Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pie viena galda ar svešinieku

"Mīļie kaimiņi! Šodien, 4. maijā, svinam Balto galdautu svētkus! Ielūdzu jūs uz gabaliņu kūkas pagalmā pie vidējām durvīm pulksten 18.00. Gunta no 20. dzīvokļa," teikts zīmītē, ko pērn pie durvīm varēja lasīt kāda daudzstāvu nama iedzīvotāji Teikā.

Gunta Tabore paņēma ar baltu galdautu klātu galdiņu un mazliet nedroši devās pagalmā gaidīt kaimiņus. "Galu galā, ja neviens neatnāks, kūku apēdīsim paši," viņa nodomāja, taču atnāca gan, un ne viens vien.

1990. gada 4. maiju Gunta atceras visai spilgti: "Pie Saeimas nestāvēju un balsis neskaitīju. Pa dienu biju darbā, pēc tam ar jaunības draugu sēdējām kafejnīcā. Tur bija televizors, un varēja redzēt, kā skaita balsis. Kad paziņoja rezultātu, tas likās nereāli, taču mēs sākām dejot kā traki tajā kafejnīcā! Bija diezgan daudz krievu publikas, un mēs vienīgie griezāmies dejā. Kā tas vispār ir iespējams – neatkarīga valsts? Te un tagad. Tā brīvība vienkārši uzkrīt uz galvas, un tu mācies viņā dzīvot. Neviens jau uzreiz nesaprata, ko tas tagad nozīmēs."

Ceturtais maijs ir jaunākā valsts svētku diena Latvijas vēsturē, kurai atšķirībā, piemēram, no 18. novembra savu tradīciju īsti nav. Turklāt, kā liecina iepriekš veiktas aptaujas, liela daļa iedzīvotāju to arī neuzskata par atzīmēšanas vērtu datumu. Latvijas simtgades rīkotāji gan ar šādu lietu kārtību nav bijuši mierā, tāpēc pirms gada, tuvojoties 4. maijam, aicināja iedzīvotājus uzklāt baltu galdautu un atkal sanākt kopā, lai atcerētos 1990. gada Augstākās padomes balsojumu un apliecinātu, ka joprojām esam PAR. Balti klāts galds jau izsenis bijusi godāta vieta, ap kuru simboliski vai gluži praktiski pulcēties ģimenēm, draugiem, kaimiņiem, lai dalītos savās sajūtās. Šogad Baltā galdauta svētki jau kļuvuši teju par pašsaprotamu lietu, un pēc pāris gadiem droši varēs teikt, ka dzimusi jauna tradīcija.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 3. maija, avīzē Diena!

Top komentāri

Kaija
K
Pats trakakais ir tas, ka Latvijas Briviba uzkrita ta vienlarsi uz galvas, bet sis Latviajs valsts prezidenti, ministri, debilie Saeimaas deputati, ieredni, politki visus pedejso 26 gadus izlaupa Latvijas valsti, apzog un iznicina latviesu tautu, veic pret latviesu tautu vel nepieredzetu genocidu. Kad tiks izmesti no Latvijas valsts dzivokliem sie kretini prezidenti, kuri nekaunigi apzog lidzcilvekus, kad viniem tiks nonemti visi Latvijas valsts apbalvojumi, nepelniti lielas pensijas, visas privlegijas kadas sie kretini sanem par sliktu un noziedzigu darbu, par izdabasanu Latvijas valsts izlaupitajiem un latviesu tautas slepkavam- politiskajam zaglu bandam - partijam?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas