Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

papildināta - Dzimtā valoda CVK iesniedz parakstus par valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai

Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) piektdien biedrība Dzimtā valoda iesniedza parakstus par Satversmes grozījumu izdarīšanu, kas krievu valodu atzītu par otru valsts valodu Latvijā.

CVK prognozē, ka parakstu vākšanu par to varētu organizēt novembrī un tā sarīkošanai būs vajadzīgs pusmiljons latu.

CVK pārstāve Kristīne Bērziņa apliecināja, ka piektdien komisijā ieradušies biedrības Dzimtā valoda pārstāvji ar savāktiem pilsoņu parakstiem Satversmes grozījumu atbalstam un dokumenti pieņemti.

Parakstu pārbaudi CVK sāks tikai nedēļā pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām, un pārbaude varētu aizņemt trīs nedēļas. Ja būs iesniegts likumprojekta ierosināšanas procedūras sākšanai nepieciešamais parakstu skaits, CVK izsludinās 30 dienu ilgu parakstu vākšanu.

Pēc CVK prognozēm, parakstu vākšana, visticamāk, varētu notikt novembrī un ilgs mēnesi. Pēc Bērziņas teiktā, parakstu vākšana izmaksās aptuveni 500 000 latu.

"Jāatgādina, ka šī parakstu vākšana, ja tāda notiks, nebūs par referenduma ierosināšanu, bet par vēlētāju rosināta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu Saeimā," viņa uzsvēra.

Iesniegumā CVK, kas saņemts no Satversmes grozījumu iniciatoriem, minēts, ka CVK tiek iesniegti 12 516 parakstu.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar procedūru CVK ar likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu var vērsties ne mazāk kā 10 000 balsstiesīgo Latvijas pilsoņu. Ja pēc pārbaudes parakstu skaits ir pietiekošs, CVK tālāk rīko parakstu vākšanu.

Ja parakstu vākšanā Satversmes grozījumus atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita (saskaņā ar pēdējām vēlēšanām – 153 232 iedzīvotāji), Satversmes grozījumu projekts tiek iesniegts Valsts prezidentam, kurš to nodod izskatīšanai Saeimai. Ja Saeima to noraida vai groza, likumprojektu nodod tautas nobalsošanai.

Lai Satversmes grozījumi stātos spēkā, referendumā par tiem ir jānobalso vismaz pusei no visiem Latvijas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem (pēc jaunākajiem datiem – 771 350).

Biedrības pārstāvis Vladimirs Lindermans ceturtdien pastāstīja, ka kopumā savākti ap 12 400 pilsoņu parakstu, kuri atbalstījuši Satversmes grozījumus, lai pamatlikumā arī krievu valodai noteiktu valsts valodas statusu.

Satversmes 4.pantu ar savāktajiem parakstiem aicināts izteikt šādā redakcijā: valsts valodas Latvijas Republikā ir latviešu valoda un krievu valoda. Attiecīgi papildināts arī pants par deputāta zvērestu, iekļaujot svinīgajā solījumā, ka vienīgās valsts valodas Latvijā ir latviešu un krievu valoda.

Rosināts mainīt arī Satversmes 21.pantu, svītrojot tekstu, ka Saeimas darba valoda ir latviešu valoda.

Satversmes 101.pantu rosināts papildināt, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu valoda un krievu valoda, bet Satversmes 104.pantu papildināt, ka atbildi pēc būtības no valsts un pašvaldību iestādes ikvienam ir tiesības saņemt latviešu un krievu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas