Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēsture Dienā: Kā sauļojās pirms 25 gadiem

Lasītāju galvenais jautājums 1994. gada vasarā bija – kā nosauļoties vēl vairāk?

Globālā sasilšana nešķiet tik traka, ja paskatās vēsturē, jo izrādās, ka arī senāk ir bijušas ne tikai aukstas, bet arī karstas dienas un pat karstas vasaras. Turklāt latvietim, kā noskaidroja pirms 25 gadiem veikta Dienas telefonakcija (tolaik vēl nebija sociālo tīklu, kur uzdot jautājumus, tāpēc par visu, kas uz sirds, tika zvanīts redakcijai un uz interesentu jautājumiem atbildēja speciālisti, nevis tādi paši gudrinieki kā jautātāji), siltuma arī karstā vasarā ir par maz.

"Dienas lasītāji izrādās varen izturīgi," secināja aptaujas rezultātu apkopotāja Anija Pelūde. "Kad termometra stabiņš bija uzkāpis līdz 31,2 grādiem, viņi sparīgi zvanīja uz redakciju un viņu galvenais jautājums bija – kā nosauļoties vēl vairāk?" Uz šo un citiem jautājumiem toreiz atbildēja ārste kosmetoloģe Sandra Vizule, ārste higiēniste Iveta Pudule, fizioterapeite Antonija Požela un Valsts hidrometeoroloģijas pārvaldes Klimata daļas vadītāja Marta Treilība. 

Pirmais jautājums tomēr bija nevis par to, kā nosauļoties vēl vairāk, bet cik ilgi lielais karstums turpināsies. Jautātāji tika mierināti ar faktu, ka dienas maksimuma temperatūras rekords vēl nav pārsniegts, – 1885. gada 15. jūlijā Rīgā termometra stabiņš bija uzkāpis līdz 34,5 grādiem. 1936. un 1939. gadā četras dienas pēc kārtas novēroja augstāko diennakts vidējo temperatūru Rīgā – plus 25 grādi.

Tika nomierināti arī tie zvanītāji, kuri raizējās par ozona slāņa uzvedību. Ozona slānis aiztur to ultravioleto starojumu, pret kuru cilvēkam nav izveidojusies aizsargreakcija. 1998. gada pavasarī ozona slānis tiešām bija 23 procentus zem normas, bet aptaujas laikā 1999. gadā tas atkal bija gandrīz normas robežās.

Vai sauļoties ir veselīgi? Esmu lasījis – ja jaunībā divas reizes kārtīgi nosauļojas, tad ir liels risks saslimt ar ādas vēzi.

Tik traki nav. Vienīgi nevajag sauļoties ļoti ilgi. Jāievēro mērenība un jālieto dažādi aizsargkrēmi.

Bet, ja lieto aizsargkrēmus, vai tad var kļūt brūns?

Ultravioletais starojums sadalās trijās daļās – UVC, UVB un UVA. Stariem ir dažādi garumi, un tie dažādi ietekmē mūsu organismu. UVC starojumam ir dezinficējoša un baktērijas iznīcinoša iedarbība. UVB stari izraisa ādas apsārtumu. UVA ir garākie stari, kas veicina pigmentācijas veidošanos ādā. Pirms iešanas saulītē uz ķermeņa atklātajām daļām jāuzklāj krēms, kas satur UVB plus UVA staru filtrus. Ja vēlaties skaisti iesauļoties un iegūt vienmērīgu zeltainu iedegumu, jālieto mitrinošs krēms, kas satur UVB staru filtrus, A un E vitamīnu. Tas nozīmē, ka šī krēma sastāvā ir komponenti, kas aiztur ultravioletā starojuma starus, kuri izraisa ādas iekaisumu. Sauļoties drīkst ne ilgāk par 40 minūtēm.

Daudzi pludmalē staigā brūni kā nēģeri. Kā iegūt šādu šokolādes krāsu?

Tikai ilgstoši sauļojoties. Vispār skaistā iedeguma formula ir UVB staru filtrs plus A, plus B, plus karotīns. Bet pirms tam jāpadomā, vai jūs to nēģera brūnumu gribat, jo tā jūs tomēr riskējat ar savu veselību.

Vai barojoša māmiņa drīkst sauļoties un peldēties?

Speciāli saulē sauļoties nevajadzētu, jo bērna barošana jūsu organismam ir liela slodze. Bet peldēties var. Tur, kur ūdens tīrs. Pēc tam vajadzētu dezinficēt krūšu galus.

Man nesen bija vairogdziedzera operācija. Vai es drīkstu sauļoties?

Noteikti nedrīkstat! Jūs drīkstat staigāt tikai ēnā, un būtu vēlama pat galvassega. Tāpat neiesaka sauļoties mēnešreižu laikā, jo var pastiprināties asiņošana. Atklātā saulē nedrīkst uzturēties cilvēki, kam ir ļaundabīgie audzēji, atklātā tuberkuloze un asins saslimšanas. Tiem, kuriem ir locītavu saslimšanas, pašiem vajadzētu turēties ēnā, bet ceļus – jā, tos drīkst pasauļot.

Vai ir kādas saslimšanas, kad sauļošanās tieši palīdzētu atveseļoties?

Profilaktiski saule ir ļoti vērtīga, bet, protams, tikai dozētā veidā. Saules vannas ieteicamas pie jebkuras alerģijas, ādas saslimšanas. Arī bronhiālās astmas, hroniskiem bronhīta slimniekiem laikā, kad nav saasinājumu. Saule stimulē vielmaiņu, tāpēc labi pasauļoties cilvēkiem, kas mokās ar aptaukošanos.

Līdz kuram vecumam ieteicams sauļoties?

Pensionāriem vairs nevajadzētu sauļoties. Varētu domāt, ka pēc šā brīdinājuma sekos "viņiem laiks aprast ar zemi", bet ne – tikai ieteikums sēdēt ēnā un lēnām iedegt, saņemot to pašu labumu, ko jaunie, sauļojoties saulē.

Pēdējais jautātājs interesējās, vai pludmalē var dabūt sifilisu, un uzzināja, ka tas atkarīgs no tā, ko viņš tur grasās darīt. Peldoties sifilisu dabūt nevar.

Top komentāri

Neslāvs
N
Nekļūsim par krieviem , latvieši !
pēdējā rindkopa
p
Pēdējais jautātājs interesējās, vai pludmalē var dabūt sifilisu, un uzzināja, ka tas atkarīgs no tā, ko viņš tur grasās darīt. Peldoties sifilisu dabūt nevar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas