Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Trešajam VAD iesaukumam līdz šim brīvprātīgi pieteikušies 107 jaunieši

Trešajam valsts aizsardzības dienesta (VAD) iesaukumam līdz šim pieteikušies 107 jaunieši, intervijā TV3 raidījumā 900 sekundes atklāja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

NBS vēlas līdz 61 000 palielināt kopējo personālsastāva apmēru. Kalniņš skaidroja, ka šāda skaitliskais sastāvs nozīmētu virkni nopietnu darbu, kas jāpaveic, lai tas būtu iespējams. Viņš gan pauda pārliecību, ka tas ir paveicams.

Kalniņš pastāstīja, ka šogad diezgan labi sokas ar rekrutēšanu, pilna laika dienestam piesaistot vairāk nekā 500 pilsoņus.

Līdz decembrim tikmēr var brīvprātīgi pieteikties VAD trešajam iesaukumam, kur kopumā jāuzņem 480 cilvēki. Līdz šim brīvprātīgi dienestam pieteikušies 107 Latvijas pilsoņi. "Zinot to, ka apmēram puse atbirst, skaits būs nepietiekams, jo palicis maz laika līdz 1.decembrim," prognozē Kalniņš.

Tāds pieteikšanās termiņš noteiks, ņemot vērā medicīniskās pārbaudes iziešanas termiņus, kam nepieciešami trīs mēneši. Lai jūlija vidū jaunietis varētu sākt dienestu, pavēsti par iesaukšanu pilsonim jāizsūta vēl aprīlī.

Kā ziņots, trešo VAD iesaikumu plānots veidot no 480 jauniešiem un brīvprātīgā pieteikšanās paredzēta līdz decembrim, aģentūra LETA uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Otrajā iesaukumā, kas noslēdzās šovasar, reģistrēti 139 rekrūši. Viņi armijā pieteicās brīvprātīgi. No tiem 122 dienēs 11 mēnešus NBS, bet 17 piecus gadus Zemessardzē. Jauniešiem dienests sāksies janvārī Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 25. kaujas atbalsta bataljonā Stāmerienā, Gulbenes novadā.

Trešajam iesaukumam brīvprātīgi var pieteikties jau tagad, un to plānots noslēgt līdz 1.decembrim. Šajā iesaukumā nepieciešams nokomplektēt 480 jauniešus. Ja neizdosies reģistrēt nepieciešamo rekrūšu skaitu, tad pirmo reizi kopš VAD ieviešanas atlase notiks pēc nejaušības principa.

Paredzēts, ka trešā iesaukuma rekrūši, tāpat kā pirmā iesaukuma karavīri, dienēs Ādažu bāzē. Viņi dienestu sāks nākamā gada jūlijā.

Jau ziņots, ka šovasar pirmajā VAD iesaukumā zvērestu nodeva 251 jaunietis.

Viens no trim dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Tāpat, piesakoties brīvprātīgi, jauniešu var arī dienestu pildīt Zemessardzē, kopumā dienot 5 gadus un ik gadu apmācībā piedaloties 28 dienas. Tāpat jaunieši - augstākās izglītības iestāžu studenti - var brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta rezerves virsnieka apmācības kursam, kas ilgs piecus gadus.

Pēc pieteikšanās noslēguma atlases speciālisti izskata saņemtās pieteikuma anketas, kā arī pārbauda katra pilsoņa sodāmību Sodu reģistrā. Ja netiek konstatēti šķēršļi dienestam, veic veselības pārbaudi. Katram pilsonim tiek sniegta informācija par pārbaudes laiku, vietu, kā arī visiem uz pārbaudi līdzi ņemamajiem dokumentiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas