Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā 0 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

VK skarbi kritizē pašvaldību pārkāpumus un nesaimnieciskumu; īpaši izceļ Brocēnus

"Lai gan iepriekšējos gados zvērināta revidenta sagatavotie atzinumi par pašvaldības gada pārskata ticamību un ziņojumi pašvaldības vadībai liecināja par teicami organizētu grāmatvedību un līdz ar to par pašvaldības sagatavoto gada pārskatu labo kvalitāti, Valsts kontroles (VK) revidentiem atklājās radikāli atšķirīga situācija," pēc revīzijas Brocēnu pašvaldībā secinājusi VK, nesaimnieciska darbība un pārkāpumi konstatēti arī citās pašvaldības.

Brocēni izceļas 

"Valsts kontroles ieskatā minētos trūkumus izraisījusi vadītāju nespēja nodrošināt atbilstošu iekšējās kontroles vidi, kā arī atsevišķu pašvaldību nevēlēšanās rīkoties atbilstoši normatīvo aktu prasībām un nepilnības normatīvo aktu prasībās," norādīts piektdien publicētajā VK ziņojumā.  

Brocēnu pašvaldības grāmatvedības dati, kā norāda VK, par piecu norēķinu kontu apgrozījumu nesakrita ar banku izdrukās konstatēto apgrozījumu par 1,9 miljoniem eiro, bet starpības iemeslus pašvaldības vadība nav spējusi arī izskaidrot.

No Brocēnu pašvaldības kontiem pēdējo sešu gadu laikā vismaz 39 pašvaldības darbiniekiem un deputātiem papildus darba algai bez pamatojuma ir izmaksāti ne mazāk kā 85 tūkstoši euro, veicot nepatiesus ierakstus grāmatvedības reģistros, piemēram, darbiniekam izmaksātā nauda ir iegrāmatota kā pašvaldības dotācija iedzīvotājiem, kas ieskaitīta pasažieru pārvadāšanas uzņēmumam, vai kā pakalpojumu apmaksa, kas ieskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Turklāt par šo summu nav aprēķināti un iemaksāti valsts budžetā nodokļi 36 650 euro apmērā.

Izceļ nesaimnieciskumu 

Pašvaldības grāmatvedībā nebija atrodami attaisnojuma dokumenti un pašvaldības vadība nevarēja uzrādīt līgumus vai pieņemšanas - nodošanas aktus, kas attaisnotu dažādām fiziskām personām veiktos naudas līdzekļu pārskaitījumus 372 644 eiro apmērā, kuri saskaņā ar bankas dokumentiem veikti par pakalpojumiem.

Savukārt gadījumos, kad attaisnojuma dokumenti bija sagatavoti, tie pretēji likumā Par grāmatvedību noteiktajam nedeva iespēju pārliecināties par finanšu līdzekļu izlietošanas pamatotību. Piemēram, lai gan pašvaldības īpašumā ir vismaz 20 dažādi mūzikas centri, ir apmaksāta mūzikas un video aparatūras noma, nenorādot nomātās aparatūras sastāvu, funkcionalitāti un lietošanas termiņus, ir apmaksāta privātpersonām piederošu celtniecības instrumentu un trauku noma ne līgumos, ne pieņemšanas - nodošanas aktos nenorādot pamatojošu informāciju.

Arī aprēķinot atlīdzību pašvaldības deputātiem un darbiniekiem, pašvaldības grāmatvedībai nav izdevies izvairīties no normatīvajos aktos paredzēto prasību pārkāpšanas, kā rezultātā 2014.gadā ir nelikumīgi izlietoti 9549 eiro.

Kopumā Brocēnu novada pašvaldības grāmatvedības stāvoklis nedeva iespēju Valsts kontroles revidentiem sniegt viedokli par pašvaldības 2014.gada pārskatā uzrādītajiem aktīviem un pasīviem gada sākumā 10,7 miljonu eiro vērtībā un gada beigās 11,6 miljonu eiro vērtībā, ieņēmumiem 6,4 miljonu eiro vērtībā un izdevumiem  6,3 miljonu eiro vērtībā. 

Deva laiku

Kā norāda VK problēmas pašvaldībā tika konstatētas jau 2014.gada novembrī, taču vēl šā gada vasarā tā nebija veikusi ne grāmatvedības kontu inventarizāciju, lai konstatētu patieso stāvokli, ne pieņēmusi galveno grāmatvedi, kas varētu uzsākt grāmatvedības sakārtošanu, nebija ieviesusi nepieciešamās kontroles skaidras un bezskaidras naudas darījumiem, lai novērstu nelikumīgas rīcības ar pašvaldības finanšu līdzekļiem risku.

Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem VK jau ir informējusi Ģenerālprokuratūru, KNAB, Finanšu ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un Valsts ieņēmumu dienestu. Savukārt Zvērinātu revidentu asociācijai tiks sagatavota un nosūtīta informācija par zvērināta revidenta darbu.

Arī citur problēmas 

Kopumā sagatavoti seši ziņojumi – "apkopojošs ziņojums par Saimnieciskā gada pārskatu, ziņojums par ieņēmumu daļu, apkopojošs ziņojums par konstatējumiem pašvaldībās, kā arī trīs ziņojumi par atsevišķām pašvaldībām – Brocēniem, Ozolniekiem un Liepāju. Revīzijā kopumā sniegti 26 ieteikumi, no kuriem būtiskākā daļa – 18 ieteikumi - vērsta uz trūkumu novēršanu valsts budžeta ieņēmumu daļā.

VK norāda, ka lai gan regulāri norādīts, ka līdzekļi tiek izlietoti nelietderīgi, "finanšu disciplīna pagaidām nav atbildīgo institūciju prioritāšu sarakstā". Iespējas noteikt “pārejošās” apropriācijas izmisīgu un nelikumīgu tēriņu novēršanai gada beigās nav izvērtētas, tiesiskais regulējums, kas noteiktu, vai un kā veicami iestāžu reprezentācijas izdevumi, nav izstrādāts. Arī lēmumu par to, vai valsts iestādes drīkst rīkot kolektīvus pasākumus, nav izdevies pieņemt. Savukārt 34 milj. EUR jeb 74% no neparedzētiem gadījumiem paredzētajiem līdzekļiem 2014.gadā atkal ir novirzīti iepriekš paredzamiem pasākumiem, kurus budžetā sākotnēji plānot acīmredzot nav bijis izdevīgi.

Tomēr kontrolieri uzskata, ka nodokļu parādus ne nākamgad, ne aiznākamgad nebūs iespējams piedzīt, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) un FM nodokļu parādu piedziņā cīnās ar sekām, neapzinot cēloņus zemajam nodokļu parādu iekasēšanas līmenim. Visas VID veiktās parādu piedziņas procesa pilnveidošanas darbības ir vērstas tikai uz nepilnu desmito daļu (9,7%) no 1,4 miljardu eiro nodokļu parāda. No šī milzīgā nodokļu parāda kopapjoma 86% jeb 1,27 miljardi eiro ir nepiedzenamie nodokļi, un to īpatsvars ar katru gadu pieaug. 

Arī iedzīvotāji cietuši 

VID ieviestais jauninājums - elektroniskās algas nodokļu grāmatiņas - nav palīdzējis iedzīvotājiem saņemt ienākuma nodokļa atvieglojumus, norāda VK. VID nepievērš pietiekamu uzmanību komunikācijai ar iedzīvotājiem un neinformē nodokļu maksātājus par veicamajām darbībām, lai saņemtu nodokļu atvieglojumus un pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju.

Revīzijā konstatēts, ka 2014.gadā, iespējams, ir nepamatoti iekasēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis 5,8 miljoni eiro apmērā, jo vairāk nekā 40 tūkstošiem personu nav piemērots gada neapliekamais minimums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas