Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sankciju karš starp ES un Gazprom - jauns gāzes vads Baltijas jūrā, apejot Ukrainu

Krievijas gāzes gigants Gazprom kopā ar piecām Eiropas enerģētikas kompānijām, starp kurām ir arī _Latvijas gāzes akcionārs E.ON_ un Nīderlandes Shell, iecerējuši Baltijas jūrā izbūvēt vēl vienu gāzes vadu. Paziņojums izraisījis sašutuma vilni vairākās valstīs, kas šo lēmumu tulko kā vēlmi Krievijas gāzi uz Eiropu sūtīt apejot Ukrainu, svētdien ziņo LTV raidījums de facto.  

Jaunais cauruļvads Nord Stream 2 Ukrainas jau tā vājajam budžetam būs nopietns trieciens, jo Krievijas gāzes tranzīts ienes vairāk nekā miljardu eiro. "Tā ir politiska lieta. Viņi grib nolikt malā Ukrainas transportēšanas koridoru un tajā paša laikā arī sodīt Slovākiju," saka Ukrainas gāzes kompānijas Naftogaz pārstāvis Briselē Vjačeslavs Kņjažnickijs.  

Krievijas gāzes tranzīta samazināšanās caur Ukrainu vistiešākajā veidā skars arī Slovākiju. Un Slovākijas premjers Roberts Fiko nepakautrējās būt skarbs: "Viņi mūs padara par idiotiem! Viņi ir nodevuši Eiropas Savienības dalībvalsti – Slovākiju."

Eiropas Komisija (EK) pagaidām ir ļoti piesardzīga savos vērtējumos, jo vispirms grib redzēt, kā projekts saskan ar ES plāniem, tostarp par enerģijas avotu dažādošanu. 

Bet kamēr Brisele kasa pakausi, Gazprom ir skaidri definējis Eiropu kā savu svarīgāko un maksātspējīgāko klientu it īpaši tāpēc, ka Gazprom līgums ar Ķīnu par gāzes piegādēm neiet tik strauji kā cerēts, ņemot vērā Ķīnas ekonomiskās izaugsmes tempu samazināšanos. 

"Ideja par jaunu cauruļvadu no ziemeļiem, kas apgādātu ne tikai Vāciju bet arī Itāliju un kāpēc ne arī Lielbritāniju – jā, tas radīs nopietnas ekonomiskās problēmas Ukrainai. Ar Nord Stream 2 gala rezultātā netiks palielināta mūsu atkarība no Krievijas, ja runājam par apjomiem. Tā būs tā pati gāze, bet piegādāta Eiropas tirgum pat citu ceļu," saka Briselē bāzētās domnīcas Bruegel pētnieks Simone Tagliapietra, 

Viņš neredz nekādu iespēju EK kavēt gāzes kompāniju plānus, ja Krievija visu darīs saskaņā ar Eiropas Savienības regulējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas