Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Sarūk oficiāli trūcīgo personu skaits

Aprīlī Latvijā vairāk nekā par trim tūkstošiem samazinājies trūcīgo personu skaits, liecina Labklājības ministrijas (LM) apkopotie dati. Vēl lielāks kritums vērojams, ja salīdzinām šā gada un pagājušā gada datus - ja pērnā gada sākumā trūcīgā statuss bija spēkā 83 273 cilvēkiem, šā gada aprīlī reģistrēti 60 659 trūcīgie, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Oficiāli tiek minēts, ka aprīlī trūcīgo skaits valstī kopumā sasniedza 3,06% no visiem iedzīvotājiem, salīdzinot ar 3,21% mēnesi iepriekš. Aprīlī pret martu vislielākais trūcīgo skaita samazinājums konstatēts Latgalē. Tāpat vērojams pašvaldību sociālās palīdzības pabalstiem izlietoto līdzekļu samazinājums. Kopumā pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem aprīlī izlietojušas 4,2 miljonus eiro, savukārt martā tie bija 5,17 miljonu. Aprīlī, salīdzinot ar martu, pabalstu saņēmēju skaits samazinājies par 8488 cilvēkiem, sasniedzot 65 478 cilvēkus. "Kopēja trūcīgo skaita samazināšanās tendence vērojama kopš 2010. gada, kad tas sasniedza maksimumu. Savukārt gada griezumā - katru gadu trūcīgo skaits samazinās vasaras sezonā un atkal pieaug rudenī," skaidro LM pārstāve Marika Kupče.

Līdzīga situācija ir Rīgā. Kā Dienu informēja Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice, šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, trūcīgo personu skaits samazinājies par 3%, savukārt, salīdzinot 2015. gada pirmos četrus mēnešus ar 2014. gada pirmajiem mēnešiem, trūcīgo personu skaits ir samazinājies par 20%. Oficiāli trūcīgās personas statuss Rīgā šobrīd ir 10 646 cilvēkiem.

Tendence trūcīgo personu skaitam samazināties vērojama arī Dobeles novadā, Dienai stāsta tā domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns (ZZS). Krīzes laikā bijis ļoti liels trūcīgo personu skaita pieaugums, tāpat arī nepieredzēti augsts bezdarbs, savukārt šobrīd tā līmenis ir zem desmit procentiem. "Ir salīdzinoša stabilitāte, un nav bijis ļoti straujš komunālo maksājumu tarifu kāpums. Nevar noliegt cilvēku adaptēšanos pašreizējos apstākļos," atzīmēja Spridzāns.

Rēzeknes novadā tendence ir līdzīga, taču nevar teikt, ka samazinājums būtu krass, vērtē pašvaldības Sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale. "Daļa ir aizbraukuši uz ārzemēm, neliela daļa atraduši darbu tepat. Daļa no vienas kategorijas pārgājuši uz citu, jo mums kopš pagājušā gada septembra ir ieviests maznodrošinātas ģimenes statuss. Bērnu naudas summa gājusi uz augšu, tādēļ daļa ģimeņu ar bērniem vairs nav trūcīgas, bet maznodrošinātas. Taču es negribu apgalvot, ka situācija strauji mainās uz labo pusi," vērtē Strankale. 

Visu Ata Rozentāla rakstu Sarūk oficiāli trūcīgo personu skaits lasiet piektdienas, 22.maija, laikrakstā Diena 5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas