Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pirmajā pieteikšanās nedēļā 11 Latvijas augstskolās saņemti kopumā ap 8000 pieteikumu

Pirmajās septiņās dienās, kopš iespējams pieteikties studijām kādā no 11 Latvijas augstskolām, kopumā saņemti 8026 pieteikumi, liecina informācija vienotajā uzņemšanas portālā.

No tiem apstiprināti ir 6262 jeb 78,02%.

Visvairāk apstiprināto pieteikumu visās prioritātēs ir Latvijas Universitātē (LU) - 13 558 pieteikumi. Viena persona var pieteikties vairākās prioritātēs, tāpēc šis skaitlis ir lielāks par pieteikušos personu kopskaitu. Savukārt ar pirmo prioritāti apstiprināti 3204 pieteikumi.

Arī Rīgas Tehniskajā universitātē apstiprināto pieteikumu skaits visās prioritātēs ir salīdzinoši liels - 8344 pieteikumi. Kā pirmo prioritāti savu pieteikumu apstiprinājuši 1576 studētgribētāji.

Lai arī pārējās augstskolās ar pirmo prioritāti apstiprināto skaits joprojām ir daudz mazāks, Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē šādu pieteikumu skaits ceturtdien pārsniedzis 500 pieteikumu slieksni - savu vēlmi studēt kādā no programmām universitātē pauduši 533 studētgribētāji.

Viszemākais apstiprināto pieteikumu skaits joprojām ir Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolā (ISMA) - visās prioritātēs apstiprināti 74 pieteikumi, bet ar pirmo prioritāti apstiprināti tikai seši.

Kā ziņots, 14.jūlijā 11 augstskolās sākās elektroniskā pieteikšanās studijām. Šis ir pirmais mācību gads, kad vidusskolas absolventiem, lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās vidējās izglītības apguvi, bija jānokārto latviešu valodas, matemātikas un svešvalodas eksāmens vismaz optimālajā līmenī un divi eksāmeni no 14 piedāvātajiem augstākajā līmenī.

Dažādos centralizēto eksāmenu līmeņus salīdzinās, tiem piemērojot koeficientus. Optimālā mācību satura apguves līmeņa eksāmeniem uzņemšanā tiks piemērots koeficients 0,75, bet vispārīgā mācību satura apguves līmeņa centralizētajam eksāmenam - 0,50.

Piemēram, ja augstākā un optimālā līmeņa eksāmenos skolēna sniegums būs novērtēts ar 100%, tad uzņemšanā augstākā līmeņa eksāmens tiks vērtēts kā 100%, bet optimālā līmeņa eksāmena rezultāts - kā 75%.

Optimālā mācību satura apguves līmeņa eksāmeniem uzņemšanā pielīdzinās arī tos centralizētos eksāmenus, kas kārtoti pirms dalījuma apguves līmeņos, un tiem tiks piemērots koeficients 0,75.

Izmantojot vienoto sistēmu, kas ir pieejama mājaslapā, vidusskolas absolventi var pieteikties studijām LU, RTU, LBTU, DU, LiepU, RTA, ISMA, Banku augstskolā, Vidzemes augstskolā, Ventspils augstskolā, kā arī Ekonomikas un kultūras augstskolā.

Latvijas Kultūras akadēmijā, Latvijas Mākslas akadēmijā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā un Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā iestāšanās norit atsevišķi. Arī privātajās augstskolās uzņemšanas kārtība atšķiras.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas