Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pētījums: Latvija investīciju piesaistē atpaliek no kaimiņvalstīm

Pagājušajā gadā Latvijā par 241% pieaudzis tiešo investīciju radīto darba vietu skaits, taču investīciju projektu apjoms pērn krities uz pusi, liecina jaunākais Ernst&Young pētījums European Attractiveness Report 2013, kas izvērtē Eiropas valstu pievilcību investīcijām.

Latvijā pagājušajā gadā investīciju rezultātā radītas 290 darba vietas septiņos dažādos investīciju projektos, Latviju ierindojot 32.vietā Eiropā pēc investīciju darba vietu radīšanas apjoma. Tomēr Latvija investīciju piesaistē atpaliek no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas.

Investīcijas Latvijā pērn veiktas tādās jomās kā pakalpojumu centri, tirdzniecība un mārketings, kā arī ražošana. Investīcijas nākušas no Zviedrijas un Norvēģijas, kā arī ASV un Krievijas.

Tomēr pētījums atklāj, ka Latvija investīciju piesaistē būtiski atpaliek no Lietuvas, kurā pērn īstenoti 27 tiešo investīciju projekti ar 1717 jaunām darba vietām, un arī Igaunijas, kur īstenoti 25 projekti ar 443 darba vietām. Pēc darba vietu radīšanas apjoma Lietuva ierindojas 19.vietā Eiropā, bet Igaunija - 29.vietā.

Kopumā Baltijas valstīs pērn īstenoti 59 investīciju projekti, kas radīja 2450 darba vietas. 2011.gadā Baltijas valstīs tika īstenoti 64 investīciju projekti, kas radīja 1876 darba vietas. Vairums investīciju projektu pērn nāca no Skandināvijas valstīm - Zviedrijas, Dānijas, Somijas.

Ernst&Young pētījumā European Attractiveness Report 2013 pēc vienotas metodoloģijas visā pasaulē vērtēti jaunu uzņēmumu izveides investīciju projekti, neskaitot investīcijas, kas ieguldītas uzņēmumu pirkšanā un pārdošanā.

Eiropā kopumā pirmo vietu pēc tiešo investīciju projektu radīto darba vietu skaita pagājušā gada laikā ieņem Lielbritānija ar 30 311 jaunām darba vietām, kam seko Krievija ar 13 356 jaunām darba vietām un Polija ar 13 111 jaunām darba vietām, apsteidzot tādas Eiropas lielvalstis kā Vācija un Francija, kas attiecīgi ierindojas ceturtajā un piektajā vietā. Labi investīciju piesaistē veicies Serbijai un Turcijai, kas ir attiecīgi sestajā un septītajā vietā Eiropā, bet desmitnieku noslēdz Rumānija. Centrāleiropas un Austrumeiropas reģions pērn kopumā piesaistījis par 26% vairāk jaunu darba vietu nekā 2011.gadā.

Rietumeiropas valstis joprojām saglabā līderpozīcijas tiešo investīciju projektu piesaistē, tas ir, tās izvēlas lielāks daudzums investoru, bet ar mazāk darba vietām. Tā, piemēram, visvairāk investīciju projektu pērn bija īstenots Lielbritānijā (697 projekti), kurai seko Vācija (624 projekti), Francija (471 projekts), Spānija (274 projekti), Beļģija (169 projekti) un Nīderlande (161 projekts). Polija apsteidz Krieviju pēc investīciju projektu skaita (148 Polijā pret 128 Krievijā), lai arī Polija nedaudz atpaliek no Krievijas pēc jaunu darba vietu apjoma.

Ernst&Young pētījumu par Eiropas pievilcīgumu investīcijām veic katru gadu. Pētījums sniedz ieskatu par ārvalstu tiešajām investīcijām Eiropā, balstoties uz Ernst&Young monitoringa datiem par īstenotajiem investīciju projektiem. Savukārt investīciju nākotnes noskaņojumu raksturo 808 starptautisku uzņēmumu vadītāju aptauja, kas atklāj, cik pievilcīga ārvalstu investoru acīs ir Eiropa un citi reģioni.

Ernst&Young sniedz revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas