Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Neplāno sodīt skolas, kas likušas vecākiem iegādāties mācību līdzekļus

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) nesodīs skolas, kas vecākiem pieprasījušas iegādāties mācību līdzekļus, pastāstīja Izglītības kvalitātes valsts dienesta vadītāja Inita Juhņēviča.

Kā ziņots, tiesībsargs pērn ierosināja septiņas pārbaudes lietas par deviņām skolām, kuras lika vecākiem iegādāties mācību līdzekļus obligātās izglītības nodrošināšanai, un patlaban izskatīšanā ir sešas pārbaudes lietas par astoņām skolām.

Viņa pastāstīja, ka IKVD skolas informējis par to, kādi normatīvie akti ir jāievēro saistībā ar bezmaksas izglītību, kā arī uzdevis tos pildīt. Tāpat skolām prasīts situācijas skaidrojums un informācija, ka tiesību normu pārkāpumi ir novērsti.

Juhņēviča atklāja, ka visas skolas ir vērstas uz sadarbību, lai radušos situāciju atrisinātu, tādēļ patlaban nevienu skolu nesodīs.

Skolas arī esot informētas par gaidāmajiem Ministru kabineta (MK) noteikumiem, kas nodalīs katras iesaistītās puses kompetenci, proti, kam par ko ir jāmaksā. Viņasprāt, jaunie noteikumu atrisinās šo jautājumu, lai turpmāk tādu problēmu nebūtu.

Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja Ruta Siliņa informēja, ka Tiesībsargs aicināja IKVD izvērtēt normatīvo aktu pārkāpumus saistībā ar skolu prasību vecākiem pirkt mācību līdzekļus.

IKVD secinājusi, ka gadījumos, kad skolēnu vecāki atsevišķos mācību priekšmetos ir spiesti iegādāties mācību grāmatas un darba burtnīcas par pašu naudu, nav nodrošināta Satversmē noteiktā bezmaksas izglītība. IKVD norāda uz Satversmes 112.panta, Izglītības likuma 55.panta un Bērnu tiesību aizsardzības likuma 11.panta pārkāpumiem.

Siliņa norādīja, ka, pamatojoties uz valsts pārvaldes principiem, proti, valsts pārvalde ir pakļauta likumam un tiesībām, darbojas sabiedrības interesēs un savā darbībā ievēro cilvēktiesības un labas pārvaldības principu, Tiesībsargs visām Latvijas pašvaldībām šā gada janvārī nosūtīja vēstuli, kurā aicina 2013.gada budžetā piešķirt finansējumu izglītības iestādēm tādā apmērā, lai tās pilnībā varētu nodrošināt izglītības programmu īstenošanai nepieciešamo mācību līdzekļu, tostarp darba burtnīcu un citu mācību materiālu iegādi, nodrošinot ikviena izglītojamā tiesības iegūt izglītību bez maksas.

Tāpat Tiesībsargs lūdz informēt par izglītības jomu atbildīgo pašvaldības institūciju vadītājus un izglītības iestāžu vadītājus par Izglītības kvalitātes valsts dienesta konstatēto, ka izglītības iestāžu rīcība, liekot vecākiem par saviem finanšu līdzekļiem iegādāties mācību līdzekļus, ir vairāku normatīvo aktu pārkāpums.

Jau vēstīts, ka pašlaik izskatīšanā ir sešas pārbaudes lietas par astoņām skolām. Attiecībā uz divām skolām pārbaudes lietas, iespējams, noslēgsies ar izlīgumu, bet sešu skolu faktiskajā rīcībā konstatēts pirmšķietams prettiesiskums. Pārbaudes lietas tiks pabeigtas ar atzinumu, kurā dots vērtējums pārbaudes lietā konstatētajam.

Pārbaudes lieta ar izlīgumu pabeigta Rīgas 6.vidusskolā. Savukārt joprojām pārbaudes lietas tiek skatītas par Jūrmalas Valsts ģimnāziju, Jūrmalas Majoru vidusskolu, Ventspils novada Piltenes vidusskolu, Alūksnes novada Ziemeru pamatskolu, Tukuma novada Pūres pamatskolu, Aizputes novada Aizputes vidusskolu, Valmieras Valsts ģimnāziju un Valmieras sākumskolu.

Pabeidzot pārbaudes lietu un konstatējot pārkāpumu, tiesībsargs izmantos tiesības aizstāvēt privātpersonas tiesības un intereses administratīvajā tiesā, ja iesniedzējs vēlēsies šo tiesību aizsardzības mehānismu izmantot, norādīja Siliņa.

Kā ziņots, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi valsts un pašvaldības atbildības sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā, kā arī noteikusi, ka vecākiem par saviem līdzekļiem bērniem jānodrošina tikai individuālos mācību līdzekļus un piederumus jeb personiskās lietošanas priekšmetus.

Tādējādi tiks sniegta skaidra atbilde uz sabiedrībā aktuālo jautājumu, kādi mācību līdzekļi nepieciešami valsts izglītības standartu apguvei un kurus no tiem nodrošina valsts, kurus - pašvaldība.

Iecerēts, ka mācību līdzekļu finansēšanas modelī valsts atbild par optimālo nodrošinājumu izglītības standarta apguvei, finansējot mācību literatūru, metodiskos līdzekļus, papildu literatūru un digitālos un elektroniskos mācību līdzekļus.

Savukārt pašvaldība nodrošina tos mācību līdzekļus, kas nepieciešami lietošanai izglītības iestādei, nodrošinot modernu mūsdienu mācību vidi, piemēram, uzskates līdzekļus, didaktiskās spēles, digitālos un elektroniskos izdevumus un resursus, izdales materiālus, mācību tehniskos līdzekļus, iekārtas un aprīkojumu un mācību materiālus.

Vecāku pārziņā paliek individuālo mācību līdzekļu un piederumu jeb personiskās lietošanas priekšmetu nodrošināšana, tādējādi līdz minimumam ir samazināta vecāku iesaiste mācību procesā skolēnam nepieciešamo mācību līdzekļu iegādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas