Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Plāno ļaut arī bāreņiem un studējošiem ar invaliditāti pieteikties stipendijai Studētgods

Valdība otrdien, 6.septembrī lems par to, vai atļaut arī bāreņiem un studējošiem ar invaliditāti pieteikties stipendijai "Studētgods", aģentūru LETA informēja Izglītības un zinātne ministrijas (IZM) Komunikācijas nodaļa.

IZM ir sagatavojusi attiecīgus grozījumus noteikumos par stipendijām.

Pašreizējais normatīvais regulējums paredz īpaši atbalstīt tikai vienu studējošo grupu pēc sociālām pazīmēm - studējošos no daudzbērnu ģimenēm.

Tomēr IZM norāda, ka ir ļoti svarīgi augstākās izglītības sistēmā integrēt arī bāreņus un bez vecāku apgādības palikušos jauniešus, kā arī studējošos ar invaliditāti.

Kā liecina Pasaules bankas pētījums par nepieciešamajiem uzlabojumiem Latvijas augstākās izglītības finansēšanā, kā arī vietējo un starptautisko organizāciju rekomendācijas, Latvijā studējošo iespējas iegūt augstāko izglītību ir saistītas arī ar ģimenes sociālekonomisko situāciju. Tā daudziem studējošiem rada nevienlīdzīgus apstākļus, it īpaši attiecībā uz pilnvērtīgu, finansiāli stabilu un neatkarīgu dalību augstākās izglītības iegūšanā.

Lai pieteiktos stipendijai, šo sociālo grupu studentiem jābūt imatrikulētiem 1.kursā koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē valsts un privātajās augstskolās un koledžās.

Pieteikties varēs arī tad, ja studējošais atjaunojas studijām 2022.gada rudens semestrī pēc studiju pārtraukuma koledžas un bakalaura līmeņa programmās pilna laika klātienē. Šoruden stipendijai varēs pieteikties arī 2.kursā studējošie - tajā skaitā arī tie, kuri stipendiju saņēma jau 1. kursā, ja vidējā svērtā atzīme iepriekšējā semestrī ir seši un augstāka.

Stipendijas piešķiršanai izvirzīti vairāki nosacījumi. Centralizēto eksāmenu rezultātiem matemātikā jābūt ne zemākiem par 30%, bet latviešu valodā - ne zemākiem par 40%. Savukārt studiju laikā vidējai svērtajai atzīmei jābūt seši un augstāk, studentam jābūt sekmīgam un bez akadēmiskiem parādiem. Kritēriji tiek pārskatīti reizi semestrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas