Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

PTAC: Godīgs eiro ieviesējs ne vienmēr ir godīgs

Pagājušas divas nedēļas, kopš spēkā stājusies dubultā cenu atspoguļošana – tās jānorāda gan latos, gan eiro. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šajā laikā veicis 847 pārbaudes un vairāk nekā pusē gadījumu – 476, konstatēti pārkāpumi. Tostarp no 38 veiktajām pārbaudēm pie tirgotājiem, kuri ir iesaistījušies akcijā Godīgs eiro ieviesējs, pārkāpumi konstatēti 15 gadījumos, otrdien Latvijas televīzijas raidījumā Rīta Panorāma sacīja PTAC direktore Baiba Vītoliņa. 

Vairumā gadījumu pārkāpumi saistīti ar nepareizu valūtas konvertāciju – tā veikta pēc nepareiza kursa, tāpat nereti kļūda pieļauta cenas "apaļošanā". Ir arī komersanti, kuri cenas divās valūtās joprojām nav norādījuši. Vītoliņa skaidro, ka citviet nav izpildītas prasības, kas bijušas jau līdz šim, piemēram, cena vienkārši nav norādīta, vai arī nav norādīta preces mērvienības cena.

"Pārkāpumi mūsuprāt ir daudz," sacīja Vītoliņa. Salīdzinot ar pirmajām dienām, to skaits gan samazinoties un komersanti labprāt sadarbojas un pieļautās kļūdas novērš. Līdz šim gan sodīts neviens uzņēmējs neesot – tiem tiek dots laiks pārkāpumu novēršanai. Vītoliņa skaidroja, ka sodi tiks piemēroti, ja pārkāpumus konstatēs atkārtotās pārbaudēs, kuras PTAC varētu veikt pēc aptuveni mēneša. 

"Ļoti daudzi no tiem pārkāpumiem, ko es minēju, noteikti nav apzināti pārkāpumi. Tās ir kļūdas nepareizi aprēķinot, it sevišķi tur, kur cilvēki to dara ar kalkulatoru un raksta ar roku, " sacīja Vītoliņa.  

Uzņēmējiem pāreja uz eiro vēl neesot pilnībā skaidra, par ko liecinot arī diezgan daudz saņemto zvanu no uzņēmējiem, kuri konsultējas ar PTAC.

Veiktas pārbaudes arī interneta veikalos – 91 pārbaudē konstatēti 19 pārkāpumi. Novembra sākumā PTAC saņems informāciju no Valsts ieņēmumu dienesta par nopietnākiem pārkāpumiem. Vītoliņa zināja teikt, ka Pārtikas un veterinārais dienests 550 veiktajās pārbaudēs konstatējis 65 neatbilstības. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas