Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

VMD nākamajiem trīs gadiem meža ugunsdzēsībai nepieciešami papildu 9 miljoni eiro

Valsts meža dienestam (VMD) turpmākajiem trijiem gadiem ir nepieciešami papildu 9,757 miljoni eiro atlīdzību nodrošināšanai darbiniekiem, materiāltehniskās bāzes atjaunošanai un uzturēšanai, liecina ceturtdien Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais informatīvais ziņojums par situāciju VMD meža ugunsdzēsības jomā.

Informatīvajā ziņojumā uzsvērts, ka pēdējo četru gadu laikā nav mainījusies situācija attiecībā uz ugunsdzēsībai pieejamiem papildu finanšu resursiem, kas VMD dotu iespēju risināt jautājumu par personāla un optimāla sezonas darbinieku skaitu ugunsnedrošā laikposmā, nodrošinot tiem darba tirgū konkurēt spējīgu atalgojumu. Ugunsnedrošajā laikposmā darbā netiek pieņemts pietiekams skaits meža uguns novērošanas torņu dežurantu, meža ugunsdzēsēju un specializētā autotransporta vadītāju.

Pēc VMD aprēķina sezonā ugunsdzēsības darbu veikšanai darbā būtu jāpieņem 680 sezonas darbinieku, bet reāli tiek pieņemti vidēji 320-380 nodarbinātie.

Tostarp trūkst finanses meža uguns novērošanas torņu dežurantu algošanai. ZM norāda, ka visefektīvāk torņi tiek izmantoti tad, kad no diviem vai vairākiem blakus esošiem torņiem vienlaikus tiek saņemta informācija par dūmiem, kas ļauj precīzi noteikt ugunsgrēka vietu mežā un operatīvi izbraukt uz to. Patlaban, nenodrošinot uzraudzību no visiem stratēģiski nozīmīgiem torņiem, pastāv liels risks, ka ugunsgrēks tiks atklāts novēloti, tā palielinoties iespējai, ka izdegs lielāka meža zemes platība.

Informatīvajā ziņojumā arī teikts, ka, strādājot ar nepietiekamu darbinieku skaitu, ir nopietni apdraudēta meža ugunsgrēku savlaicīga atklāšana un dzēšanas uzdevuma izpilde periodos, kad palielinās meža ugunsgrēku skaits. Šādās situācijās gan pastāvīgi, gan sezonā ugunsdzēsībā nodarbinātie tiek pakļauti pārslodzei un ir apdraudēta viņu dzīvība, kā arī veselība. VMD nepieciešams papildu finansējums sezonas darbinieku atlīdzībai, lai varētu nokomplektēt nepieciešamo uguns apsardzības sezonā nodarbināto skaitu, tā samazinot un novēršot meža ugunsgrēku draudus sabiedrībai un nodrošinot sezonas nodarbinātajiem konkurētspējīgu darba samaksu.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka VMD īpašumā joprojām ir novecojusi tehnika meža ugunsgrēku dzēšanai, kas būtu jānomaina pret jaunu. Atzīmēts, ka 2018.gada lielākajos ugunsgrēkos gūtā pieredze apliecina to, ka VMD rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums purvu un pārmitru teritoriju ugunsgrēku operatīvai atklāšanai un dzēšanai ir nepietiekams. Ir nepieciešamas iegādāties arī kvadriciklus, lai efektīvāk varētu nodrošināt meža ugunsgrēku vietas apsekošanu, ūdens līniju izvilkšanu, ēdiena piegādi vietās, kur ar citu tehniku nav iespējams piekļūt. Tāpat jāiegādājas droni, lai operatīvāk varētu iegūt informāciju par meža ugunsgrēku un ātrāk pieņemt lēmumus par efektīvāko rīcību.

Ziņojumā uzsvērts, ka meža ugunsgrēki ir nozīmīgs meža nozares apdraudējums ar lielu iestāšanās varbūtību, tāpēc ir nepieciešams stiprināt VMD kapacitāti ugunsdzēsības jomā, lai nesamazinātu koksnes resursu ieguvi un meža kapitāla vērtību. VMD, ilgstoši strādājot ar nepietiekamu finansējumu, zūd iespējas un motivācija kvalitatīvi pildīt meža ugunsdzēšanas funkciju, bet tas ietekmē valsts iekšējo drošību, meža nozares ekonomisko attīstību, dabas vērtības un iedzīvotāju drošību un rekreācijas iespējas.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, VMD ir iesniedzis finansējuma pieprasījumu ZM prioritārajiem pasākumiem 2020.-2022.gadam prioritātei Meža ugunsdrošības un ugunsdzēsības funkcijas nodrošināšanai. Nepieciešamais finansējums vidēja termiņa budžeta ietvaram 2020., 2021. un 2022. gadam kopumā ir 9,757 miljoni eiro, tostarp 2020.gadā - 2,854 miljoni eiro, 2021.gadā - 3,023 miljoni eiro un 2022.gadā - 3,88 miljoni eiro.

Jautājums par ZM papildu nepieciešamo finansējumu meža ugunsdzēsībai tiks skatīts kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu prioritāro pasākumu pieteikumiem likumprojektu Par valsts budžetu 2020.gadam un Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam sagatavošanas un izskatīšanas procesā.

Top komentāri

Komijs
K
Prasības pēc miljoniem no valsts budžeta krīt kā zirgāboli no barota zirga pakaļas.
Vai
V
vēl ko vińi negrib?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas