Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Atklājas Kadāfi rokaspuišu zvērības

Pēc faktiskās Lībijas diktatora Muammara Kadāfi režīma krišanas pagājušajā nedēļā atklātībā nākuši šausminoši fakti par nežēlīgām nevainīgu cilvēku slepkavībām un spīdzināšanām, ko M. Kadāfi lojālisti veikuši dienās, kad dumpinieku kaujinieki jau bija pārņēmuši savā kontrolē lielāko daļu galvaspilsētas Tripoles.

Jau agrāk medijos parādījās informācija par Lībijā valdošā režīma necilvēcīgo izturēšanos, bet kā apstiprinājums šīm runām nācis M. Kadāfi mazbērnu auklītes šokējošais stāsts par viņas sakropļošanu.

Brīvības vietā elle

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Human Rights Watch informē, ka tās rīcībā ir pierādījumi par virkni M. Kadāfi karavīru pastrādāto slepkavību, kas notikušas Tripoles krišanas dienās.

Improvizētā cietumā, kas bija izveidots Lībijas slepenajam dienestam piederošā ēkā Gargūras rajonā Tripolē, M. Kadāfi spēki nogalinājuši vismaz 17 ieslodzīto.

No kāda izdzīvojušā izdevies uzzināt, ka ieslodzījuma vietā atradušies vismaz 25 cilvēki. 21. augustā, kad Tripolē bija ienākuši opozīcijas spēki, cietuma sargi ieslodzītajiem likuši doties ārā un nogulties zemē. «Vienkārši piebeidziet viņus!» sacījis viens no karavīriem. Pēc pavēles karavīri sākuši šaut uz guļošajiem vīriešiem. «Man iešāva labajā rokā, labajā kājā un labajā plecā. Acumirklī viņi nogalināja visus man apkārt esošos. Neviens neelpoja,» atceras izdzīvojušais Osama el Svaji.

Šausminoša aina svētdien pavērusies kādā noliktavā Jarmūkas militārajā bāzē dienvidos no Tripoles. Ēkā tika uzieti vairāk nekā 50 līķi. Vairāku mirušo atliekas gulēja ārpusē. Daļu mirstīgo atlieku sestdien esot aizvākuši vietējie, tādēļ nav zināms, cik cilvēku šeit ir noslaktēti.

No slaktiņa izbēgušais Fathallāhs Abdullāhs apgalvo, ka noliktavā turēti 120-150 civiliedzīvotāju no visas Lībijas.

Pagājušajā otrdienā karavīri ieslodzītajiem esot solījuši viņus atbrīvot. Tomēr gaidītās brīvības vietā viņi piedzīvojuši tiešā nozīmē elli, jo karavīri uz ieslodzītajiem sākuši šaut un iemetuši cilvēkos vairākas rokas granātas, raidorganizācijai BBC stāstīja F. Abdullāhs, kuram brīnumainā kārtā izdevās izkļūt no angāra un noslēpties. Viņa dēliem nepaveicās.

Soda apdedzinot

Amerikāņu telekanāla CNN reportierim nedēļas nogalē izdevies satikties ar M. Kadāfi dēla Hannibāla bērnu auklīti, kuru H. Kadāfi sieva «par nepaklausību» divreiz aplējusi ar verdošu ūdeni. Pēdējo reizi tas noticis pirms trim mēnešiem, kad auklīte atteikusies sist bērnu, lai tas izbeigtu raudāt. «Viņa aizveda mani uz vannasistabu, sasēja manas rokas un kājas un aizlīmēja muti. Pēc tam viņa man uz galvas lēja vārošu ūdeni,» atceras sieviete, kuras galvu un ķermeni klāj apvilkušās rētas un svaigas sulojošas vātis.

Pēc viena no uzbrukumiem viņai no galvas brūcēm ārā rāpušies tārpi, jo sieviete nav saņēmusi medicīnisko palīdzību.

Pirmdien kļuvis zināms, ka uz nāves sliekšņa atrodas Abdelbāsits Mohmeds Alī el Megrahi, kuru 2001. gadā Skotijā notiesāja par aviosabiedrības Pan American lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbi ciema 1988. gada decembrī. 2009. gadā viņu atbrīvoja no ieslodzījuma, jo vīrietim atklāja prostatas vēzi vēlīnā stadijā. Televīzijās demonstrētos kadros redzams, ka A. M. A. el Megrahi savā ģimenes mājā atrodas komas stāvoklī un viņu pie dzīvības uztur mākslīgās elpināšanas aparāts un intravenozu iešļircinājumu sistēma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zelenskis: Krievija nav gatava taisnīgam mieram

Krievija un tās vadība šodien nav gatava taisnīgam mieram, un to apstiprina diktatora Vladimira Putina šīs nedēļas paziņojums, kurā viņš pieprasa Ukrainas teritorijas, svētdien sacīja Ukrainas prezi...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits