Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

papildināts (16:07) Koalīcija vienojusies par strīdīgo termiņuzturēšanās atļauju jautājumu

Koalīcija spējusi rast kompromisu, līdz cik darījumiem gadā no nākamā gada varētu mazināt kvotu darījumiem ar nekustamajiem īpašumiem, pēc kuriem tiek izsniegtas uzturēšanās atļaujas. No nākamā gada to skaitu samazinās līdz 700 gadā par darījumiem vērtībā līdz 150 000 eiro un vēl 100 - vērtībā līdz pusmiljonam eiro, trešdien paziņoja premjers Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Paredzēts, ka termiņuzturēšanās atļauju skaitu nākamgad un aiznākamgad samazinās par 175 un 2016.gadā atkārtoti pārskatīs šo termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas kārtību. Panākto vienošanos atbalsta arī Nacionālā apvienība (NA), un ceturtdien to paredzēts apstiprināt ārkārtas koalīcijas sadarbības padomes sēdē, teica premjers.Viņš arī atzina, ka nepārtraukti sarunās ar NA uzsvēris, ka, lemjot par termiņuzturēšanās atļaujām, svarīgs ir arī nozares un uzņēmēju viedoklis, taču "NA tajā nebija ieinteresēta".Tāpat līdz ar panākto vienošanos saglabājas ideja par īpaša fonda izveidi Ekonomikas ministrijas paspārnē, kurā investoriem, kuri saņem termiņuzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām nekustamajos īpašumos vai banku subordinētajā kapitālā, būs jāiemaksā 25 000 eiro.

Nacionālās apvienības (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars teica, ka ar panākto vienošanos nav pilnībā apmierināts un "no NA redzepunkta dokuments nav ideāls", taču esot skaidrs, ka šajā koalīcijas sastāvā vairāk panākt nav bijis iespējams. NA arī uzstāj, ka šiem Imigrācijas likuma grozījumiem atbilstoši panāktajai vienošanās jābūt pieņemtiem līdz budžeta skatīšanai 2.lasījumā.

Dzintars arī teica, ka līdz ar vienošanos par termiņuzturēšanās atļauju kvotu skaitu NA vairs nav šķēršļu atbalstīt 2014.gada budžeta pieņemšanu.

Savukārt Reformu partijas vadītājs Edmunds Demiters izteicās, ka RP vienmēr uzstājusi, ka ieinteresēta, lai no visa veida termiņuzturēšanās atļaujām pēc iespējas lielāki ieguldījumi nonāktu valsts budžetā un Ekonomikas ministrija aprēķināja, ka to skaitam jābūt, minimums, 1000. Tomēr pašreizējā situācijā RP akceptēs premjera izvēli par kompromisa vienošanos, saprotot, ka "mēs nevaram vairāk atlikt budžeta pieņemšanas laiku".

"Ja premjers akceptē šādu vienošanos, to akceptēsim arī mēs," teica Demiters.

Viņš gan atzina, ka samazinātā kvota nozīmēšot par vismaz pieciem miljoniem eiro mazākus ieņēmumus topošajā fondā, no kura plānots finansēt reemigrācijas pasākumus, pirmā mājokļa atbalsta programmu un grantus jaunu darbavietu radīšanai. 

Savukārt premjers žurnālistiem arī piebilda - NA maniere, ultimatīvi uzstājot uz termiņuzturēšanās atļauju izskaušanu, "nestiprina esošās koalīcijas pozīcijas pēc vēlēšanām".  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas