Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Obligāto eksāmenu ķīmijā vai fizikā varētu ieviest pēc trīs gadiem

Valdošo koalīciju pārstāvošie politiskie spēki vienojušies, ka obligātais centralizētais eksāmens vidusskolēniem fizikā vai ķīmijā ir konceptuāli atbalstāms, tomēr to nevar ieviest uzreiz, žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība).

Šodien panākta vienošanās, ka obligāto eksāmenu fizikā vai ķīmijā varētu ieviest pēc trīs gadiem.

Valdības vadītāja skaidroja, ka būs papildu pārbaudes darbi un pilotprojekti, ko Izglītības un zinātnes ministrija varētu sākt organizēt nākamajā gadā. Tomēr obligātus eksāmenus nevar ieviest šogad. Tas varētu būt reāli pēc trīs gadiem, lai skolēni, sākoties mācībām vidusskolā, zinātu, ka viņam būs šāds eksāmens, skaidroja Straujuma. Tas atbilstu arī atbalstītajām Izglītības attīstības pamatnostādnēm.

Arī bijušais izglītības un zinātnes ministrs, pašreizējais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) uzsvēra, ka tas pilnībā atbilst iepriekšējam valdības lēmumam. Proti, pārējās periodā skolēniem, kuri pašlaik mācās 10.klasē, pēc vidusskolas pabeigšanas būtu tikai piloteksāmens un skolēni varētu izvēlēties, vai to iekļaut savā sertifikātā. Tiem, kuri sāks mācības vidusskolā nākamajā mācību gadā, būs obligāts piektais centralizētais eksāmens ķīmijā vai fizikā.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība) iepriekš intervijā telekompānijai LNT paziņoja, ka obligātā centralizētā eksāmena fizikā un ķīmijā nebūs, kamēr viņa vadīs IZM. Druviete arī izteicās, ka kopumā nav centralizēto eksāmenu idejas aizstāve. Politiķe skaidroja, ka, ieviešot centralizētos eksāmenus, bijusi doma, ka tie kalpos arī kā daļa no iestājeksāmeniem augstskolās, taču ne vienmēr tā ir un augstskolas eksāmenus bieži neņemot vērā, piemēram, eksakto novirzienu mācību programmās ne vienmēr tiekot prasīts, lai būtu nokārtoti arī attiecīgi centralizētie eksāmeni vidusskolās.

Valdība šā gada 7.janvārī atbalstīja toreizējā izglītības un zinātnes ministra ierosinājumu ieviest piekto centralizēto eksāmenu fizikā vai ķīmijā. Patlaban vidusskolēniem ir jākārto četri centralizētie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un vienā izvēles priekšmetā. Ministrs rosināja šo sarakstu papildināt ar vēl vienu izvēles eksāmenu ar nosacījumu, ka tas būs vai nu fizikā, vai ķīmijā. Bija plānots, ka piektais centralizētais eksāmens būs tiem vidusskolēniem, kas skolu absolvēs 2015./2016.mācību gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas