Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts kontrole konstatē pārkāpumus asins plazmas preparātu ražošanā un apritē

Veselības ministrija (turpmāk - VM) kā vadošā valsts pārvaldes iestāde veselības nozarē, kas ir atbildīga par valsts politikas izstrādi transfuzioloģijas jomā, nav izstrādājusi attiecīgās jomas politikas plānošanas dokumentus un nav nodrošinājusi Latvijas Republikas iedzīvotāju interesēm atbilstošu asins plazmas preparātu ražošanu un apriti, secināts Valsts kontroles veiktajā revīzijā.

Latvijas Republika attiecībā uz cilvēka asins un asins komponentu kvalitātes un drošības standartiem ir noteikusi, ka plazmas preparātu ražošanā izmanto tikai valstī iegūtu izejvielu (cilvēku asins plazmu), aizliedzot asins vai asins komponentu importu. VM nav nodrošinājusi kvalitatīvu uzraudzību pār valstī noteikto stingrāko aizsardzības pasākumu ievērošanu.

Sabiedrība ar ierobežotu atbildību "Baltijas Terapeitiskais serviss" (turpmāk - SIA BTS), kaut arī publiskā iepirkuma līgumā bija noteikts, ka asins plazmas preparātu ražošanā izmanto valstī iegūtu izejvielu, Valsts asins donoru centram (turpmāk - VADC) ir piegādājusi transfūzijām nepieciešamos asins plazmas preparātus, kas nav izgatavoti no Latvijā iegūtas izejvielas. VADC tos ir izsniedzis ārstniecības iestādēm: 2010.gadā Albumin 20% 100 ml iepakojumā - 1581 iepakojumu Ls 132 172 vērtībā; 2011.gadā Humaglobin 2,5g. 50 ml iepakojumā - 1042 iepakojumus Ls 41 428 vērtībā. Tādējādi Zāļu valsts aģentūra (turpmāk - ZVA) nav nodrošinājusi kontroli pār ārējā tiesību akta prasību, ka cilvēka asinis un asins komponentus valstī neieved un plazmas preparātu ražošanai izmanto valstī iegūtu izejvielu, ievērošanu.

Lai saglabātu un attīstītu asins plazmas preparātu ražošanu Latvijas Republikā, 1994.gadā ar 51% valsts kapitāla līdzdalību tika nodibināta SIA BTS, kurai piešķirtas prioritāras tiesības uz asins un tās preparātu ražošanu un valsts pasūtījumu. VM, kaut gan 2004.gadā plazmas preparātu ražošana valstī tika pārtraukta un SIA BTS darbība neatbilda tās izveidošanas mērķim, nav koordinējusi un nav uzraudzījusi SIA BTS darbības atbilstību sākotnēji izvirzītajiem uzdevumiem - saglabāt un attīstīt plazmas preparātu ražošanu Latvijas Republikā.

SIA BTS valsts kapitāla daļu privatizācijas procesā VM nav sniegusi Privatizācijas aģentūrai tās rīcībā esošu informāciju par to, ka sabiedrības darbība neatbilst tās izveidošanas mērķim, kā arī ir izstrādājusi sabiedrībai izdevīgākus valsts kapitāla daļu privatizācijas nosacījumus, neņemot vērā to, ka ir pārtraukta plazmas preparātu ražošana Latvijā.

VADC ir radījis labvēlīgus apstākļus vienam uzņēmumam - SIA BTS, sniedzot tam maksas pakalpojumus par cenu, kas nesedz centra faktiskos izdevumus pakalpojuma veikšanai, iznomājot telpas, nepamatoti samazinot telpu nomas maksu esošā līguma darbības laikā, piegādājot izejvielu plazmas preparātu ražošanai par cenu, kas ir zem asins komponenta sagatavošanas pašizmaksas, līdz ar to nav guvis ieņēmumus vismaz Ls 228 850 apmērā.

Revīzijā arī secināts, ka Asins dienesta darbība ne vienmēr ir bijusi likumīga un efektīva un VADC budžeta līdzekļi nav izlietoti efektīvi. VADC 2010., 2011. un 2012.gadā nav nodrošinājis asins sagatavošanas nodaļu uzturēšanas un asins sagatavošanas izdevumu segšanai piešķirtā finansējuma Ls 1 171 992 apmērā efektīvu un racionālu administrēšanu. Plānojot nepieciešamo finansējumu, centrs nav vērtējis iepriekšējo gadu faktiskās izmaksas, turklāt, aprēķinot uzturēšanas un viena litra asins sagatavošanas izmaksas, ir lietojis dažādas aprēķinu metodes un izmantojis datus, kas nav patiesi, pamatoti, precīzi, aktuāli un pilnīgi.

Asins dienesta darbībā nav nodrošināta pietiekama uzraudzība un kontrole, kā arī pastāv risks, ka nav ieviesta tāda kvalitātes sistēma, kas nodrošinātu asins un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas procesu izpildi. ZVA nav kontrolējusi un ārstniecības iestādēm nav izsniegusi atbilstības sertifikātus saskaņā ar normatīvajā aktā noteiktajām prasībām, kvalitātes sistēmas standarti ir interpretēti un piemēroti dažādi, kā arī konstatēts, ka asins komponenti izsniegti septiņām ārstniecības iestādēm, kuras nav novērtētas atbilstoši kvalitātes un drošības standartiem.

Lai novērstu revīzijā konstatētās būtiskās nepilnības, VK ir sniegusi VM ieteikumus saglabāt stingrākos aizsardzības pasākumus cilvēka asins un asins komponentu kvalitātei un drošībai Latvijā.

Tā kā daļai revīzijas ziņojuma ir piemērots "ierobežotas pieejamības" statuss, VK nevar nodot atklātībai visu revīzijas ziņojumā iekļauto informāciju.

Par revīzijā konstatētajiem tiesību normu pārkāpumiem VK ir informējusi tiesībaizsardzības iestādes.

Likumības revīzija "Asins dienesta darbības efektivitāte, likumība un plazmas preparātu aprite" tika veikta par laika posmu no 01.01.2010. līdz 31.03.2012.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas