Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

papildināts (11:38) - Druviete: Nelikumīgi izsniegtie doktora grādi ir ne vairāk kā desmit cilvēkiem

Latvijā nelikumīgi izsniegti doktora grādi – kad attiecīgajai augstskolai nav bijis tiesību izsniegt doktora grādu attiecīgajā nozarē, ir ne vairāk kā desmit cilvēkiem, otrdien LNT raidījumā 900 sekundes sacīja ilggadējā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja un bijusī izglītības ministre Ina Druviete.

Vienlaikus viņa piebilda, ka pat viens šāds gadījums var likt apšaubīt Latvijas zinātnisko grādu uzticamību kopumā. "Mums nav nekāda pamata apšaubīt šo zinātnisko darbu kvalitāti. Latvijā doktarantūras sistēma ir stingra un prasīga. Šie doktoranti ir izgājuši gan studiju procesu, gan nokārtojuši eksāmenus. Arī šī procedūra ir bijusi atbilstīga likumam, izņemot vienu – attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos netika izdarīti grozījumi, kas konkrētai augstskolai dodot tiesības piešķirt grādu konkrētā nozarē. Tādēļ mums pašreiz ir jādomā kā šo kļūdu labot, vienlaikus nodrošinot arī Latvijas zinātnisko grādu starptautisku atzīšanu," viņa teica.

Druviete sacīja, ka vainīgos atrast būtu diezgan viegli, bet svarīgāks ir jautājums kā nodrošināt, lai šie doktora diplomi būtu likumīgi. "Es neredzu citu iespēju kā atkārtot promociju pēc tam, kad būs sakārtoti dokumenti, kad šīs padomes būs ieguvušas tiesības piešķirt šos grādus, vai arī šie cilvēki būs aizstāvējuši darbus citā promocijas padomē. Situācija, protams, ir ļoti nepatīkama, bet šeit mums ir jāizvēlas nevis ērtākais, nevis vieglākais, bet drošākais ceļš," sacīja bijusī ministre.

Druviete paziņojumā presei pilnībā noraida jebkādas spekulācijas, ka esošajā situācijā vainojams likumdevējs, vai ka nav identificējami atbildīgie. "Zinātniskās darbības likuma attiecīgās normas ir skaidras, precīzas un nemainīgas, parlaments nevar uzņemties atbildību par to, ka izpildvara – vairāki iepriekšējie izglītības ministri, kā arī Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisija – ir pieļāvuši likumpārkāpumus, kuros tieši vainojamas ir konkrētas augstskolu amatpersonas," uzsver deputāte.

Viņa arī uzsver, ka doktora diplomi, kas izsniegti, pārkāpjot Zinātniskās darbības likumu un attiecīgos Ministru kabineta noteikumus, ir spēkā neesoši un nav nepieciešamības tos anulēt vai apstrīdēt. 

Diena.lv jau vēstīja, ka Latvijas Universitātē nav bijusi tiesiska mākslas doktora zinātniskā grāda piešķiršana, savukārt pret Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas rektori Daci Markus par nelikumīgu doktora zinātnisko grādu piešķiršan jau sākta administratīvā pārkāpuma lieta.

 Pievienota 4.-5. rindkopa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas