Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Žurnālista eksperiments atklāj iespējamu krāpšanos atkritumu šķirošanā

Atkritumu šķirošana, par kuru tiek saņemta liela nauda notiek tikai uz papīra. Par to liecina TV3 raidījuma Nekā Personīga veikts eksperiments. Februārī raidījuma žurnālists uzstādīja vairākus GPS raidītājus Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas ( ZAAO) automašīnām, kas ved atkritumus uz Daibes poligonu. Un GPS raidītāju signālus vēroja trīs nedēļas.

Pētījums parāda, ka atkritumu mašīnas tikai trīs no 59 reizēm iebrauca priekšapstrādes centrā. GPS karte pārliecinoši rāda, ka tiek braukts uz Daibes atkritumu kalnu nevis pārstrādes centru. GPS eksperts atzīst, ka jebkurai GPS iekārtai var būt nobīdes. Bet tie ir izņēmuma gadījumi. „Var kļūdīties vienā no simts gadījumiem, bet ne otrādāk. Tas ko var redzēt novērojumā ir tendence, ka atkritumu mašīnas nebrauc iekšā pārstrādes centrā.”, norāda neatkarīgs eksperts.

Daibes poligons atrodas netālu no Valmieras. Tajā tiek noglabāti desmit procenti no visiem Latvijas atkritumiem. Lai pirmie izpildītu Eiropas savienības prasības Latvijā, Daibes poligons par nepilnu miljonu latu iegādājās atkritumu priekšapstrādes centru.

Tajā no nešķirotiem sadzīves atkritumiem iegūst otrreiz izmantojamās izejvielas. Atkritumu apstrādes centrs ļauj ievērojami samazināt poligonā noglabājamo atkritumu apjomu.

Daibes atkritumu poligons, tāpat kā atkritumu mašīnas, kas savāc atkritumus visā Ziemeļvidzemē, pieder pašvaldības uzņēmumam ZAAO. ZAAO īpašnieces ir 28 Ziemeļvidzemes pašvaldības. Pērn uzņēmuma apgrozījums bija trīs miljoni latu. Vienlaikus ZAAO ir monopolstāvoklis reģionā. Atkritumu savākšanas cena par kubikmetru ir viena no augstākajām Latvijā. Viņiem ir arī trešais lielākais atkritumu noglabāšanas tarifs Latvijā. Tas ir 21 lats par tonnu.

Ja tiek uzrādīts, ka atkritumi vispirms nonāk priekšapstrādes centrā, bet patiesībā tie nonāk atkritumu kalnā, tad pirmkārt, valsts nesaņem tai pienākošos dabas resursu nodokli, otrkārt, tiek mānīti tie, kas Ziemeļvidzemē maksā par atkritumu savākšanu, jo noglabāšanas tarifā samaksa par atkritumu priekšapstrādes centra darbu ir ieskaitīta un iedzīvotāji par to it kā samaksā. ZAAO valdes priekšsēdētājs Aivars Sirmais par raidījuma pētījumu ir pārsteigts un rezultātus uzskata par nepatiesiem. „Mēs vienmēr esam strādājuši legāli. (..) Es pasaku, ka tā nevar būt. Tie ir konkurenti. Pie visām mūsu mašīnām stāv GPS raidītāji. Mēs varam atdot visu informāciju policijai, tiesībsargājošām iestādēm”, saka A. Sirmais.  

Vides un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs, sola, ka Daibē tiks veikta pārbaude un,  ja Nekā personīga veikti GPS novērojumi apstiprināsies, tad ZAAO saņems sodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas