Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Vērtēs iniciatīvu par iespēju skolēniem atzīmes labot vairāk nekā vienu reizi

Saeimas šodien nodeva izskatīšanai komisijās iedzīvotāju iniciatīvu par iespēju skolēniem atzīmes labot vairāk nekā vienu reizi.

Iniciatīvas pārstāve Paula Gļeba iepriekš Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā skaidroja, ka patlaban daļa skolēnu jau saskaras ar "Skola2030" plānotajiem noteikumiem, kas paredz, ka skolēns gada laikā katrā priekšmetā drīkst uzlabot tikai vienu atzīmi - konkrētas skolas jau esot sākušas šo noteikumu ieviest 2023./2024. mācību gadā.

Gļeba norāda, ka "Skola2030" paredz, ka skolēni šādi tiks motivēti mācībām, taču jau pašlaik esot izraisīta nepatika no skolēnu puses un sašutums no vecāku puses, jo bērnu atzīmes neuzlabojas, bet gan tieši pretēji - krītas. 

Pēc Gļebas sacītā, jauniešu vidū pieaug pārbaudes darbu kavēšana, jo viņi nejūtas pietiekami sagatavoti un uztraucas par iespējamo atzīmi, kuru pēc tam nevarēs labot. Skolēni pauž nepatiku, jo šāda sistēma nepalīdz kļūt motivētākiem, bet gan rada lielākus pārdzīvojumus un satraukumu.

Iniciatīvas autore ierosina atcelt šo ierobežojumu par vienu atzīmes labošanu gadā un ļaut skolēniem brīvāk un biežāk uzlabot savas atzīmes.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga sēdē pauda, ka ministrija neiebilst par iniciatīvas virzīšanu tālākai izskatīšanai. Reinberga atzīmēja, ka par vērtēšanas sistēmu jau ir bijušas vairākas sēdes Izglītības komisijā.

Jaunā vērtēšanas sistēma valdībā tika apstiprināta 2022.gadā un pēc plāna bija jāstājas spēkā pērn, taču, kā norādīja IZM pārstāve, saprotot nozares bažas un to, ka pedagogi un skolēni nav jutušies gana sagatavoti izmaiņām, tika pieņemts lēmums atlikt jaunās vērtēšanas sistēmas ieviešanu par vienu gadu.

Rīgas 72. vidusskolas direktors Pāvels Pestovs skaidroja, ka vērtēšanas sistēmas izmaiņas ir plašākas par atzīmju labošanu, un to nevarot skatīt atrauti no pārējiem grozījumiem.

Latvijas Universitātes Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes dekāne Linda Daniela uzskata, ka virziens ir pareizs, ka "nepārtrauktā labošana" tiek ierobežota.

Līdzīgi pauda biedrības "Mammām un tētiem" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, sakot, ka uzsāktās pārmaiņas nedrīkst apturēt un virzniens ir pareizs. Biedrības vadītāja aicina IZM turpināt skaidrot un komunicēt ar vecākiem un sabiedrību par plānotajām izmaiņām, jo vecāki esot sašutuši, jo nezina, kādas ir pārmaiņas un kāpēc tās ir svarīgas.

Akmentiņa-Smildziņa akcentēja, ka mūsdienu sabiedrība ir orientējusies uz atzīmi, nevis mācīšanās ieradumu veidošanu un zināšanām.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga uzsvēra, ka arī šī iniciatīva apliecina, ka neesot viss kārtībā ar jauno vērtēšanas sistēmu. Arī līdz arodbiedrībai ir nonākusi informācija par to, ka jaunieši jūtas netaisnīgā situācijā, jo ir skolas, kurā ir ieviesta jaunā sistēma un neļauj labot atzīmes, bet citās skolās attiecīgi vēl var tās labot, norādīja Vanaga.

LIZDA vadītāja atzīmēja, ka izglītības iestādēs arvien izplatītāka ir tendence, ka skolēni uz pārbaudījumiem iet ar domu "kad es varēšu pārakstīt".

Deputāta Česlava Batņas (AS) ieskatā, skolēniem ļaujot labot atzīmes, rezultāti var uzlaboties, jo jaunieši sāk mācīties un papildus iet uz konsultācijām.

Arī deputāts Edgars Tavars (AS) pauda uzskata, ka vajadzētu pārskatīt kārtību par to, ka ir skolas, kuras jau noteikumus ir ieviesušas, jo patlaban ir izveidojusies negodīga situācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas