Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Spītējot premjera lēmumam, Streļčenoks meklēs veidus, kā tikt vaļā no Strīķes

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks atzīst, ka viņam nav iespēju tiesā pārsūdzēt premjera Valda Dombrovska (Vienotība) lēmumu atcelt rīkojumu par KNAB priekšnieka vietnieces Jutas Strīķes atlaišanu no amata, taču viņš vienalga apņēmies tuvā nākotnē Strīķi atstādināt no amata sīkāku detaļu noskaidrošanai.

Streļčenoks esot arī apsvēris aiziešanu no KNAB priekšnieka amata, taču pārdomājis, jo nav ar mieru uzņemties atbildību par "Strīķes darbībām", tādēļ uzdevis detalizētāk izvērtēt argumentus premjera rīkojumā un drīzumā plāno pieņemt lēmumu, neizslēdzot Strīķes atstādināšanu no amata pienākumiem uz laiku. To KNAB priekšnieks žurnālistiem trešdien paziņoja īpaši sasauktā brīfingā.

Pašlaik Strīķe ir darbā, taču KNAB priekšnieks nosūtījis Satversmes aizsardzības birojam (SAB) pieprasījumu par Strīķes pielaides valsts noslēpumam anulēšanu, tāpat viņai nav ļauts parakstīt lēmumus. Viņš arī uzsvēra, ka premjera nosauktie argumenti nekādā gadījumā neizslēdzot Strīķes pieļautos pārkāpumus.

Streļčenoks pauda uzskatu, ka, atceļot viņa rīkojumu par iestādes vadītāja vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata, Dombrovskis faktiski ir pārkāpis savu pilnvaru robežas, kā politiska persona ir iejaucies izmeklēšanas iestādes darbā un uzņēmies tiesas kompetenci.

Streļčenoks pauda, ka premjers faktiski ir pārkāpis Darba likuma 124.panta 1.daļu, kas nosaka, ka tikai tiesa var atzīt darba devēja uzteikumu par prettiesisku un tikai saskaņā ar tiesas spriedumu darba uzteikums atzīstams par spēkā neesošu, ja darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ir pārkāpta noteiktā līguma uzteikšanas kārtība.

Tāpat, pēc Streļčenoka domām, premjera rīkojums atcelt KNAB lēmumu izdots, pārkāpjot Ministru prezidenta Valsts pārvaldes likumā un citos normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras atcelt pārraudzībā esošas iestādes pārvaldes lēmumus.

"Normatīvajos aktos ir noteikts, ka KNAB vadītāja izdotie administratīvie akti un lēmumi publisko tiesību jomā pārsūdzami nevis augstākai valsts pārvaldes amatpersonai, bet tiesā," uzsvēra KNAB vadītājs. "Strīķes neizpildītie darba uzdevumi, prettiesiskās darbības un to radītās prettiesiskās sekas bija pietiekams pamats lēmuma pieņemšanai par Strīķes atbrīvošanu no ieņemamā amata, nekavējoties uzsakot viņai darbu KNAB," izteicās Streļčenoks.

Viņam nepieņemama ir situācija, ka premjers iejaucies iestādes darbā, kas atbildīga arī par politisko partiju finansēšanas uzraudzību, tas bojājot šīs izmeklēšanas iestādes prestižu. Šo situāciju viņš nosauca par "politiskām spēlēm", kurās premjers "riskē ar reputāciju un velk aiz sevis visu Vienotību". 

Viņš izteicās, ka demisionējušais premjers, pieņemot šādu lēmumu, noteikti iedragās ne tikai savu, bet arī savas pārstāvētās partijas reputāciju. "Laikam Strīķes figūra ir svarīgāka par partijas reputāciju, reitingiem un principā tālāko politisko dzīvi," pauda KNAB vadītājs, kurš savu taisnību gatavs pierādīt tiesā.

Streļčenoks noliedza, ka nebeidzamā konfliktsituācija KNAB vadībā traucētu iestādes darbu - tās nodaļās strādā daudz cilvēku, kuru darbs turpinoties. Tāpat viņš nepiekrita, ka konfliktsituācija ar KNAB priekšnieka vietnieci būtu saistāma ar personisku nepatiku.

Jau vēstīts, ka premjers otdien atcēla Streļčenoka rīkojumu par Strīķes atlaišanu no darba KNAB. Dombrovskis LNT 900 sekundēm trešdienas rītā pauda, ka KNAB pārraudzība ietver tiesības veikt iespējami pretlikumīgu biroja lēmumu pārbaudi, un norādīja – Streļčenoka rīkojumā ir vismaz trīs būtiski pārkāpumi, kurus KNAB vadītājs tā arī neesot varējis argumentēti atspēkot.

"Pirmkārt, atkārtotā amatpersonas novērtēšana tika veikta, balstoties uz spēkā neesošu instrukciju. Tas nevar būt pamats darbinieka atbrīvošanai no amata. Otrkārt, Streļčenoka kungs šo dokumentu ir noformējis kā administratīvo aktu, norādot, ka tas ir skatāms administratīvajā rajona tiesā, tādējādi ignorējot labas pārvaldības principus. Bijuši vairāki augstākās tiesas lēmumi, kuros norādīts – KNAB darbinieki atrodas darba attiecībās, tās nav dienesta attiecības, kuras tiek pārtrauktas ar administratīvo aktu. Pat ja jautājums tiktu skatīts no privāto tiesību, no darba attiecību jomas, arī tādā gadījumā atbrīvošanai ir nepieciešama KNAB arodbiedrības piekrišana, kuras Streļčenokam nav," savu lēmumu pamato Dombrovskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas