Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

papildināta (18:40) - IKVD: LU nedrīkstēja piešķirt doktora grādu mākslas zinātnē

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), izvērtējot tā rīcībā esošo informāciju, ir secinājis, ka mākslas doktora zinātniskā grāda piešķiršana Latvijas Universitātē (LU) nav bijusi tiesiska. LU ir deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas tiesības filoloģijā, bet ne mākslas zinātnē, liecina IKVD mājaslapā publicētais paziņojums.

"Latvijas Universitāte nebija tiesīga izveidot apvienoto Literatūrzinātnes, folkloristikas un mākslas zinātnes nozares promocijas padomi un apstiprināt tās nolikumu. Šādā situācijā apvienotās promocijas padomes pieņemtie lēmumi attiecībā uz doktora zinātnisko grādu mākslas zinātnē atzīstami par neleģitīmiem. Bez tam LU apvienotās promocijas padome sastāvā bija iekļauti tikai divi zinātnieki nepieciešamo piecu vietā, kuriem ir Latvijas Zinātnes padomes eksperta tiesības mākslas zinātnes nozarē," teikts paziņojumā.IKVD ir uzdevis universitātei izvērtēt apvienotās promocijas padomes mākslas zinātnē izveides un darbības likumību, konkrētām personām izsniegto diplomu tiesiskumu un iekšējās kvalitātes nodrošināšanas sistēmas un zinātniskās darbības vadības efektivitāti attiecībā uz promocijas procesa norisi mākslas zinātnē.Tomēr IKVD nevar uzsākt lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā pret LU rektoru Mārci Auziņu par valsts atzītu izglītības dokumentu izsniegšanas kārtības pārkāpšanu, jo kopš pēdējā doktora diploma mākslas zinātnē izsniegšanas ir pagājuši vairāk nekā seši mēneši, tādējādi ir iestājies administratīvā pārkāpuma noilgums.Vienlaikus LU sniegtā informācija un uzrādītie dokumenti liecina, ka apvienotās promocijas padome mākslas zinātnes doktora zinātniskā grāda piešķiršanas procesā, izņemot to, ka tā nebija saņēmusi attiecīgo deleģējumu, faktiski ir piemērojusi Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.1001 „Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) kārtība un kritēriji” noteikto doktora zinātniskā grāda piešķiršanas kārtību un kritērijus.LU pārstāvji norāda, ka universitāte vēl nav iepazinušies ar visiem IKVD argumentiem un secinājumiem, jo oficiālais slēdziens nav saņemts. "No informācijas mājaslapā rodas iespaids, ka dienests nav izvērtējis akreditēto doktora studiju programmu saistību ar promocijas rezultātā piešķiramo grādu nosaukumiem. Šobrīd liekas, ka IKVD atzinums mēģina uzvelt universitātei atbildību par IZM kopš 2006.gada Zinātniskās darbības likumā paredzēto, bet neizpildīto uzdevumu - izstrādāt doktora zinātniskā grāda nomenklatūru. LU rīcība, piešķirot doktora grādus, vienmēr ir bijusi zinātniski pamatota, atklāta un likumīga. Visas iesaistītās puses vienmēr ir bijušas informētas, sludinājumi par promociju publicēti, kā arī darbu aizstāvēšanas ir atklātas, bet visa dokumentācija iesniegta atbildīgajās iestādēs. Promocijas padomes uz katra darba aizstāvēšanu tiek paplašinātas ar nozares un apakšnozares speciālistiem," portālu Diena.lv informēja LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.Viņš norāda, ka LU izvērtēs IKVD secinājumus, kad būs saņemts oficiālais ziņojums un secinājumu pamatojums. Ja secinājumu pamatojums saturiski atbildīs IKVD mājaslapā publicētajam, LU IKVD atzinumu pārsūdzēs.(pievienota 6.-8.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas