Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Smiltēns pēc tikšanās ar Kļičko: Ja Rīga saņems jaunos autobusus, tad vēl 34 autobusus varētu nodot Ukrainai

Ja Rīga saņems jaunos autobusus, tad vēl 34 autobusus varētu nodot Ukrainas rīcībā, sarunā ar aģentūru LETA norādīja Rīgas vicemērs Edvards Smiltēns (NA/LRA).

Kijivā, "Kiev Trans" bāzē, šodien notika Rīgas dāvināto 11 SIA "Rīgas satiksme" autobusu un rīdzinieku saziedotās humānās palīdzības kravas nodošanas ceremonija.

Smiltēns tikās arī ar Kijivas mēru Vitāliju Kličko. Politiķis norādīja, ka saruna bija sirsnīga un arī ļoti pragmatiska. Viņš atzīmēja, ka nodevis rīdzinieku vēlējumu ukraiņiem - būt stipriem un uzvarēt karā. Lai gan humānā palīdzība ar smagajām automašīnām tiek sūtīta katru dienu, šis sūtījums, pēc Rīgas vicemēra paustā, bija īpašs - tās bija tūkstošiem rīdzinieku sirdis, kas tika nogādātas Ukrainā.

Sarunā ar Kličko pārrunāts, kāda palīdzība Ukrainai patlaban ir vajadzīga. Tāpat puses atvērušas jaunu lappusi, lai pārrunātu savstarpēji izdevīgu sinerģiju ekonomikas jomā. Pēc Smiltēna paustā, Kijivas mērs uzsvēris, ka Ukraina nevar dzīvot tikai no humānās palīdzības. Ukrainā ekonomikas kritums mērāms 50% apmērā, tāpēc viņi vēlas redzēt valstī Latvijas uzņēmumus, kuri palīdzētu Ukrainai atjaunoties pēc kara.

 

Amatpersonas pārrunājušas arī to, ka nepieciešama plašāka delegācija no Rīgas, kuras sastāvā varētu būt arī galvaspilsētas mērs Mārtiņš Staķis, piedāvājot jau konkrētu sadarbību, meklējot sinerģijas iespējas.

Smiltēns norādīja, ka, pēc Kličko paustā, Latvija ir Ukrainas tuvākais draugs, līdzās Igaunijai, Lietuvai un Polijai. Tas, politiķa ieskatā, nozīmē arī to, ka Latvijai ir jāpiedalās Ukrainas atjaunotnē. Rīgas vicemērs sacīja, ka tas bija viens no viņa vizītes pamatmērķiem - izveidot tālākas saites un likt stabilus pamatus nākotnes sadarbībai.

Runājot par to, kāda palīdzība Ukrainai patlaban ir visvairāk nepieciešama, politiķis uzsvēra, ka Ukrainai ir nepieciešami humānās palīdzības sūtījumi, jo karš turpinās, uzņemot apgriezienus Ukrainas austrumu un dienvidu daļā, turklāt uz Kijivu joprojām lido raķetes. Savukārt, apmeklējot Buču, Irpiņu un Hostomeļas un runājot ar vietējām amatpersonām, tās paudušas vajadzību pēc komunālās saimniecības tehnikas, kas ir ārkārtīgi nepieciešama. Pēc Smiltēna paustā, ja to izdotos saziedot, tās būtu lieliskas ziņas.

Tikšanās laikā Kijivas mērs esot uzsvēris - ja "nezvērs" netiks apturēts Ukrainā, tas ies tālāk un nākamā var būt Moldova, Latvija, Igaunija vai Lietuva. Politiķis esot īpaši akcentējis, ka šis nav tikai Ukrainas karš, tas ir visas civilizētās pasaules, īpaši tuvāko valstu cīņa pret "despotu un tirānu".

Uz jautājumu, kādi iespaidi palikuši pēc Ukrainas apmeklējuma, Smiltēns atbildēja, ka grūti ir skatīties uz sagrautajām pilsētām, apzināties bezjēdzīgās civiliedzīvotāju nāves. Viņš sacīja, ka Bučā, Irpiņā un Hostomeļā ir sagrautas mājas, bērnudārzi, skolas un slimnīcas.

"Masu kapi ir kaut kas prātam neaptverams un neaprakstāms. Tāpēc tas ir mūsu pienākums izdarīt visu, ko mēs varam, lai šo ārprātu apturētu. Vienlaikus no ukraiņu puses ir ārkārtīgi liela mīlestība. Viņi ir pateicīgi Latvijai. Mēs redzam, ka esam taisnības un patiesības pusē. Mēs skaidri redzam ukraiņu apņēmību uzvarēt šajā karā," sacīja politiķis.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas