Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Speciālistu trūkums atsevišķos uzņēmumos draud ar "algu burbuli"

Latvijā pērn turpinājies darba algu pieaugums, un tiek prognozēts, ka darba algu kāpums turpināsies arī šogad. Pagaidām tas gan nav izsaucis līdzvērtīgu patēriņa cenu pieaugumu. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn novembrī patēriņa cenu izmaiņas salīdzinājumā ar 2014. gada novembri bijušas vien 0,2%.

Uzņēmēji uzsver, ka, runājot par darba samaksas pieaugumu, pareizāk ir runāt nevis par atalgojuma kāpumu visā nozarē, bet gan atsevišķiem speciālistiem, īpaši tiem, kuru trūkst darba tirgū. Aptaujātie darba devēji uzsver, ka tieši speciālistiem, kas parasti ir vidējā un augstākā līmeņa menedžeri, kuru trūkst, iznāk pārmaksāt un noteikt neadekvāti lielu darba samaksu, jo pārsvarā šādi speciālisti tiek pārpirkti no konkurentiem.

Dienas aptaujātie uzņēmēji stāsta, ka algu pieaugumu līdzsvaro ar produktivitātes vairošanu, cenšoties ražošanā paaugstināt izmaksu efektivitāti, vai pakalpojumu sniegšanas gadījumā - vienā stundā padarīt vairāk, sniedzot sarežģītāku pakalpojumu. Protams, ne vienmēr produktivitāte tiek līdzi algu pieaugumam, un tas tiek segts no uzņēmuma līdzekļiem, jo, kā norāda uzņēmēji, klienti nav gatavi maksāt ievērojami vairāk par preci vai pakalpojumu.

Personāla atlases kompānijas Workingday mārketinga direktors Māris Silinieks uzsver, ka uzņēmumiem nav citas izejas kā dažu amatu speciālistus vienkārši pārpirkt, jo darba tirgū viņu trūkst. Parasti tie, kuru trūkst, ir vidējā un augstākā līmeņa vadītāji. Kā vienu no nozarēm, kurā "notiek cīņa par katru speciālistu, Silinieks min informācijas tehnoloģijas (IT).

Tam, ka IT nozarē trūkst speciālistu, piekrīt IT uzņēmuma DPA direktors Gatis Ošs, kurš atzīst, ka viņa pārstāvētajā nozarē draud izveidoties "algu burbulis", jo speciālistu pietiekamā skaitā Latvijā vienkārši nav, līdz ar to par esošajiem ir sīva konkurence un reizēm nākas pārmaksāt. "Pašlaik IT nozarē algas tiešām aug straujāk nekā produktivitāte," situāciju raksturo Ošs.

Ražojošā uzņēmuma a/s Aldaris valdes locekle Laura Krastiņa stāsta, ka šajā gadā būtisks algu palielinājums netika īstenots, toties tika uzlabota un pilnveidota bonusu sistēma, lai tā motivētu darbiniekus. "Nosakot darbinieku atalgojumu, sekojam dažādiem standartiem, darbinieku kvalifikācijas un atalgojuma samērošanai, kā arī pētījumiem par atalgojuma apmēriem līdzvērtīgos amatos citu industriju spēlētāju vidū. Pēdējā laikā neesam novērojuši neadekvātas atalgojuma prasības, ko izvirzītu darbinieki."

Viens no uzņēmumiem, kurš atzīst, ka algas kopumā visiem darbiniekiem aug straujāk nekā produktivitāte, ir veikalu tīkls Rimi Baltica. Pašlaik uzņēmumā ir ap 250 vakanču, kas ir 5% no visām darba vietām.

Visu rakstu un vēl vairāku uzņēmēju viedokļus par algu politiku lasiet pirmdienas, 4.janvāra, avīzē Diena

Top komentāri

ei jūs ......
e
kautkāda šķērsa statistika! f kautkāds akls apskats augstos slāņos! Jūs f nolaižieties uz zemes! Strādniekiem/vienkāršiem cilvēkiem, Latviešiem vajag darba vietas! Kādas Ražošanas! Uz vienas rokas var saskaitīt! Latvija taču gandrīz neko neražo!!! Grindeks, Aldaris, Latvijas Balzāms? Un tas gandrīz viss. Jūs tur f, jūs nē esat spējīgi uzņēmumus rast, Ražotājus! Kaut kādu statistiku safabricē! Menedžerus viņiem vajag ibio. Bet vienkāršs strādnieks, atslēdznieks, galdnieks, elektriķis, metālapstrādes iekārtu operātors var mēģināt Rimi tikt! Pilnīgs absurds! Un tā Viss, Pēdējos 20 gados ir Nosprādzis! Tagad veru vaļā Holandes darba piedāvājumus. Man viņi katru dienu nāk uz e-pastu. Pilni darba Portāli! Viņiem te, darba pa pilnam. Kur tik never vaļā visur vajadzīgi sākot ar mehāniķiem, tehniķiem ar elektro zināšanām un inženieriem! Protams visur ar dator zināšanām/MS Office. Elektro tehniķi, ražošanas mehānika, Pneimatika, Hidraulika! Algas sākot ar 1800 euro netto. (tas ir minimums) Un 37 darba stundas nedēļā! Te nav Vergu zeme! Vairāk par 40 stundām neļauj strādāt! Ražošanu meistari, CNC iekārtu, un robotu mašīnu operātori Pelna sākot ar 2300 uz rokām! Priekšnieki pelna 3-4. Un neviens nezīmējas ar dārgām mašīnām. Braukā ar Toyotām, Škodām, Opeļiem, retais Audi. Blakus uzņēmumā Direktoram Volvo džips. Finanšu direktoram, Volkswagen Passat. Labi. Bet ko ar to gribēju pateikt! F, šeit Holandē Milzīgs pieprasījums ir pēc tehnisku specialitāšu strādniekiem. Mehāniķiem, elektro montieriem, augstas klases metinātājiem (darba samaksa sākot no 20-25 euro stundā!). Ražošanas operātoriem. Vienīgais vajag runāt, vismaz vidēji, Holandiešu valodā. Beļģijā darba arī pa pilnam! Tur pat mazliet labāk maksā un Veselības Apdr. Lētākas. Vācijā itkā algas mazliet mazākas. Mums materiālu piegādes firmas, fūru šoferi, daži ir Vācieši. Jo Holandē labāk maksā. Un tā viņi, dzīvo Hamburgā, bet strādā Holandes Transporta kompānijā. Bet lūk! Zeme, kura nav bijusi zem Komunistu zābaka! Zeme, kurā ir spējīgi uzbūvēt, iedarbināt ekonomiku! Protams nav ko salīdzināt, Nabagmāju ar Eiropas vienu no Top valstīm. Bet Latvijā tā Politiskā Muļļāšanās aizkavē visu Latviešu tautas attīstību. Tikko biju Latvijā. Pilnīgs P. TV vispār nav ko skatīties. 6 Latviešu itkā kanāli un 40 krievu valodā. Tikai filmas un reklāmas 15 minūtes krīt uz nerviem. Tas ir Alles kaput.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas