Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Solījumi makā nekrīt

Nedaudz vairāk nekā trīs eiro algas pielikums - tāds ir vidējais skaitlis, rēķinot sasniegto efektu pēc skolu reformas Viļakas novadā. Tiesa, šis skaitlis veidojas, summējot to pedagogu atalgojumu, kuriem alga ir ievērojami palielinājusies, un to, kuriem tā sarukusi. Arī citviet Latvijā atzīst - situācija bieži atšķiras pat vienā skolā, bet skaidrs ir tas, ka nav runas par algu pielikumu līdz divsimt eiro, kā savulaik izskanējis solījumu līmenī, ceturtdien vēsta laikraksts Diena.

Ir skolotāji, kuriem alga samazinājusies par 108 eiro, ja ņem vērā tikai valsts mērķdotāciju. Citiem ir 78 eiro vai pat 118 eiro plusā, situāciju vērtē Viļakas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vadītāja Inese Circene. Svārstības atkarīgas no dažādiem faktoriem, arī skolēnu skaita, tomēr mazās skolas šogad ir pat ieguvējas. Novadā ir pieredze ar skolu tīkla optimizāciju - divas slēgtas pirms diviem gadiem. Pašvaldība piemaksā daļai skolu pedagogu, kā arī pirmsskolas iestāžu darbiniekiem. "Rīgā skolotāji ir pieraduši dzīvot labi. Mūsu skolotājiem ir pieredze, ka bērnu skaits ir mazs, un pie mazajām algām ir pierasts. Kad saprot, ka nav 200 eiro algas pielikuma, samierinās," atzīst Circene, taču piebilst, ka Viļakas pedagogi ir piedalījušies arī arodbiedrības rīkotajās protesta akcijās un braukuši uz Rīgu piketēt.

"Teikt, ka ir 200 vai 300 eiro pielikums, kā solīja sākumā, ir aplamības, ministra sapņainais solījums nav piepildījies," Dienai saka Kocēnu novada Izglītības pārvaldes vadītāja Ieva Stiģe, kuras pārziņā ir izglītības iestādes vēl četros novados - Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu un Beverīnas novadā.

Kuldīgas novada Izglītības nodaļas vadītāja Santa Dubure sola vētīt, kāpēc situācija ir tāda, kāda tā ir, bet jau tagad skaidrs, ka no reformas ir gan nosacīti ieguvēji, kas saņem 10-15 eiro vairāk, gan tādi, kam ir samazinājums. Jau iepriekš pašvaldība paredzēja, ka problēmas būs skolās, kurās mācās mazāk nekā simt audzēkņu, un mācību process tur organizēts tā, ka atsevišķos mācību priekšmetos klases tiek apvienotas.

Vienpadsmit Latvijas pašvaldībās ir mazās skolas, kas pašlaik nespēj pilnvērtīgi īstenot mācību programmu, norāda Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Arodbiedrība līdz 17. oktobrim gaida dalīborganizāciju informāciju, pēc kuras izstrādās priekšlikumus situācijas uzlabošanai, bet vismaz pagaidām negatīvu atsauksmju ir vairāk.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 13. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas