Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Speciālo skolu audzēkņiem paredz atšķirīgu testēšanas pieeju

Lai speciālo skolu audzēkņiem nodrošinātu atbilstošu pieeju Covid-19 testēšanā, tiks paredzēta atšķirīga kārtība, ko piektdien apstiprināja Ministru kabinetā.

Kā aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā, bērnu ar īpašām vajadzībām gadījumā testēšanas metožu izvēle jābalsta uz individuālu pieeju, pielāgojot visdraudzīgāko metodi, kas nerada psihi traumējošu pieredzi. Līdz ar to speciālajās skolās testēšana tiks veikta izlases veidā, sabalansējot epidemioloģiskās drošības risku novēršanu ar iespējām veikt testēšanu bērnam draudzīgā veidā.

Plānots, ka testēšanas procesu veidos skolas personāls un ārstniecības personas, kas savstarpēji vienosies par procedūrām katras konkrētās skolas audzēkņu testēšanai, individuāli izvērtējot, kā to veikt katrā konkrētā skolā.

Veselības ministrija norāda, ka speciālo skolu audzēkņi ir viena no augsta riska grupām, jo šiem bērniem Covid-19 var izpausties smagākā formā. Līdz ar to šajās skolās ir īpaši būtiski nodrošināt epidemioloģisko uzraudzību un pasākumus, kas ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatīšanos, tāpēc pilnīgi atteikties no testēšanas nebūtu droši.

Veselības ministrijā skaidro, ka primāri Covid-19 testu veikšanai plānots izmantot siekalu paraugus, paredzot, ka gadījumā, ja bērns nevar pats nodot siekalu paraugu, tā savākšanai jāizmanto atbilstošas un piemērotas metodes, piemēram, "LolliSponge" konteineri vai uztriepes paņemšana ar tamponu no smaganām un mutes dobuma priekšējās daļas.

Plānots, ka speciālo izglītības programmu audzēkņi tiks testēti uz Covid-19, iekļaujot pēc iespējas vairāk iestādes audzēkņu, individuāli izvērtējot katru gadījumu un lemjot par risinājumiem, kas katram konkrētam skolēnam būtu draudzīgāks un neradītu traumējošu psiholoģisku ietekmi.

Lai to nodrošinātu, laboratorijas, kas veic konkrēto skolu skolēnu laboratorisko testēšanu kopīgi ar skolas personālu vienosies par procedūrām katras konkrētās skolas audzēkņu testēšanai. Obligāti testēšanu uz Covid-19 veic, pastāvot klīniskām indikācijām un epidemioloģiskām indikācijām. Vienlaikus paredzēts, ka speciālo izglītības iestāžu skolēniem netiek liegts klātienes izglītības process, ja skolēnam Covid-19 tests nav veikts objektīvu iemeslu dēļ.

Paredzēts, ka Slimību profilakses un kontroles centrs savā mājaslapā publicēs rekomendācijas testējamo izglītojamo izlases veidošanai speciālajās skolās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas