Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Krievi izjauc ASV plānus Sīrijā

Krievija, militāri iesaistoties Sīrijas pilsoņkarā, izjaukusi amerikāņu un viņu vadītās starptautiskās koalīcijas plānus, kas varētu palīdzēt novērst valsts autoritārā prezidenta Bašāra el Asada spēku uzbrukumus civiliedzīvotājiem un veicināt ilgstošā militārā konflikta politisku risinājumu. Pats Asads slavē Krievijas centienus aizsargāt viņa režīmu, norādot, ka Sīrijas krišana džihādistu grupējuma Islāma valsts (IS) rokās būtu katastrofa visam Tuvo Austrumu reģionam.

Izdevums The Financial Times raksta, ka Krievija, pagājušajā nedēļā uzsākot gaisa triecienus Sīrijas ziemeļos un austrumos, pārvilkusi svītru ASV un to sabiedroto vairākus mēnešus ilgam diplomātiskajam darbam, lai panāktu gaisa telpas slēgšanu virs atsevišķiem Sīrijas rajoniem. ASV vadītās koalīcijas dalībvalstu diplomāti un militārpersonas apgalvo, ka tas ļautu izbeigt Asada spēku uzlidojumus civiliedzīvotājiem Sīrijas ziemeļos un dienvidos.

Ja Sīrijas gaisa spēku iznīcinātāji ielidotu tā saucamajās gaisa telpas drošības zonās, tad koalīcijas spēki bez brīdinājuma varētu tos notriekt, lai aizsargātu režīma mērenās opozīcijas kaujiniekus un civiliedzīvotājus. Daļēja gaisa telpas slēgšana sašaurinātu Sīrijas režīma militārās iespējas un varētu piespiest Asadu iesaistīties sarunās par vairāk nekā četrus gadus ilgušā konflikta izbeigšanu.

"Krievijas spēku klātbūtne [Sīrijā] nepārprotami nozīmē, ka drošības zonas gaisa telpā, līdzīgi kā Lībijā, ASV un to sabiedrotajiem ir neiespējami izveidot, ja vien koalīcija nevēlas notriekt Krievijas lidmašīnas," uzskata britu aizsardzības un starptautiskās drošības domnīcas RUSI analītiķis Džastins Bronks.

Krievija apgalvo, ka tās veiktie aviācijas triecieni vērsti galvenokārt pret IS pozīcijām, bet līdz šim atklātībā nonākusī informācija liecina, ka krievu primārais mērķis ir pret Asada režīmu karojošie grupējumi, to skaitā amerikāņu atbalstītie mērenie dumpinieki. Vienlaikus ar lidmašīnām, kas paredzētas, lai neitralizētu mērķus uz zemes, krievi Sīrijā dislocējuši arī iznīcinātājus Su-30, kuru uzdevums ir notriekt citus lidaparātus.

Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu izvietošana Sīrijā, visticamāk, ir signāls ASV vadītajai koalīcijai. Tajā pašā laikā viena no Sīrijā dislocētajām krievu lidmašīnām pagājušajā sestdienā bez atļaujas ielidojusi kaimiņvalsts Turcijas gaisa telpā. To gan drīz vien pārtvēruši Turcijas gaisa spēku iznīcinātāji, kas nelūgto viesi izvadījuši no savas valsts gaisa telpas.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Krievi izjauc ASV plānus Sīrijā lasiet otrdienas, 6.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits