Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesībsargs Satversmes tiesā apstrīdēs trūcīguma līmeņa atbilstību valsts pamatlikumam

Tiesībsargs Juris Jansons vērsies Satversmes tiesā, apstrīdot kā pamatlikumam neatbilstošus valdības noteikumus par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu, otrdien vēstīja raidījums LNT Ziņas sešos.

"Mēs dzīvojam paradoksu valstī - no vienas puses, ekonomika ļoti strauji attīstās, to mēs redzam arī no valsts budžeta projekta un iepriekšējiem valsts budžetiem. No 1990. gadu vidus līdz šim brīdim valsts budžetu apjoms ir pieaudzis deviņas līdz desmit reizes. Taču, ja mēs raugāmies uz sociālo nevienlīdzību, sociālā taisnīguma principu ievērošanu, tad tur mums nesekmējas," LNT Ziņām norādīja tiesībsargs.

Saskaņā ar šā brīža valdības noteikumiem par trūcīgu uzskatāma persona, kuras vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro.

Tiesībsargs uzskata, ka trūcīguma slieksnis neatbilst Satversmes 1. un 109. pantam, no kuriem pēdējais ikvienam paredz tiesības uz sociālo nodrošinājumu.

Trūcīguma līmenis Latvijā nav pārskatīts deviņus gadus un to plānots mainīt tikai 2021. gadā.

Trūcīgās personas statuss pērn bija piešķirts 50 447 personām, no kurām liela daļa ir bērni, personas ar invaliditāti un pensionāri. 

Mēneša laikā šis ir jau trešais tiesībsarga pieteikums Satversmes tiesā. Juris Jansons kā Satversmei neatbilstošu apstrīdējis arī garantēto minimālo ienākumu un valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Par pirmo pieteikumu tiesa lietu ierosinājusi. Kā LNT Ziņas noskaidroja Satversmes tiesā, lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt lietu attiecībā uz sociālā nodrošinājuma pabalstu būs zināms līdz 19.novembrim, bet par trūcīguma līmeni - līdz 29. novembrim.

Top komentāri

Kariņš un Reirs apzog bāreņus
K
Mani vairāk uztrauc tas, ka bāreņiem un citiem bez vecākus gādības palikušajiem bērniem, kuri ir aizbildnībā, piešķir tikai pusi no nepieciešamā uzturlīdzekļu minimuma, jo Kariņš un Reirs nepiekrīt tam novirzīt 2,5 miljonus euro.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas