Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Tagad grib statusu kā lībiešu valodai

«Nekāds pārsteigums. Par to mēs esam brīdinājuši jau no 90. gadu sākuma,» par Dienas eksperimentu, kurā, apzvanot vairāk nekā 30 privātuzņēmumu, valsts un pašvaldības iestāžu, secināts, ka valodas barjera ikdienā nepastāv un krievu valodā runāt ir izdevīgāk nekā latviski, saka deputāte Ina Druviete (Vienotība).

Savukārt biedrības Dzimtā valoda līderis Vladimirs Lindermans, kurš iepriekš vairākkārt pauda, ka galvenā krievvalodīgo prasība ir, lai krievu valoda Latvijā nebūtu svešvaloda, komentējot eksperimentu, šobrīd saka, ka vēloties, lai krievu valoda tāda nebūtu ne tikai de facto, bet arīde jure.

Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), kurš «savas pašcieņas saglabāšanai» piedalījās parakstu vākšanā par krievu kā otrās valsts valodas referenduma rīkošanu, vaicāts, vai šāds eksperiments nepierāda, ka krievu valoda Latvijā arī bez oficiāla statusa ir pašpietiekama un netiek diskriminēta, atbild, ka viņš esot kopā ar saviem vēlētājiem, kuri jūtas apdraudēti. «Jautājums ir par to, ka [krievvalodīgie] cilvēki uzskata, ka ļoti lielā mērā viņi tiek ignorēti,» saka mērs. Vienlaikus viņš atzīst, Latvijā ir problēmas ar latviešu valodas zināšanām, un piebilst, ka RD šogad ieviesusi bezmaksas valsts valodas kursus. Taujāts, vai tas nozīmē, ka viņš cīnās par latviešu valodas pastāvēšanu, N. Ušakovs atbild: «Mana pārliecība paliek absolūti nemainīga, Latvijā ir jābūt vienai valsts valodai - latviešu valodai.»

«De facto krievu valoda Latvijā nav svešvaloda, bet de jure tā ir. Mēs prasām, lai krievu valodai būtu kāds statuss,» saka V. Lindermans. Viņš, atsaukdamies uz valodas likumu, kurā minēts, ka visas valodas, izņemot lībiešu, Latvijā ir uzskatāmas par svešvalodām, norāda, ka aptuveni 90% krievvalodīgo būtu apmierināti, ja krievu valodai būtu tāds statuss kā minētajam izņēmumam. «Ko darīt tālāk, ir vajadzīgs kompromiss. Ne no manas puses tagad, bet no vairākuma puses, no latviešiem ir vajadzīgs kompromiss,» saka V. Lindermans.

«Tas tikai apliecina, ka latviešu valodai ir vajadzīga aizsardzība un tā ir tikai jāpastiprina,» par eksperimenta rezultātu saka deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK). Ar pastiprināšanu viņš domā ne vien VL-TB/LNNK ierosinājumu Satversmes pantu par latviešu kā vienīgo valsts valodu padarīt negrozāmu, bet arī vairot to profesiju skaitu, kurā valsts valoda ir obligāta. I. Druviete uzskata, ka «latviešiem beidzot ir jāapzinās, ka viņiem ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums runāt latviešu valodā». Tāpat viņa aicina valsts augstākās amatpersonas savā darbā, tajā skaitā komunikācijā ar medijiem, runāt tikai latviešu valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas