Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Makronam, visticamāk, nav izdevies "apvārdot" Trampu

Pēc vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs Francijas prezidents Emanuels Makrons guvis pārliecību, ka Baltā nama saimnieks Donalds Tramps no Obamas administrācijas laikā noslēgtās vienošanās ar Irānu par tās kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju mīkstināšanu atkāpsies, vienlaikus arī asi kritizējot Trampa administrāciju par svārstīgo politiku un krasu politiskā kursa mainīšanu, vēsta CNN.

Kā zināms, Tramps vairākkārt brīdinājis, ka 12. maijā neparakstīs dokumentu, ar kuru tiktu pagarināta pašreizējā vienošanās ar šobrīd spēkā esošajiem nosacījumiem (lēmumu par pagarināšanu vai nepagarināšanu ASV pieņem ik pēc 120 dienām). ASV prezidents regulāri kritizējis kodolvienošanos kā pārāk pielaidīgu un labvēlīgu pret Irānu. 

Makrons, kurš sevi faktiski pozicionējis kā sarunu vedēju starp Savienotajām Valstīm un tās partnervalstīm Eiropā, ASV preses pārstāvjiem trešdien atzinis, ka viņam, visticamāk, nav izdevies pārliecināt Trampu vienošanos saglabāt. "Nezinu, ko nolems jūsu prezidents, bet, manuprāt, viņš no vienošanās izstāsies savu iekšpolitisku apsvērumu dēļ," izteicies Makrons, gan piebilstot, ka nekādas specifiskas informācijas viņa rīcībā šobrīd nav.

Francijas valsts galva arī kritizējis ASV svārstīšanos tādos jautājumos kā Parīzes klimata līgums - arī no šī Obamas administrācijas laikā panāktā līguma Tramps vēlas izstāties. Par to viņš paziņoja pērn jūnijā, kā argumentu minot līguma negatīvo ietekmi uz ASV ekonomiku. Makrons norādīja, ka šādi politisko lēmumu "pagriezieni par 180 grādiem" var strādāt īstermiņā, taču vidējā un ilgtermiņā ir "neprātīgi".

Tramps šo pašu vārdu - "neprātīgs" - izmantoja otrdien preses konferencē, bet attiecībā uz Irānas kodolvienošanos. "Tā ir neprātīga, tā ir smieklīga un tai nekad nevajadzēja notikt. Bet par to mēs parunāsim. Tā bija drausmīga vienošanās." 

Jāatgādina, ka Irāna jau brīdinājusi - ja ASV izstāsies no vienošanās, Teherāna varētu apsvērt atsākt urāna bagātināšanu. "Trampam ir iespēja līgumu lauzt, bet nāksies rēķināties ar sekām. Mēs pieņemsim savu lēmumu, balstoties uz mūsu nacionālās drošības interesēm (..), un tas nebūs pārāk patīkami Savienotajām Valstīm. To es varu apgalvot," izteicies Irānas ārlietu ministrs Mohammads Džavads Zarifs.

2015. gadā Vīnē noslēgtā vienošanās starp piecām ANO Drošības padomes valstīm, Vāciju un Eiropas Savienību no vienas puses un Irānu no otras puses paredz, ka Irānai jālikvidē vidēji bagātinātā urāna krājumi un par 98% jāsamazina tāda urāna krājumi, kuros urāna-235 izotops nepārsniedz 5%. Turpmākos 15 gadus Irānai atļauts bagātināt urānu vien līdz 3,67% urāna-235 izotopa sastāvam. Jāpiebilst, ka kodolreaktoru darbināšanai nepieciešamajā kodoldegvielā urāna-235 koncentrācijai jābūt 3-4%, bet lai urānu izmantoto kodolbumbu ražošanā, parasti nepieciešama lielāka urāna-235 koncentrācija. Saskaņā ar vienošanos Irāna urānu drīkst bagātināt tikai vienā laboratorijā. Apmaiņā pret to Rietumvalstis vienojās mīkstināt pret Irānu vērstās ekonomiskās sankcijas.

Top komentāri

PR
P
PR ir jautra lieta. Kad Tramps brauca uz Franciju, PR-isti zināja, ka Trampam patīk spēcīgi rokasspiedieni, bet Makrons ar tādiem nekad nebija izcēlies. Tāpēc viņu apmācīja spiest roku. Un lūk, Tramps dod roku Makronam, visas TV-kameras fokusējas uz rokām, un Makrons ilgi iekrampējas Trampa rokā. Mediji ir ekstāzē: triks ir izdevies, Makrons ir izturējis Trampa rokasspiedienu, viņš ir uzvarējis, viņš ir brīvās pasaules līderis! Bet Tramps pasmaidīja un sagaidīja Makronu attiecīgi. Skūpsti franču gaumē pa labi un pa kreisi, muguras aptaustītas, rības apčubinātas, ceļgali apglāstīti - urrā, Makrons ir apvārdojis Trampu. Un te Tramps pasaka to, ko vienmēr teicis, nav mainījis savus uzskatus ne par 1%, Makrona smaids pārvēršas šausmu grimasē. Brīvas pasaules līderis, Jupiters, teletūbiju pavēlnieks, bet visi skūpsti un glāsti ir kaķim zem astes. Tramps ir nesatricināms. Makrona atbalstītāji nezina, kur paslēpt acis no kauna. Makrona pretinieki ir beigti no smiekliem. PR - tā ir māksla.
fakts
f
Bijušais prezidents Olands par Trampa un Makrona skūpstiem un apskāvieniem: « Macron est plutôt ce qu'on pourrait dire passif dans le couple » ("Makrons ir drīzāk tas, par ko saka: pasīvs [mīlas] attiecībās").
skats no malas
s
Francijas prezidenti mēdz runāt par vērtībām. Eiropas vērtības, Eiropas vērtības, Eiropas vērtības. Bet, kad ir nevis jārunā, bet jārīkojas. Rīcība ir pavisam citāda. Trampa mērķis ir nepieļaut, lai Irānai būtu kodolieroči, tāpēc viņš iebilst pret pašreizējo vienošanos. Savukārt, Makrons to aizstāv. Kāpēc? Tāpēc, ka Francijas uzņēmumi ir sākuši sadarbību ar Irānu un gatavojas nopelnīt tur miljardus. Lūk, šo miljardu dēļ kāds grib aizvērt acis uz to, ka Irānai tiek dota iespēja kļūt par kodolvalsti. Vērtības ir vērtības, bet miljardi ir miljardi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits