Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Paaugstina algas, lai noturētu gudrākos

Pēdējie gadi bijuši kopumā labvēlīgi Latvijas darba ņēmējiem, vidējai bruto darba samaksai pieaugot par 6-8%. Tādā pašā apmērā vidēji augusi strādājošā iedzīvotāja pirktspēja, jo inflācija izpalikusi.

Vienlaikus tautsaimniecības pieaugums bijis divas trīs reizes lēnāks, turklāt ekonomiskā nedrošība pasaulē saglabājas. Tas gan nenozīmē, ka algu kāpums apstājas, jo darba devēji sūdzas par kvalificēta darbaspēka trūkumu, kas saistīts ar to, ka ne mazums cilvēku no Latvijas aizbraukuši un arī turpina emigrēt uz valstīm ar augstāku labklājības līmeni. Taču darba samaksas pieauguma temps mazinās, šā gada otrajā ceturksnī gada izteiksmē sasniedzot tikai 3,3%, vēsta Centrālā statistikas pārvalde.

Viena no Latvijas tautsaimniecības nozarēm, kurā darbaspēka trūkums ir akūts un rodas nepieciešamība pēc algu pieauguma, ir apstrādes rūpniecība. Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumu asociācijas izpilddirektors Toms Grīnfelds teic, ka saistībā ar darbaspēka trūkumu pēdējos gados nozares uzņēmumi darba samaksas kāpinājuši par aptuveni 5% gadā.

"Šāda situācija saglabāsies, līdz darba samaksa Latvijā izlīdzināsies ar Eiropas Savienības līmeni," pieļauj Grīnfelds. Pēc viņa teiktā, nozarē trūkstot darbaspēka gan ar profesionālo, gan ar augstāko izglītību. Lai arī nemitīgi tiek sagatavoti aizvien jauni metinātāji, darbinieku trūkst, zina teikt nozares pārstāvji. Nepietiek arī inženiertehniskā personāla, darbagaldu iestatītāju un operatoru.

"Es neteiktu, ka ir darbaspēka deficīts, es teiktu, ka deficīts parādās pie noteikta algu līmeņa. Pieļauju, ka, piemēram, dažādu inženieru, kas meklē darbu, ir vairāk, nekā varētu nodarbināt, jautājums, vai viņiem ir atbilstoša kvalifikācija. Domāju, ka nē, taču, šos cilvēkus apmācot, iespējams, viņi darbotos ļoti labā līmenī," uzskata SIA Primekss valdes priekšsēdētājs un ekonomikas analītiķis Jānis Ošlejs un norāda - arī viņa uzņēmums sastopas ar to, ka nākas palielināt algas un pēdējā gada laikā algas kāpušas, taču "eksportētājiem kopumā situācija nav labvēlīga algu kāpumam". "Latvijas eksports stagnē, pasaules kopējam ārējās tirdzniecības apjomam pieaugot. Tas nozīmē, ka Latvijas eksports uz kopējā fona kļuvis nekonkurētspējīgāks," secina uzņēmējs.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 27. septembra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas