Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Saeimas komisijā norāda uz VADC iedragāto uzticību komunikācijas kļūdu dēļ

Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē šodien deputāti un Veselības ministrijas pārstāvji akcentēja, ka Valsts Asinsdonoru centram (VADC) un asinsdonoru kustībai ir iedragāta uzticība komunikācijas kļūdu dēļ.

Deputāts Andrejs Klementjevs (S) norādīja, ka Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) vadītāja Pētera Apiņa apgalvojums par to, ka 66% asinspārliešanas gadījumos tiek pieļautas kļūdas, liek iedzīvotājiem zaudēt uzticību ārstiem un asinsdonoru kustībai. Kritizējot asins pārliešanu, cilvēki var ietekmēties no šīs informācijas un izvēlēties atteikties no procedūras, kam var sekot nāves gadījumi, sacīja Klementjevs.

Līdzīgi arī Veselības ministrijas valsts sekretāra vietniece veselības politikas jautājumos Daina Mūrmane-Umbraško pauda, ka informācijas izskanēšana par iespējamo inficēšanos ar C hepatītu ir iedragājusi uzticību VADC. Arī Asinsdonoru centra pārstāvji atzina, ka komunikācijas problēma šajā jautājumā radīja sarežģījumus.

Mūrmane-Umbraško norādīja, ka būs smagi jāstrādā, lai atjaunotu uzticību Asinsdonoru centram.

Apinis, atbildot uz sev veltīto kritiku, sacīja, ka Latvijai būtu jārīkojas moderni un jāsamazina asins pārliešana, to atstājot konkrētiem gadījumiem - sirds un asinsvadu operācijām, politraumu gadījumiem, dažām smagām dzemdībām, kā arī vēl dažām atsevišķām situācijām.

Kā ziņots, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisija šodien diskutēja par situāciju VADC un kvalitātes nodrošināšanu asins komponentu sagatavošanā.

LETA decembra vidū ziņoja, ka pēdējā gada laikā ar jaunāko tehnoloģiju palīdzību VADC atklājis 25 donorus, kuriem bijušas C hepatīta antivielas. Kopumā no šiem 25 donoriem 28 slimnīcām bija nodoti 195 asins komponenti.

Janvāra sākumā VM pārstāvis Oskars Šneiders aģentūrai LETA pastāstīja, ka C hepatīta vīruss nav atklājies nevienā no 25 asins donoru asinīm, kurās pēdējā gada laikā VADC konstatējis C hepatītu, izmantojot jaunās tehnoloģijas, tomēr piecos gadījumos atklājušās par vīrusa iespējamu klātesamību liecinošas antivielas.

Atbilstoši infektologu paustajam viedoklim, antivielu pret C hepatītu atklāšana liecina tikai par to, ka cilvēks, kura asinīs tās konstatētas, ir kādreiz bijis kontaktā ar slimības ierosinātāju, skaidroja Šneiders.

Top komentāri

Maris
M
Pateikt cilvēkiem taisnību ir komunikācijas kļūda. Labāk melosim, izlocīsimies, noklusèsim- tā VM.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas