pagūst apvienot vairākus ienesīgus amatus

Lielākā daļa valsts augstskolu vadītāju algā saņem krietni vairāk par izglītības ministru - cilvēku, kurš atbild par visu nozari. Lai gan ienākumi no rektora amata vien jau ir lieli, viņi pamanās papildus nopelnīt, arī strādājot citur, otrdien vēsta laikraksts Diena.Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektora Jāņa Gardovska alga 2015.

gadā sasniedza pat 98 672,6 eiro, kas ir aptuveni par 19 tūkstošiem vairāk nekā gadu iepriekš. Papildus šiem ienākumiem viņš 21 tūkstoti nopelnīja Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un 61 tūkstoti - kādā Šveices pētniecības organizācijā. Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā esošajā nodokļu deklarācijā redzami arī Gardovska nekustamie īpašumi, tajā skaitā dzīvoklis Spānijā, kuru viņš pērn iegādājies par vairāk nekā 200 tūkstošiem eiro. Rektora īpašumā ir arī pāris zemes gabalu, un laika gaitā viņš dažādās bankās uzkrājis 91 000 eiro.Gardovskis saka, ka savus daudzos amatus apvieno jau gadiem un tas viņam sanākot visai labi, taču daļēji atzīst, ka par ķirurgu strādā arī tāpēc, lai nezaudētu kvalifikāciju: "Nu, protams, citādi ko es darīšu pēc tam [pēc rektora amata termiņa beigām]? Ko tad es iešu ielas slaucīt? Katram sava kvalifikācija ir jāuztur." Arī lielajam algas pieaugumam esot izskaidrojums: "Nu droši vien, ka par darbu, nevis par skaistām acīm. Mūsu universitāte ir lielākā naudas pelnītāja. Vairāk nekā 20 miljonus nopelnām paši, droši vien, ka Senāts to ir novērtējis, un arī rektoram šeit ir kaut kāds pienesums."Savukārt Latvijas Universitātes (LU) iepriekšējais rektors Mārcis Auziņš (bija amatā līdz 2015. gada jūlija beigām) pērn algā no LU saņēmis 85 tūkstošus. Papildus šai summai viņa ienākumos kopumā parādās vēl 33 tūkstoši, taču lielākā daļa no tiem gūti, pārdodot īpašumu. Auziņš ir arī rekordists darbu apvienošanā - pērn ieņēmis 12 papildu amatus. Pēc rektora krēsla pamešanas darbu saraksts kļuvis mazāks, taču arī rektora laikā ne visi bijusi paša iniciatīva - vairāki bijuši saistīti ar rektora darbu, piemēram, visi rektori automātiski ir UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas locekļi. Auziņš vēl uzsver - daudzie darbi prasījuši savu: "Ja man būtu jāsaka, ka tie man galīgi neprasīja laiku un intelektuālo piepūli, tad tā nebūs taisnība."Šo rekordu gan jau paspējis pārspēt viņa pēctecis amatā Indriķis Muižnieks. Pērn otrajā pusgadā, pēc sēšanās augstskolas vadītāja krēslā, viņš paguvis ieņemt vēl 14 papildu amatus (jāpiebilst - ne visi gan tiek apmaksāti), bet algā no LU par pusgadu saņēmis jau 66 683 eiro. Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 12.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas