Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Strādājot slimnīcā, vienlaikus arī mācās

Tas, ka slimnīcās strādājošie ārsti izglītību ir ieguvuši atšķirīgos laika periodos un pat pirms vairākiem gadu desmitiem, šķiet, nevienam nav noslēpums. Tomēr tas nenozīmē, ka ar tolaik iegūtajām zināšanām pietiek, lai strādātu mūsdienu apstākļos, kur tehnoloģijas un metodes attīstās pat mēnešu un nedēļu laikā. Līdz ar to ārstu, māsu un cita personāla uzdevums ir nemitīgi turpināt sevi izglītot. Nenoliedzami - tas gan ir dārgs prieks, ko ārsti bieži vien sedz arī no savas kabatas, taču atbalstu mēģina nodrošināt arī pašas slimnīcas.

Ilze Sedleniece Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) Radioloģijas nodaļu vada kopš pagājušā gada janvāra. Viņa sarunā ar Dienu atklāj, ka šādu piedāvājumu saņēmusi laikā, kad atradusies bērna kopšanas atvaļinājumā. Tomēr pieredze iepriekš bijusi Stradiņa slimnīcā, Gaiļezerā, kā arī vairāki gadi pavadīti, strādājot Vidzemes slimnīcā Valmierā. Toreiz, saņemot uzaicinājumu, Ilze plānojusi atteikt: "Domāju, ko es - pieaugušo radiologs - darīšu bērnu slimnīcā, par kuras darba specifiku ir tikai aptuvens priekšstats." Bet, aprunājoties ar BKUS vadību, sapratusi, ka tuvas ir slimnīcas vērtības un attieksme pret darbiniekiem un pacientiem, tāpēc piedāvājumu pieņēma. Tas gan nozīmēja, ka Ilzei bija jāpapildina savas zināšanas. Atlikušais gads, ko viņa pavadīja bērna kopšanas atvaļinājumā, bija mācībām pilns, un uz BKUS strādāt viņa atnāca sagatavojusies. Tas gan nenozīmē, ka šobrīd var iztikt bez zināšanu papildināšanas. Kā Dienai skaidro Ilze, daudzas saslimšanas, piemēram, onkoloģiskās slimības, iedzimtas pataloģijas vai sirdskaites, mēdz būt tik ļoti unikālas, ka ārsts tās tiešām redz pirmo un, iespējams, pēdējo reizi savā mūžā. "Kādreiz vienkārši sēdi un izmisumā nezini, ko darīt," atzīst Ilze. Šādos gadījumos palīdz sadarbība ar ārvalstu kolēģiem, tāpēc, pēc radioloģes domām, īpaši svarīgi ir piedalīties dažādās starptautiskās konferencēs un semināros, jo tieši tajos ir iespējams veidot veiksmīgu turpmāko sadarbību. Arī tikko ar slimnīcas atbalstu Ilze apmeklējusi Eiropas pediatrisko radiologu kongresu Amsterdamā, kur bijusi iespēja konsultēties ar bērnu radiologiem no lielākajām Eiropas bērnu universitātes slimnīcām.

Otrs iemesls, kāpēc Ilzei un citiem speciālistiem nemitīgi jāmācās, ir straujā tehnoloģiju attīstība. Pēc Ilzes teiktā, medicīnā modernās tehnoloģijas attīstās strauji. Piemēram, rezidentūrā mācītas tādas metodes, kuru efektivitāte tai laikā tikai pētīta, tomēr šobrīd šo metožu pielietojums ir ikdiena. Ilze atklāj, ka nereti pašiem ārstiem ir jāiegulda savā attīstībā, kas nav lēts pasākums. Lai gan atbalstu sniedz slimnīca, tomēr pāris reižu gadā Ilze uz dažādiem kongresiem dodas par saviem līdzekļiem, kuru izmaksas var pārsniegt pat 1000 eiro.

Visu Annas Bērziņas rakstu Strādājot slimnīcā, vienlaikus arī mācās lasiet pirmdienas, 29.septembra, laikrakstā Diena!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas