Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Vēsture Dienā: Skolotāju streiks ’94

"Nobažījusies par plāniem no normatīvajiem aktiem svītrot noteikto pedagogu atalgojuma un zinātnes bāzes finansējuma kāpinājumu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) lems par protesta akciju rīkošanu," vēstīja 5. decembra ziņa. Nekas nav jauns zem šīs saules – pirms 25 gadiem, tātad 1994. gada decembrī, skolotāju streiks bija Dienas pirmās lapas ziņu tēma turpat mēnesi.

Jau 16. novembra Dienā parādījās ziņa, ka skolotājus aicina streikot. "Rīgas 49. vidusskolas pedagogi izplatījuši aicinājumu, kurā aicina uz vienas nedēļas brīdinājuma Vislatvijas skolotāju streiku. Aicinājumā teikts, ka daudzu skolu pedagogi līdz 11. novembrim solīto algas paaugstinājumu nav saņēmuši. Pedagogi atzīst, ka algas paaugstinājums ir tikai septiņi lati, ar kuriem neesot iespējams segt pat daļu apkures izmaksu. Pedagogi izvirza šādas prasības: no 1995. gada 1. janvāra pedagoģisko darbinieku algas vismaz divkāršot; reizi ceturksnī algas palielināt, ņemot vērā inflācijas tempu; noteikt skolu uzturēšanas minimālos līdzekļus un tos ar likumu garantēt valsts budžetā; pielīdzināt augstskolu beigušo pedagogu kvalifikāciju maģistra grādam. "Domājam, ka neētiski un pat noziedzīgi ir mācīt jauno paaudzi fiziski un garīgi nomocītiem pedagogiem, kuriem ik dienas liek izjust, ka viņu darbs un pūles ir grašos vērtējamas," teikts paziņojumā."

22. novembra Dienā parādījās konkrētāks brīdinājums: "Atbalstot Rīgas 49. vidusskolas pedagogu aicinājumu, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) ārkārtas valdes sēdē tika nolemts atbalstīt 49. vidusskolas pedagogu prasības un gatavoties streikam 5. decembrī."

25. novembra Dienas pirmās lapas ziņa – Gailis lūdz 49. vidusskolas skolotājus nestreikot. Toreizējais Ministru prezidents Māris Gailis bija ticies ar 49. vidusskolas skolotājiem un skaidrojis, ka naudas palielinājumu budžetā streiks nekādi neietekmēs. Lai nākamajā gadā divreiz palielinātu skolotāju algas, no valsts budžeta papildus vajadzētu 50 miljonu latu. Šo naudu varētu iegūt, tikai pārdalot budžeta līdzekļus un samazinot atvēlēto naudu pensijām, kam nākamajā gadā ieplānoti 320 miljoni latu, veselības aprūpei – 45 miljoni latu, valsts aizsardzībai – 23 miljoni vai valsts pārvaldei, kam nākamajā gadā paredzēti 37 miljoni latu. Pēc sarunas ar premjeru 49. vidusskolas direktors Juris Liepiņš izteica bažas, ka streiks tomēr notiks.

29. novembra Dienas pirmā ziņa jau bija draudīga un ar foto: LIZDA padomes ārkārtas sēdē nolemts sākt nedēļu ilgu brīdinājuma streiku, bet, ja netiks rasts kompromiss starp valdību un arodbiedrību, būs beztermiņa streiks, rakstīja Anda Miķelsone un Nellija Ločmele. Savukārt Latvijas ceļa valde atzinusi, ka skolotāju prasību apmierināšana sagrautu budžeta struktūru. Ziņā tika minēts, ka pedagogu darba alga par likmi ir 42 lati, izglītības darbinieku vidējā alga – 58,64 lati. LIZDA priekšsēdētājs Agris Olmanis izteica cerību, ka kompromiss ar valdību tiks atrasts sarunās, jo pretējā gadījumā streikam varētu pievienoties pārējā inteliģence.

1. decembra Dienā parādījās Izglītības un zinātnes ministrijas kompromisa variants – no 1995. gada 5. janvāra par 43% palielināt skolotāju atalgojumu par vienu slodzi. Tādā gadījumā skolotāju atalgojums par slodzi būtu 64,85 lati. 2. decembra avīzē kompromiss tika izklāstīts konkrētāk. Nākamajos numuros ziņas gaidāmā streika sakarā auga gandrīz kā pirms kara: 6. decembra Dienā Līga Krapāne cita starpā vēstīja, ka ne visām krievu skolām ir drosme streikot, jo vairākums skolotāju nav Latvijas pilsoņi, tāpēc baidās no varas sankcijām pret streikotājiem. "Mēs šo valdību neesam ievēlējuši, tāpēc mums nav tiesību vērsties pret tās realizēto politiku," atzina kādas nestreikojošas skolas pedagogi. Streiku atbalstīja 63,5% aptaujāto vispārizglītojošo skolu.

7. decembra Diena jau rādīja milzīgu streikotāju pūli, apmēram 13 000 izglītības darbinieku gājienu pie Ministru kabineta ēkas. 9. decembra Dienā bija redzams, ka arī mediķi nav apmierināti ar nākamā gada budžeta likumprojektu un piketē pie Saeimas. 10. decembra ziņa: Skolotāji izšķiras par beztermiņa streiku. 13. decembra ziņa: Valdība ar skolotājiem rod kopīgu valodu par algu reformu. Toties turpat blakus: Medicīnas darbinieki nolemj rīkot streiku 24. janvārī. Ziņa par skolotāju streika pārtraukšanu parādījās 15. decembrī – Ziemassvētki bija pienākuši pārāk tuvu, lai turpinātu nemierus. 16. decembra Dienas ziņa vēstīja, ka skolotāji ar streika rezultātiem ir apmierināti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas