Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Sestdiena - Lielās talkas diena; talkos arī Straujuma un Bērziņš

Sestdien visā Latvijā norisināsies jau par tradīciju kļuvusī Lielā talka, iesaistot valsts amatpersonas, iestādes, organizācijas un ikvienu iedzīvotāju apkārtnes sakopšanā.

Šogad oficiāli pieteiktas vairāk nekā 1700 talkas vietas, kas ir par aptuveni 260 vietām vairāk nekā pagājušajā gadā. Tikmēr piesārņoto vietu skaits ir līdzīgs kā pagājušajā gadā - 1009 vietas. Lai gan piesārņoto vietu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir palielinājies, tas nenozīmē, ka Latvija kļuvusi netīrāka - cilvēki vairāk piesaka piemēslotās vietas, skaidro Lielās talkas organizatori. Talkas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka visvairāk piesārņoto vietu iedzīvotāji ir atzīmējuši pilsētās un to tuvumā.

Talkošanas vietu skaits gan būs lielāks, jo paralēli oficiāli pieteiktajām vietām sagaidāms, ka iedzīvotāji un organizācijas rīkos paši savas talkas. Tomēr oficiālās talkas vietas varēs atpazīt pēc zilajiem atkritumu maisiem, kas tajās būs pieejami bez maksas.

Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad tiks īstenotas pagalmu konkursā uzvarējušā pagalma pārvērtības - tas notiks Rīgā, Dārza ielā 36/38. Pasākumā piedalīsies un talciniekus uzmundrinās Cūkmens.

Interesanta talka būs Jūrmalā, kur Zemūdens sporta federācijas nirēji attīrīs Ezera ielas pludmales gultni no riepām, pudelēm, bundžām un citiem mēsliem. Notiks arī ikgadējā Mārupītes talka, kas ik gadu pulcē vairākus simtus talcinieku. Tiks sakopti arī Lielie kapi un citas vietas.

Pagājušajā gadā Lielajā talkā piedalījās aptuveni 160 000 cilvēku, šogad talkas organizatori cer sasniegt 200 000 talcinieku skaitu.

Talka norisināsies no plkst.9 līdz 15.

Arī valsts augstākās amatpersonas piedalīsies talkā - Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) apkārtni sakops Rīgā un Siguldā, bet Valsts prezidents Andris Bērziņš - Raunā.

Vispirms Straujuma piedalīsies Lielās talkas pasākumā Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, bet pēc tam dosies uz Siguldu, kur piedalīsies apkārtnes sakopšanā pie Siguldas bobsleja un kamaniņu trases. Kopā ar Straujumu Siguldā talkos gan trases direktors Dainis Dukurs, gan sportisti, gan Siguldas domes vadītājs Uģis Mitrevics.

Bērnu slimnīcas apkārtnē ir plānota lapu grābšana un atkritumu vākšana, aģentūru LETA informēja Straujumas preses sekretāre Aiva Rozenberga. Savukārt Siguldā par godu slavenajiem sportistiem un viņu sasniegumiem pasaulē, kā arī jaunajām sporta cerībām laukumā pie trases galvenās ieejas plānots stādīt kokus un krūmus. Skaista un labiekārtota ainava, cerams, iedvesmos gan pašus sportistus izcilam startam, gan ikvienu, kurš apmeklēs starptautiski atzīto Siguldas trasi, pauž Straujuma.

Talka pie Bērnu slimnīcas sāksies plkst.10, bet Siguldā - ap plkst.11.30.

Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš šogad sakopšanas un apzaļumošanas talkas laikā ar Valsts prezidenta kancelejas darbiniekiem un viņu ģimenes locekļiem no plkst.10.45 stādīs kokus un košumkrūmus Raunas parkā pie Raunas skolas. Talka sāksies plkst.11.

Tikmēr Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība Visu Latvijai-TB/LNNK) būs konferencē Igaunijā, un viņai šogad jāizlaiž piedalīšanās Lielajā talkā.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube, karavīri, zemessargi un jaunsargi jau tradicionāli talkos Nāves salā, turpinot labiekārtot latviešu strēlnieku piemiņas vietu. Talcinieku pārcelšana uz Nāves salu sāksies no plkst.9.30, bet talkas sākums - ap plkst.11.

Lielās Talkas tradīcija aizsākās ar talku 2008.gada 13.septembrī, kas bija kā iedzīvotāju dāvana valstij tās 90.dzimšanas dienā. Projekta mērķis ir līdz Latvijas simtgadei 2018.gadā to padarīt par tīrāko valsti pasaulē. Pērn Lielajā talkā tika savāktas 1768 tonnas atkritumu. Lielo talku organizē biedrība Pēdas LV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas