Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Aicina pētīt preču cenas

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 2023. gada nogalē veica pārtikas produktu monitoringu, vērtējot mērvienības cenu norādīšanu dažādiem iepakojumiem un pievēršot uzmanību tam, vai, piedāvājot vizuāli līdzīga izmēra iepakojumu, kurā fasēts atšķirīgs produkcijas daudzums, patērētājiem nerodas maldīgs priekšstats par produkta patieso daudzumu un izdevīgumu.

"Piedāvājot patērētājiem preces, pārdevēja pienākums ir norādīt gan gabalcenu jeb pārdošanas cenu par konkrēto iepakojumu, gan arī mērvienības cenu. Preces gabalcena, īpaši, ja piedāvāta atlaide, produktam ar mazāku neto daudzumu var izskatīties vilinoša, un patērētājam var rasties viltus izjūta, ka viņš iegūst lielisku piedāvājumu, tomēr attiecīgais piedāvājums ne vienmēr būs izdevīgākais," skaidro PTAC direktore Baiba Vītoliņa un turpina: "Tāpēc ikvienu aicinām veidot ieradumu, iepērkoties salīdzināt tieši mērvienības cenu, piemēram, par kilogramu vai litru, jo produkta vizuālais noformējums var maldināt patērētāju par patieso produkta daudzumu iepakojumā."

Monitoringa laikā tika vērtēti vairāki preču veidi, to vidū krējums, sviests, biezpiens, kausētais siers, piens, kefīrs, jogurts, tējas, šokolādes izstrādājumi, zivju izstrādājumi un konservējumi.

Salīdzinot dažādu izstrādājumu veidus, secināts, ka vizuāli līdzīgi iepakojumi, bet ar atšķirīgu produktu neto daudzumu ir raksturīgi piena izstrādājumiem, piemēram, pienam, kefīram un sviestam. Šo produkciju iepakojuma izmēri ar dažādu produkta neto daudzumu vizuāli gandrīz nemaz neatšķiras vai arī vizuāli rada maldinošu priekšstatu. Piemēram, produkts ar mazāku neto daudzumu, t. i., 800 gramu kefīrs, ir pildīts pat vizuāli lielākā iepakojumā nekā cits kefīrs ar svaru viens kilograms. Līdzīgi novērojumi ir arī par citiem piena produktiem, brīdina PTAC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses