Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vecākiem savām atvasēm vairāk jāstāsta par drošību uz ceļiem

Mācību gada izskaņā pie skolām ir daudz transportlīdzekļu: velosipēdi, mopēdi, motorolleri, motocikli un automašīnas. "Bet, pirms izvēlamies uz izlaidumu dāvināt jaunietim automašīnu, ir jāpadomā - vai bērns ir gatavs uzņemties atbildību būt par autovadītāju. Varbūt tā ir tikai vecāku ambīcija - uzdāvināt auto vai motociklu, vai velosipēdu? Un, ja tā un vērtīga dāvana jaunietim no debesīm nokrīt, sākas izrādīšanās, bet prasmes valdīt pār ātrumu vēl nav," laikraksta Diena pielikumā Droša Diena stāsta stāsta Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) sabiedrisko attiecību speciāliste Valda Kjaspere.

"Vasarā uz ielām un ceļiem parādās kvadricikli. Ar tiem pārvietojas jaunieši, brauc pieaugušie ar bērniem, bērnam ļauj vizināties pa pagalmu, un - tas ir viens mirklis, kad bērns jau izripinās uz ielas. Bērni mēdz remontēt gan mopēdus, gan velosipēdus. Protams, laiku pa laikam jāpārbauda, kā ripo. Pagalms par šauru, un izbrauc uz ielas zem zīmes "Dodiet ceļu"," situāciju raksturo Kjaspere. Statistikas dati liecina, ka vasaras mēnešos bērni visvairāk cieš ceļu satiksmes negadījumos. Ne tikai kā pasažieri, kad kopā ar vecākiem brauc ceļojumos un nepiesprādzējas, cieš arī kā gājēji, jo uz ielas jūtas pārdroši un bravūrīgi. Cieš arī kā satiksmes dalībnieki pie velosipēda un mopēda stūres. Negadījumos cietušo skaits palielinās arī piektdienās, jo tad tuvo brīvdienu noskaņā acīmredzot zūd piesardzība. Visriskantākais diennakts laiks ir no plkst. 16 līdz 18, kad skolēni atrodas ceļā no skolas uz mājām vai uz kādu ārpusskolas nodarbību vietu.

Noliegums rada pretestību

"Daudzas nelaimes varētu nenotikt, ja vecāki par bērniem vairāk raizētos un, pirms bērni dodas uz skolu, ne tikai pārjautātu, vai brokastis paēstas, bet ceļamaizei teiktu vārdus, lai uzmanās uz ielas," ir pārliecināta Kjaspere un piebilst: "Bērns precīzi izpilda to, ko no viņa prasa pieaugušie."

Ja ģimenē nav izkoptas tradīcijas, kā uzvesties uz ielas, jaunā paaudze turpinās pārkāpt noteikumus, jo tā būs mācījusies no vecākiem. Cik bieži var redzēt stīvēšanos ielas malā, kad mamma rauj sākumskolas skolēnu aiz rokas pāri ielai pie sarkanās gaismas, aizbildinoties, ka automašīnu nav un ir ļoti jāsteidzas. Bērns gan sākumā turas pretī, jo skolā tomēr tiek mācīts, kā pareizi jāšķērso iela. Bērni ir disciplinēti līdz brīdim, kad viņi redz apkārtējo uzvedību, kas atšķiras no tā, ko viņi ir mācījušies.

"Ja vecāki ir atbildīgi, viņi pievērsīs uzmanību ceļu satiksmes noteikumiem un, braucot mašīnā un atrodoties uz ielas, pārrunās dažādas situācijas un analizēs notiekošo - gan gājēju kļūdas, gan uzvedību. Taču nevajadzētu pievērst uzmanību tikai kļūdām, bet gan uzsvērt pozitīvos piemērus, jo ļoti bieži vārds «nedrīkst» ir kā izaicinājums, jo tad gribas pārbaudīt, kāda ir pretreakcija," skaidro Kjaspere. Viņa iesaka, piemēram, uz jautājumu: "Ko dara pie sarkanās gaismas?", atbildēt nevis ar vārdiem: "Nedrīkst iet", bet gan teikt: "Jāstāv." "Bērnam ir jādod atbilde, ko darīt, nevis - ko nedrīkst. Ja bērnam būs daudz rīcības modeļu, viņam būs vieglāk atrast pareizo. Bērnam jāmāca analizēt jebkuru soli."

Mantu revīzija

Vasaras sākumā Kjaspere iesaka vecākiem pārskatīt bērna mantas. Ja ir nopirkta bumba, ir skaidrs, ka tā būs jāspēlē nevis mājās, bet jāiet pagalmā. Ja bērnam ir divritenis, viņš noteikti gribēs braukāties. Nepietiek pateikt, ka jāiet uz sporta laukumu, daudz būtiskāks ieguldījums bērna drošībā būs tad, ja pieaugušais kopā ar bērnu aizies līdz sporta laukumam (pareizi šķērsojot ielas, izvēloties optimālo maršrutu) un parādīs, ka darboties tur ir droši.

Diena.lv jau vēstīja, ka pēdējā laikā bērni un jaunieši nereti gūst traumas izskrienot uz ceļa priekšā auto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas