Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Varbūtība, ka Jāņos līs, - viens pret trīs

Ik gadu vairākumam cilvēku līdz Jāņiem sāk šķist, ka vasaras nebūs, - laiks reti ir stabili silts un saulains, biežāk vēss, vējains un ar lietu, tomēr bažām nav pamata. Jūnijs Latvijā parasti ir vēss, un pat ne visā valstī iestājas meteoroloģiskā vasara, piemēram, Ziemeļkurzemē tā visbiežāk sākas jūlija pirmajā nedēļā, kad vidējā diennakts gaisa temperatūra stabili paaugstinās virs 15 grādiem.

Iepriekšējie divi gadi izcēlās ar diezgan strauju vasaras sākumu. Gan pērn, gan 2013. gadā jau maijā Latvijā gaisa temperatūra sasniedza 30 grādu atzīmi. Šogad tā nenotika, bet tas ir tikai normāli. Arī salnas līdz Jāņiem ir gandrīz ik gadu, tomēr tik bargas kā šogad 10. jūnija rītā, kad zāles augstumā temperatūra noslīdēja līdz -5 grādiem, turklāt Ziemeļkurzemē pat termometri pie loga rādīja 0..-1 grādu, bija pirmo reizi pēdējo sešu gadu laikā.

Vēsturiski arī pašas karstākās vasaras sevi pieteikušas tikai pēc Jāņiem. Viena no visu laiku karstākajām vasarām Latvijā bija 2002. gadā. Tad līdz pat jūlija sākumam valdīja pārsvarā vēss laiks, un tikai 4. jūlijā daudzviet valstī temperatūra pārsniedza 30 grādu atzīmi. Pēcpusdienā sekoja postošs negaiss, kas brāzās pār Zemgali, Rīgu un Vidzemi, nesot plašus postījumus. Pēc tam sekoja vairāk nekā divu mēnešu karstums gandrīz bez mitas un arī milzu sausums, piemēram, Rīgā 6. septembrī beidzās 42 dienu pilnīga sausuma periods.

Pērn Jāņi bija sestie aukstākie Latvijas vēsturē, tomēr jūlijā sekoja daudz karstu dienu, līdz augustā tika pārspēts Latvijas absolūtais karstuma rekords - Ventspilī temperatūra sasniedza 37,8 grādus.

Pēdējos gados mēģinu klīdināt mītu, ka Jāņos parasti līst. Varbūt tas nemaz nav pareizi, jo labāk ir gatavoties nepatīkamākajam un beigu beigās saņemt patīkamu vasaras vakaru pie dabas draugu un radu lokā bez lietus. Pēdējo 50 gadu novērojumi liecina, ka Līgo vakarā un Jāņu naktī līst mazāk nekā 50 procentos gadījumu - lielākajā valsts daļā tikai katru trešo gadu svētku vakarā un naktī līst. Biežāk līgot lietū sanāk Kurzemes augstienēs, īpaši Talsu apkaimē, tāpat valsts austrumu daļas augstienēs, bet visretāk līst Zemgalē un Rīgā.

Pašreizējās prognozes Jāņiem vēl ietilpst kategorijā "ilgtermiņa prognozes", līdz ar to - ne sevišķi uzticamas. Taču tās uzrāda diezgan tradicionālu ainu - gaisa temperatūra Līgo un Jāņu dienā varētu būt +16..+22 grādu robežās. Tā kā ir augsta ciklonu aktivitātes iespējamība mūsu reģionā, lietus dažviet ir iespējams. Jāņu naktī temperatūra, visticamāk, būs +7..+14 grādu robežās. Iespējamība, ka atkārtojas pērn piedzīvotais Jāņu aukstums, ir niecīga. Tāpat arī karsti Jāņi, kā 2013. gadā, kad temperatūra pārsniedza 25 grādus, maz iespējami.

Visu Toma Briča prognozi svētkiem rakstā Nebūs ne karsti, ne auksti lasiet pirmdienas, 15.jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas