Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pie Latvijas ārējās robežas manīti Krievijas iznīcinātāji un cita veida lidaparāti

Pagājušā diennaktī NATO patruļlidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatējušas septiņas Krievijas armijas lidmašīnas, aģentūra LETA uzzināja Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Vakar fiksēta radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīna Il-20. Pēc tam konstatēti četri iznīcinātāji Su-27 un viena transportlidmašīna An-26.

Jau naktī pie Latvijas ūdeņu ārējās robežas pamanīta agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmas lidmašīna A-50. Aģentūras LETA apkopotā informācija liecina, ka iepriekš šīs markas lidaparāts samērā reti pietuvojies Latvijas robežai.

Jau ziņots, ka no 9.jūnija līdz 20.jūnijam Baltijas valstīs, kā arī Vācijā notiek ASV Eiropas spēku vadītās starptautiskās militārās mācības Saber Strike 2014. Mācības notiek vienlaikus ar uzņemošās valsts atbalsta mācībām Baltic Host 2014 un jūras spēku mācībām Baltops 2014.

Krievijas Aizsardzības ministrija tikmēr informējusi, ka Krievija Kaļiņingradā otrdien sākusi militārās mācības. "Mācības notiek laikā, kad Eiropā notiek starptautiskās mācības Saber Strike 2014 un Baltops 2014," norāda ministrija. Kaļiņingradas mācībās iesaistītais karavīru skaits, kā arī Aizsardzības ministrijas bruņojums ir salīdzināms ar karavīru, ieroču un militārā aprīkojuma skaitu NATO dalībvalstu mācībās uz robežas.

Kaļiņingradā rīkotajās mācībās piedalās Krievijas Baltijas jūras flote, jūras kājnieki, gaisa un pretgaisa aizsardzības spēki un gaisa desanta spēki.

Gaisa desanta divīzija no Pleskavas veiks operacionālu pārvietošanos uz Kaļiņingradu, tikmēr jūras kājnieki mācīsies aizsargāt piekrasti pret iespējamu jūras desantu, kā arī izolēt un iznīcināt nelegālas bruņotas grupas, liecina Latvijas Aizsardzības ministrijas izveidotajā militāro ziņu portālā Sargs.lv pieejamā informācija.

Gaisa atbalstu nodrošinās Gaisa spēki ar iznīcinātājiem - bumbvedējiem Su-34 un uzbrukuma helikopteriem Mi-24. Ir paziņots arī par tālās darbības stratēģisko virsskaņas jūras bumbvedēju Tu-22M3, kuri vēl pirms dažām dienām piedalījās mācībās Melnajā jūrā, iesaisti mācībās Kaļiņingradā. Tie mācību uzdevumus veiks kopā ar pretgaisa aizsardzības spēkiem, patrulējot noteiktu reģionu.

Ziņots, ka dažāda tipa Krievijas armijas lidaparāti nereti tiek manīti pie Latvijas robežas. Maijā šādi gadījumi tika konstatēti desmit reizes. Pēdējo reizi Krievijas lidmašīna piefiksēta 6.jūnijā, kad lidojusi radioelektroniskās izlūkošanas lidmašīna Il-20.

Krievijas lidmašīnas parasti pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem.

Latvijas Aizsardzības ministrija jau februāra beigās paziņoja, ka Krievijas bruņoto spēku lidojumi pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas ir konstatēti pietiekami regulāri un to aktivitāte ir augusi pēdējo piecu gadu laikā.

Reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, NATO valstis Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidaparātu skaitu palielināja. Patlaban Baltijas valstu gaisa telpā patrulē kopumā 12 iznīcinātāji - četri no Polijas, četri no Lielbritānijas un četri no Dānijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas