Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Palielinās Stradiņa un Austrumu slimnīcu pamatkapitālus par kopumā 6 988 799 eiro

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pamatkapitālu palielināšanai novirzīs 6 988 799 eiro, tādējādi sedzot 2019.gada zaudējumus, kas radušies nodrošinot valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, liecina šodien valdībā atbalstītais informatīvais ziņojums.

Stradiņa slimnīcas pamatkapitālu plānots palielināt par 3 407 194 eiro, savukārt Austrumu slimnīcas par - 3 581 605 eiro.

Informatīvajā ziņojumā netiek sniegta informācija par Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pamatkapitāla palielināšanu, jo iestāde 2019.gadā strādājusi ar 7505 eiro lielu peļņu, kaut gan sākotnēji tika plānoti zaudējumi.

Pērn Austrumu slimnīcas neto apgrozījums bija 142,2 miljoni eiro, kas salīdzinot ar 2018.gadu ir palielinājies par 23,7 miljoniem eiro jeb 20%. Neskatoties uz minēto, 2019.gada pārskata periodu Austrumu slimnīca pabeidza ar faktiskajiem zaudējumiem - 3 581 605 eiro apmērā, kas ir par 2 327 116 eiro vai 40% mazāk nekā 2018.gadā.

Zaudējumi daļēji radušies Toksikoloģijas un sepses klīnikas pacientu ārstēšanas dēļ, jo tikai 26% apmaksas summa sedz faktiskās izmaksas. Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstē pacientus, kuriem ir smaga sepse - dzīvību apdraudošs sarežģījums daudzām slimībām un traumām, kuru pamatā visbiežāk ir mikroorganismu un to toksīnu ģenerelizēta izplatīšanās organismā ar dzīvībai svarīgu orgānu sistēmu bojājumu. Pērn Toksikoloģijas un sepses klīnikā tika ārstēti 2079 pacienti ar dažādām saslimšanas smaguma pakāpēm.

Par Toksikoloģijas un sepses klīnikas pacientu ārstēšanu RAKUS ir saņēmis apmaksu 584,30 eiro apmērā par vieno ārstēto pacientu. Toksikoloģijas un sepses klīnikā ārstēto pacientu ārstēšanas izmaksas tomēr nav viendabīgas un no 2079 pacientiem 265 pacientiem jeb 12% viena pacienta ārstēšanas izmaksas ir virs desmit tūkstošiem eiro, kamēr dārgākā pacienta ārstēšanai 2019.gadā ir iztērēti 75 525 eiro.

No visiem ārstētajiem pacientiem viena pacienta ārstēšanas izmaksas tikai 296 gadījumos jeb 14% sedz Nacionālā veselības dienesta aprēķinus. Tādējādi pacientiem, kurus ārstē Toksikoloģijas un sepses klīnikā, pērn netika segtas faktiskās izmaksas vismaz 3 492 049 eiro apmērā.

Vienlaikus Austrumu slimnīcā būtiskus zaudējumus rada Intensīvās terapijas nodaļu veiktais darbs, jo vienas gultu dienas valsts noteiktais tarifs, līdzīgi kā Stradiņa slimnīcā, 2019.gadā bija 102,01 eiro, lai gan faktiskās izmaksas vidēji uz vienu gultas dienu bija 461,37 eiro.

Kopējie zaudējumi, kas rodas tarifa nepietiekamības dēļ, jo tarifs sedz tikai 22% no faktiskajām izmaksām, intensīvās terapijas etapā visās Austrumu slimnīcas intensīvās terapijas nodaļās kopā veido 5 114 771 eiro.

Savukārt Stradiņa slimnīcas neto apgrozījums pērn bija 118,7 miljoni eiro, kas salīdzinot ar 2018.gadu ir palielinājies par 13,7 miljoniem eiro jeb 13%. Lai gan Stradiņa slimnīcas pērn apstiprinātais finanšu rezultāts ir zaudējumi 3 407 194 eiro apmērā, tomēr tas ir par 67 594 eiro labāks par sākotnēji PSKUS budžetā plānoto.

Ministrijā norāda, ka 2019.gadā Stradiņa slimnīcas finanšu rezultātu būtiski ir ietekmējis Ministru kabineta (MK) noteikumos noteikto pacientu ārstēšanas programmu, manipulāciju un gultas dienu tarifs, kas ir zemāks par faktiskajām pacientu ārstēšanās izmaksām klīniskā universitātes slimnīcā, kas ir galvenais iemesls pārskata gada zaudējumiem.

Ziņojumā tiek skaidrots, ka PSKUS tarifa neatbilstība faktiskajām izmaksām galvenokārt rodas intensīvās terapijas gultas dienas neatbilstošas apmaksas dēļ. Intensīvās terapijas gultas diena tiek apmaksāta tāpat kā jebkura cita profila gultas diena, neņemot vērā to, ka slimnīcā tiek sniegti Latvijā unikāli pakalpojumi un tiek ārstēti pacienti ar komplicētām, multidisciplinārām saslimšanām, izmantojot dārgas tehnoloģijas, medikamentus un medicīnas preces un nodrošinot intensīvāku ārstniecības personu noslodzi uz vienu intensīvās terapijas pacientu.

Pērn PSKUS kā vienīgā slimnīca Latvijā nepārtrauktā režīmā nodrošināja trombektomijas visiem pacientiem ar klīniskām indikācijām. Sevišķi smagos gadījumos, ja ir nosprostota liela smadzeņu artērija, trombu no galvas smadzenēm izņem ar īpašu metodi - trombektomiju. To veic invazīvie radiologi, caur asinsvadiem ar angiogrāfa palīdzību iekļūstot pacienta asinsritē. 2019.gadā tika veiktas kopumā 154 trombektomijas, kas ir par 72% vairāk nekā 2018.gadā.

Insulta vienības programmas tarifs, kurš tiek piemērots arī trombeiktomijas nodrošināšanas gadījumā, 2019.gadā, atbilstoši MK noteikumiem bija noteikts 1288,65 eiro apmērā. Pacientiem, kam tiek veiktas trombektomijas ārstniecisko līdzekļu faktiskais apjoms ir vidēji 6470 eiro apmērā, kā rezultātā ar veikto programmas tarifa apmaksu netiek segtas ārstniecības līdzekļu izmaksas vismaz 939 400 eiro apmērā gadā.

Veselības ministrijas komunikāciju speciāliste Anna Strapcāne iepriekš skaidroja, ka no nākošā gada budžeta iespējām būs atkarīgs tas, cik lielā mērā būs iespējams veikt izmaiņas dažādu manipulāciju apmaksā.

Iemesls tam, ka daļa šobrīd noteikto tarifu neatbilst slimnīcu patiesajām izmaksām, ir nepietiekamais finansējums veselības nozarei, vēstīja Strapcāne.

Pēc viņas paustā, patlaban finansējums nepieciešams, piemēram, oftalmoloģijas tarifu paaugstināšanai, ķirurģijas tarifu paaugstināšanai, speciālistu aprūpes epizožu tarifu paaugstināšanai, ēdināšanas izdevumu segšanai stacionāriem pacientiem, kā arī citām jomām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas